Módszerek, amikkel megnyugtathatod a szorongó gyereket: a pszichológus tanácsai

Módszerek, amikkel megnyugtathatod a szorongó gyereket: a pszichológus tanácsai

Címlap / Életmód / Család / Módszerek, amikkel megnyugtathatod a szorongó gyereket: a pszichológus tanácsai

Izgatottan várta a gyerkőc a szülinapi bulit, de amikor megérkeztek, megijed a tömegtől. A matekdolgozat előtti reggelen már görcsben van a gyomra, vagy rettegve bújik hozzád a vihar alatt. Ismerős helyzetek? Bár a saját gyermekét mindenki maga ismeri a legjobban, a psychologytoday.com összeszedett néhány gyakorlati tippet, amivel enyhítheted a gyerek szorongását, hogy minél előbb visszatérjen a mosoly az arcára, és ne tartsa vissza a félelem saját képességei felfedezésétől.

Stimuláld a bolygóideget!

A bolygóideg testünk legnagyobb paraszimpatikus idege, a hátsó koponyagödörben oldalirányba fut, és a koponyaüregből a torkolati nyíláson keresztül lép ki. Stimulálása segíthet legyőzni a „menekülési ösztönt”, és azt az üzenetet küldeni a gyerek agyának, hogy nincs vészhelyzetben, nem kell feszültnek lennie.

A bolygóideg stimulálása egészen egyszerű lehet az elhelyezkedéséből adódóan: légzőgyakorlatokkal, egyforma ideig történő ki- és belégzéssel is hathattok rá, ezt akár otthon is tudjátok gyakorolni, és később, ha szüksége van rá, a gyerek így egyedül is tudja használni ezt a módszert a stressz ellen.

Az éneklés, főleg dúdolás szintén stimulálja ezt az ideget, de például a vízzel történő gargalizálás vagy rágózás is működhet.

Intenzív munka

Nyilván a szorongás típusától, illetve a gyerek személyiségétől is függ, de vannak, akiknél valamilyen fizikai aktivitás gyorsan tud segíteni, hogy feloldják a félelmeiket. Érdemes lehet tenni egy próbát vele, hogy elmúlik-e, enyhül-e a szorongás, ha a gyerek gyorsan csinál néhány fekvenyomást (akár a falnak támaszkodva, ha nincs elég hely), párszor fel- meg leszalad egy mászókáról, vagy szalad egy-két kört az udvaron.

A fizikai terhelés (nyilván egészséges mértékben) segítenek a gyereknek összpontosítani, lesz hol felhasználnia a stressz miatt keletkező energiát, leköti a figyelmét, kimozdítja a „bénultságból”.

Ha a gyerek is partner benne, legközelebb, mikor szorong, tegyetek egy próbát, akár úgy, hogy együtt csináltok néhány gyakorlatot!

Rituálék

Orvosi rendelőkben gyakran használják ezeket az apró figyelmességeket, hogy megkönnyítsék a visszajáró gyerekek számára a kellemetlen beavatkozásokat. Egy vérvételen dolgozó nővér például a váróban tartott egy nagy plüss gorillát, amire a soron következő gyerek mindig adhatott egyet a dobozban váró vicces pólókból és sapkákból.

Egy másik orvos CD-gyűjteményt tartott magánál, és a beérkező kisbeteg lehetett a DJ, kiválaszthatta, mit hallgassanak, amíg a vizsgálat zajlik.

Egy nővérke pedig a bejárati ajtónál egy befőttesüveget tartott, benne papírcetlikre írt viccekkel, amikből az érkező gyerek mindig felolvashatta neki, amit éppen kihúzott. Ezek a rituálék segítenek, hogy a szorongás helyett a gyerek valami pozitívra koncentráljon akkor is, ha tudja, hogy valami kellemetlen vár rá.

rawpixel/depositphotos.com

Nevezd meg!

Amikor a gyerek szorong, könnyen elveszíti a kapcsolatot a reálisabb látásmódért felelős agyterületekkel. A pszichológus szerint, ha megkéred a gyereket, hogy nevezze meg, mi az, amitől fél, mondjon róla egy történetet, akkor nem csak kézzel foghatóbbá válik a félelme, és ezzel jobban visszanyeri a kontrollt fölötte, de a bal agyfélteke is működésbe lép, amitől szintén magabiztosabbnak fogják érezni magukat.

Ugyanakkor lehet, hogy szükség lesz valamilyen fizikai gyakorlatra (lásd fentebb), mielőtt a gyerek beszélni tud a félelmeiről.

Legyen tervetek!

Ha találtatok módszert, ami segít megnyugodni a gyereknek, beszéljétek meg, hogy mit fog tenni akkor, ha legközelebb szorong, és esetleg nem vagy ott mellette. Ha tudja, hogy mivel tudja megnyugtatni magát, nem kezd félni magától a félelem érzésétől, megnyugtatja, hogy van eszköz a kezében, és el tudja vele űzni a bajt, ha közeledni érzi.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást