8 módszer az önbizalmad növelésére

8 módszer az önbizalmad növelésére

Címlap / Életmód / Egészség / 8 módszer az önbizalmad növelésére

A nyár közeledtével a zsigereidben érezheted, hogy megújul és energiával töltődik fel a természet. Talán már a téli zimankó kellős közepén megígérted magadnak, hogy idén végre magabiztosabb leszel, de most jöttél rá: voltaképpen nem sokat tettél a dolog érdekében. Még nincs késő, vágj bele!

Nézz körül!

Alaposan nézz szét magad körül, és rendszerezd a látottakat aszerint, hogy van-e hatalmad fölöttük, avagy nincs. Csakis arra érdemes összpontosítanod, amin változtatni tudsz. Először is saját magadon, a kapcsolataidon és a tárgyi környezeteden próbálj javítani.
Ne szánj időt és energiát olyasmire, ami túlmegy a határaidon. A zsörtölődő embertársaiddal például nem tehetsz mást, mint hogy elfogadod vagy elkerülöd őket.

Kerüld a negatív hozzáállást!

Vannak olyan emberek és helyzetek, amelyek kilátástalannak éreztetik veled a helyzeted, esetleg az egész életed? Próbáld meg olyan irányba terelni a kapcsolataidat, hogy inkább pozitív beállítottságúak legyenek körülötted.
Persze, ez nem azt jelenti, hogy egyik pillanatról a másikra meg kellene válnod a barátaidtól – de vedd észre, ha valakiben nincs meg az igény saját sorsának javítására!

Ne vedd magadra!

Ne feledd: bár te döntöd el, hogyan éled meg a veled történteket, de maguk az események többnyire nem a te kezedben vannak.
Magyarán ne könyveld el magad egy rakás szerencsétlenségnek csupán azért, mert reggel belecsúsztál egy tányértörős, forgalmi dugós, elkésős pechszériába. Vegyél egy nagy levegőt, és hidd el, hogy ezután már csak jó dolgok következnek mára!

Menj edzeni!

Az edzés segít levezetni a felgyülemlett feszültséget. Az idegi-lelki megterhelésnek ugyanis fizikai következményei is vannak, mégpedig növekedett kortizol, tehát stresszhormon-szint, fokozott éhségérzet és izommerevség formájában.
A rendszeres testmozgás ezzel szemben endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel, amitől mosolygósabb és kiegyensúlyozottabb leszel.

Szervezz programot!

Tervezz valami jó kis időtöltést a családoddal, a barátaiddal vagy a pároddal! Vedd körül magad olyan emberekkel, akiket szeretsz, és akik viszontszeretnek.
Az együtt töltött idő a hétköznapok során ugyan luxusnak tűnhet, de valójában százszorosan kapod vissza, hiszen segít boldog tervezgetéssel és emlékezéssel feldobni a mókuskerékben töltött órákat.

Frissülj fel!

Tudatosan alkalmazz valamilyen stresszlevezető technikát, akár mindennap! A jóga, a meditáció és a relaxáció segítenek benne, hogy a problémák ne menjenek az agyadra, és ne emésszenek föl teljesen.
Vedd észre, ha pattanásig feszült az idegrendszered, és olyankor állj le néhány percre. Így még a nap végén jelentkező fejfájásnak is elejét veheted.

Tanulj valami újat!

Emlékszel még, milyen sikerélménnyel töltött el, amikor az iskolában valamilyen új ismeretre tettél szert? Az újdonság jót tesz az agynak és a léleknek.
A friss információk új távlatokat nyitnak meg, sikerélményt adnak, és pozitív dologgal foglalják le a tudatodat. A célod lehet egy új hobbi, egy új nyelv vagy akár egy diploma megszerzése is.

Örülj a sikerednek!

Vedd észre, ha valamiben jó vagy, és ne legyél rest elismerni a saját tudásodat! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy bár irigylésre méltó képességeik vannak, természetesnek tartják azt, sőt, akár ostorozzák is magukat, mert másban szeretnének tündökölni. Ismerd fel, fogadd el és kamatoztasd a meglévő értékeidet!
Az önbizalom állítólag nehezen definiálható fogalom, pedig akár három szóban is összefoglalható a lényege: külső-belső egyensúly. Ha erre törekszel, meglátod, egyre jobb formában leszel testileg és lelkileg!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!