Megdöbbentő információk: ezt rejtegetik Vatikánban

Megdöbbentő információk: ezt rejtegetik Vatikánban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Megdöbbentő információk: ezt rejtegetik Vatikánban

Névnapomra anyukám meglepett egy kuponnal, én pedig már aznap este a webáruházban kutakodtam valami olyan olvasnivaló után, ami megszólít. Az egyik, általam választott könyv a kertészkedésbe avatja be az olvasót, amolyan gyakorlati útmutatónak szánták a szerzők.

A másik könyv a Vatikánról szólt. Még magam is meglepődtem, hogy éppen ez keltette fel a figyelmemet, én ugyanis szívesen ignorálom a vallásokat. Azt nem tudom mondani, hogy nem hiszek semmiben, de azt igen, hogy a vallásoknak úgy általában több kárát látom, mint hasznát.

Egy kicsit kényelmes dolognak tűnt olyasmit vásárolni, ami ebben megerősít. A cím arra engedett következtetni, hogy ez a könyv önerősítésre tökéletes lesz, tehát nem kell elhagynom a komfortzónámat, miközben olvasom. Engedtem a csábításnak, és megvettem Frédéric Martel, A Vatikán kínos titkai című könyvet. 

Miután kézhez kaptam, rendesen sokkolt a mérete, főleg azután, hogy az író a bevezetőben közölte, helyhiány miatt sajnos alaposan lerövidítette az így is csaknem 600 oldalas, apróbetűs könyvet. Éreztem, hogy nagy fába vágtam a fejszémet, tekintve, hogy ha valami hiányzik az életemből, akkor az az idő. Viszont ebben az évben megfogadtam, ha törik, ha szakad, én bizony többet fogok olvasni.

Szóval elkezdtem a könyvet, és azonnal rájöttem, hogy iszonyúan alulművelt vagyok, legalábbis, ami a Vatikánt, a kereszténységet és sok szinten a politikát illeti. Nem egyszer nyúltam az idegen szavak szótárához, gyakran pedig a kereső segítségével kutakodtam, kikről is szól a történet.

Ahol semmi sem az, aminek látszik

Nagyon toleránsnak gondolom magamat, és tökéletesen beleillek abba a közösségbe, akik az „élni és élni hagyni” alapelvét követik. Ez a felfogás egyébként a könyvre is jellemző, amiben a szerző kifejti, hogy a legkevésbé sem célja, hogy ártson a vallásnak, a Vatikánnak, vagy éppen ellenszenvet ébresszen a homoszexualitás ellen – lévén, hogy ő maga is meleg. Viszont megengedhetetlennek tartja azt a képmutatást, ami a keresztény vallást, különösen a Vatikánt körüllengi.

Már a könyv elején megtudtam, hogy a becslések szerint a nagy tiszteletben álló papok, püspökök és bíborosok kb. 80%-a homoszexuális, de még a földtől kevésbé elrugaszkodottak szerint is legalább 50% ez az arány. Az alcím alapján (homoszexualitás, hatalmi játszmák, képmutatás) már következtettem rá, hogy központi téma lesz a homoszexualitás. Arra nem számítottam, hogy ilyen megdöbbentő információval szembesülök.

Érdekességek a Vatikánból
Socha/istockphoto.com

Hasonlóan azokhoz, akik nem gyakorolják a vallást, én is csak azokra a botrányokra, vérlázító megnyilatkozásokra kapom fel a fejemet, amik a nemzetközi sajtóba is eljutnak. A könyv olvasása közben azonban kiderül, hogy ami ilyen formában bekerül a köztudatba, az még töredéknek sem említhető.

Az ottani körökre egyébként is igaz, hogy csukott füllel és szemmel járnak, ha valahol felüti a fejét akár a pedofília, a korrupció vagy a sikkasztás. Főleg, ha az „áldozatok” a nagyra becsült tiszteletesek. Mintha ezek meg sem történtek volna, vagy teljesen kívül állnának a kereszténységen. Pedig nem így van, és erre a vaskos könyv lépten-nyomon rávilágít. 

Az olvasása nagyon nehéz, sokszor tényleg szótárazni kell mellette, olyan sok a név, a helyszín, a történelmi esemény. Persze, a professzor célja minden bizonnyal éppen az volt, hogy a művére hiteles forrásként tekinthessünk.

Ezzel egyébként célt is ért, mert érdekes módon, bármennyire is megbotránkoztató a tartalom, nem hallottuk, hogy pápai felháborodást váltott volna ki, sőt, könyvégetésről sem jöttek hírek. Nem véletlenül… Úgy tűnik, maga a pápa is tudomásul vette a könyv megjelenését. Elolvasta és a feljegyzések szerint egy „okéval” nyugtázta a tartalmát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

10 hozzászólás

 • cölibellenes
  2021.02.25., 12:06

  Egyszerű, meg kell szüntetni a cölibátust. Teljesen emberi-természeti és egészségügyi hibákat gerjeszt, hiszen még az ima sem segíthet a test kívánalmain, funkcióján. Hiába semlegesek a gondolatai egy embernek, ha a teste kiabál, jelzi, szüksége van arra, amivel született. Ezért nagy elismerésem a református vallást gyakorlóknak, hiszen azok természetesnek veszik, hogy az ember élhet teljes testi életet is,nem kell elferdülni, saját nemével egészségügyi életet élni.

  Válasz
 • MARIA mari
  2021.02.25., 13:09

  Mi is várható 1 ateistátol.Olvasd majd el a Talmudot,és a Koránt is.Na akkor fogsz majd csodálkozni.

  Válasz
 • Börcsök József
  2021.02.25., 14:53

  Mindig az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég. A katolikus egyház egy óriási szervezet, sokféle ember lehet benne. Ám ezeket az adatokat túlzónak gondolom. Hogy kell-e védeni a katolikus egyházat, vagy nem, vagy mit gondolok róla, meg a nemiségről, az egy dolog. Az viszont itt fontos, hogy ki miből indul ki. Szóval, az sehol, senkinek nem mindegy, hogy ha valaki abban találja meg az önigazolását, hogy a másik is bűnözik, valakinek a rossz dolgain rugózik, és úgy állítja be magát jónak. Az embernek a gondolkodásában, képességeiben, az értékrendjében kell bízni, és nem valaki mást besározni, hogy nagyobbnak lássa magát. Ha meg keresztény az ember, akkor meg az igazán fontos dolog az, hogy Isten elfogadja őt. Miután létrehozta az embert, majd elvesztette, aztán visszaszerezte, helyre is tudja állítani. Nem azért lesz jó valaki, mert jobb mondjuk egy szerzetesnél, hanem azért, mert Isten bízik benne.

  Válasz
  • Evelyn
   2021.02.25., 22:14

   Nagyon jól meg írta!!!
   Nem akarok védeni senkit de pontossan a hárítás a legtöbb ember eszköze, az helyett hogy Önmaga gyarlóságait akarná meglátni és bűnbánatot végezne! És kérné Jézust hogy szabadítsa meg ezekből a megkötözötségekből! Mindig a hárítás- Ez NEM jó!

   Válasz
  • ürgebürge
   2021.05.05., 00:25

   gondolod. Milyen bizonyítékokkal támasztod alá? A könyv szerzője évekig kutatott a témában te pedig 1 percig sem. csak gondolod. az baromira kevés.

   Válasz
 • Istenakinincsen
  2021.03.03., 22:57

  Miért nem jelenik meg a hozzászólásom?

  Válasz
 • Istenakinincsen
  2021.03.03., 23:16

  Évezredes globális probléma egy kis szelete ez.Hazugságra épült minden vallás,és a hitre alapozott.Elképesztő hogy ez még mindíg működik!
  Okos eszközök intelligens emberek…és az istenek?hmmm.Tényleg ilyen ostoba birkák még az emberek?
  A másik probléma amit én nem tudnék jobban leírni:Keressetek rá!-nem-kene-annyi-gyereket-csinalni—mit-lehet-kezdeni-a-fold-tulnepesedesevel-

  Ez a két dolog a magja minden „emberi”földi problémának.
  Mik a lehetőségek?Ki fogja végre azt mondani,hogy elég volt a hazudozásból!

  Az eredmények itt láthatóak tisztán:Keressetek rá!a-bun-kereskedoi-mariana-van-zeller-natgeo/

  Ezt akarjuk?Ilyenek vagyunk mi „emberek”???

  Válasz
  • Csillagvirág
   2021.04.17., 20:49

   Valóban hazugságra épültek a vallások, mert Isten nem teremtett vallásokat,és az isten sem létezik, akiről ön azt mondja, hogy nincs-valóban nincs- de nézzük, mit mondanak azok a tudósok, kutatók, akik vették a fáradságot és utánanéztek alaposan a témának és prezentálták is azokat. A keresőbe csak ennyit kell írni: teremtéstudomány

   Válasz
 • Istenakinincsen
  2021.03.03., 23:21

  Linket nem enged a bien….http-t www-t töröltem a linkek elől,írd elé hogy lásd a valóságot amit én nem tudok olyan tökéletesen leírni!

  Válasz
 • Csillagvirág
  2021.04.17., 20:41

  „Azt nem tudom mondani, hogy nem hiszek semmiben, de azt igen, hogy a vallásoknak úgy általában több kárát látom, mint hasznát.” – Ezzel Isten is így van kedves Erzsébet, Ő nem vallásokat alapított. A teremtestudomany.hu weboldalon a tudósok kutatásainak eredményeit is megnézhetjük.

  Válasz

Írj egy hozzászólást