Ezért nem szárad meg a műanyag a mosogatógépben

Ezért nem szárad meg a műanyag a mosogatógépben

Címlap / Otthon / Háztartás / Ezért nem szárad meg a műanyag a mosogatógépben

Nem csak képzelődsz, és nem is a te készülékedben van a hiba. A modern mosogatógépek nagyon hatékonyan szárítják a bennük lévő edényeket és poharakat a ciklus végén, kivéve ha egy dologról van szó: a műanyagról.

Bár a kézi mosogatógépek a 19. század közepe óta léteznek, a mosogatógép igazi reneszánsza a második világháború után következett be, először a kereskedelmi konyhákban, majd az otthonokban, a szabványosított konyhai szekrények és pultok terjedése mellett. Az 1970-es évektől sokkal megfizethetőbbé és elterjedtebbé váltak. De így történt valami mással is: műanyag edényekkel és ételtároló edényekkel.

A műanyag és a hővesztés

A mosogatógép ürítése során azóta is kell számolni a csöpögő műanyag edényekkel, bármilyen meleg is legyen a mosogatógép. Ez egy olyan probléma, amely évtizedek óta zavarba hozza a mosogatógép-gyártókat. És legalább részben a jó, régimódi termodinamika a hibás.

Mivel a legtöbb műanyag edény nem olyan sűrű, mint az edények vagy a fém edények, sokkal gyorsabban veszítenek a hőből.

A műanyag tányérok és evőeszközök lényegesen könnyebbek, mint a kerámia vagy rozsdamentes acél termékek, és a fajlagos hőkapacitásuk is nagyjából azonos, így kevesebb a tárolt hő a műanyagban” – mondja Roger Kemp, a Royal Academy of Engineering munkatársa és emeritusa, mérnök professzor a Lancasteri Egyetemen. A fémben vagy porcelánban visszamaradó tárolt hő a levegőnél valamivel magasabb hőmérsékleten tartja őket, elősegítve a párolgást.

„A műanyagnál nincs elég tárolt hő ahhoz, hogy a mosogatógép általános hőmérsékleténél lényegesen magasabb hőmérsékletet tartson meg, így nem párolog el róla a víz.”

Hasonló problémák vannak a vékony alumínium ételtálcák mosásakor is, mert nagyon könnyűek, következésképpen rosszul tárolják a hőt.

Van itt egy másik fizikai erő is – a „felszíni energia”. A műanyag felületre helyezett víz gyöngyöt, míg az üvegen vékony réteget képez. Az üveg alacsonyabb felületi energiája azt jelenti, hogy a víz jobban vonzódik hozzá. Ahogy terjed, elvékonyodik, és nagyobb valószínűséggel veszít tömegéből a párolgás miatt.

sergeyryzhov/istockphoto.com

Nem csak a hőmérséklet lehet a probléma

Egy másik tényező, hogy a műanyagok olaj alapúak, és tudjuk, hogy az olaj és a víz nem keveredik” – mondja Anna Ploszajski, szabadúszó anyagtudós. „Amikor a víz érintkezik a műanyaggal, az nem akar szétterülni, gyöngyözni akar. A gyöngy felülete nagyon kicsi. Az üveg, a kerámia és a fémek viszont nagyon hidrofilek, így a víz jobban szétterül. Nemcsak melegebbek, de a víznek is több lehetősége van felszáradni, mert sokkal vékonyabban terül el a nem műanyag felületeken” – mondja. Ploszajski szerint a régebbi műanyag edények ronthatják a problémákat. „A műanyag egyre jobban karcosodik, és ez több felületet hoz létre, amelyhez a víz megtapad.”

A helyzet azonban már mostanra is javult, és a jövőben talán a műanyag edények is megszáradhatnak majd a mosogatógépekben: a mosogatógépekhez használt tisztítószerek fejlődtek, és ma már tartalmaznak felületaktív anyagokat, amelyek elősegítik a szárítást. A felületaktív anyagok csökkentik a víz felületi feszültségét, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy a mosogatógépben lévő tárgyakhoz tapad a folyadék.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást