Szerelem / Párkapcsolat

Módszerek, amikkel úgy veszekedhettek, hogy az építse és ne rombolja a kapcsolatotokat

Örökké együtt, egy rózsaszín felhőn úszva, tökéletes kapcsolatban, ahol nincsen veszekedés – ugye tudod, hogy ilyen csak a mesében létezik? De ez nem is baj, hiszen a vita előrelendít, friss vért hoz a kapcsolatba és még abban is segíthet, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz. Csak veszekedjetek úgy, hogy az ne romboljon, hanem építsen!

Romboló veszekedés helyett építő vita

Mindenkinek voltak már, és lesznek is veszekedései, akármilyen kapcsolatról is essen szó.

Ezek a konfliktusok lehetnek felszínes, pillanatnyi vagy egészen mélyen gyökerező problémák eredményei (utóbbinak elejét veheted, ha időben észbe kapsz és kimondod, mi bánt).

Ne feledd, egy tartós, kiegyensúlyozott kapcsolat nem kerülheti meg a súrlódásokat. Ezek által csiszolódtok össze és építetek stabil, igaz alapra.

De nem mindegy, hogyan teszitek mindezt!

Duzzogni vagy nem duzzogni?

Kislánykorunktól fogva hallgatjuk a sztereotípiát, hogy “a lányok duzzognak”, és végül annyiszor a fejünkhöz vágják, hogy tényleg elhisszük, ilyenek vagyunk.

Aztán persze mikor a barátod évekkel később megkérdezi tőled, hogy mi a baj, te is kapásból rávágod, hogy semmi, mert valahol azt érzed, ez a tőled elvárt viselkedés. Pedig a duzzogás nem old meg semmit, a gondolatolvasás pedig sosem volt a pasik erőssége…

Szóval ahelyett, hogy ilyen helyzetben a saját vágyálmodat pörgetnéd magad előtt a pasi válaszreakciójával (nevezetesen, hogy miután azt mondod neki, hogy semmi bajod, ő válaszul körülajnároz a szeretetével, és próbál minél jobban kiengesztelni), inkább válaszd a nyílt, őszinte kommunikációt!

Vagyis tedd félre ezt a sablont és helyette intelligens, bátor felnőtt nőként mondd meg kerek perec: “Őszintén megmondom, az a bajom, hogy …”!  

Nemcsak tiszteletreméltó, hanem bölcsességre is vall.

Ne kerüld a konfliktusokat!

Van, aki kifejezetten azért tartja magában a sérelmeket, mert nem szeret összeütközésbe kerülni, de gyakori ok a másik elvesztésétől való félelem is. Hidd el, egyik sem megoldás!

Merd felvállalni magadat, az érzelmeidet, és beszélj nyíltan a problémáidról! A tiszta, szeretetteljes kommunikáció a legjobb választás, még ha a pasi meg is riad ettől.

Mutasd meg neki, hogyan kell okosan és bátran megragadni a problémakezelést, mindig mondd ki, mi bánt, és ne félj megnyílni. Dupla vagy semmi!

Hidd el, ha csak benntartod a sérelmeket, azzal csak magadat mérgezed, idővel pedig a fel nem oldott feszültségek olyan akadályokat gördíthetnek elétek, amiket már nem tudtok legyőzni

Tiszteld a másikat!

Mindig hagyd kibontakozni a másikat. Ne vágj a szavába, engedd, hogy elmondja a dolgokat a maga szemszögéből. Minden oldalról vizsgáljátok meg a problémát, hogy árnyalt képet kapjatok, sőt ilyenkor az is előfordulhat, hogy olyan új információ birtokába jutsz, ami egész más megvilágításba helyezi majd az történteket.

Emellett arra is érdemes figyelned, hogy egy felfűtött vitában is higgadtan érvelj, és bármennyire is gyűlik benned az indulat, sose sértegesd, vagy kicsinyeld le a másikat. Ez a legtöbbször úgy is csak olaj a tűzre, ráadásul ha tényleg szereted a párodat, utólag nagyon bánni fogod. 

Fókuszálj inkább arra, hogy egy problémás helyzetben minél többet és minél mélyebben beszélgessetek egymással, hiszen annál jobban megismeritek egymást, így pedig jó eséllyel közelebb is kerültök a másikhoz (vagy épp távolabb, de legalább eloszlik az illúziófelhő).

Változtass a hozzáállásodon!

Ne a sértettséged őrizd, inkább tedd fel magadnak a kérdést: miért történt ez velem?

Bármilyen furcsán is hangzik, egy veszekedés nem olyan tragikus, ha úgy tekintesz rá, hogy okkal történik.

Okkal, ami érted van, amiből tanulni kell, fejlődni általa, hogy még jobbak lehessetek önmagatokért, együtt, egymásért, egymás által.

Persze egy heves szájkarate kellős közepén az ember lánya nem bölcselkedik azon, hogy vajon mit is kellene ebből az egészből most leszűrni, de csillapodnak a kedélyek, ne söpörd a szőnyeg alá az egészet, tarts inkább őszinte önvizsgálatot.

Minél jobban megismered önmagad, minél természetesebbé válik a befelé figyelés és elemzés, annál hatékonyabban, tudatosabban kezeled majd a jövőben a hasonló helyzeteket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW