Mióta otthonról dolgozol, sokat stresszelsz? Meglepődnél, mi okozhatja!

Mióta otthonról dolgozol, sokat stresszelsz? Meglepődnél, mi okozhatja!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Mióta otthonról dolgozol, sokat stresszelsz? Meglepődnél, mi okozhatja!

Egy statisztika szerint az emberek 94%-a érzi magát stresszesnek a munkahelyén, mindegy, hogy ez az irodát jelenti, vagy a home office-t. Azonban egészen váratlan oka van annak, ezt mi váltja ki!

Persze értelemszerűen a munka jellege is hozzátesz a stressz érzéséhez, ahogy a kollégákkal való kapcsolatod is, de úgy fest, valami egészen más dolog áll sok esetben a háttérben. Az, hogy miért nem tudsz koncentrálni, és miért van benned szorongás, nagyon gyakran a környezeted és a téged körülvevő tárgyak hibája!

Ugyanis egyes holmik, valamint önmagában véve a rendetlenség is negatív hatással van az elmére, ami aztán koncentrációs zavart, majd ezzel együtt stresszt idéz elő. Lássuk, mi az, amit azonnal el kell raknod a home office-odból (vagy épp a munkahelyi asztalodról), hogy kreatívabbnak és nyugodtabbnak érezhesd magad.

Ne legyen rendetlenség!

Kezdjük is a legfontosabbal. Sokan úgy gondolják, hogy őket nem zavarja a kupi, hiszen amúgy sem tudnak rendet tartani az asztalukon. Azonban tudat alatt az, hogy mennyire rumlis a környezet, nagyon demotiváló hatással van az emberi lelkesedésre. Szakértők úgy vélik, hogy ha rendet raksz magad körül, és letisztult, szeméttől és papírhalmoktól mentes asztalhoz ülsz le dolgozni, egészen máshogy érzed magad.

Ilyenkor pihenteted az elmédet, ami folyamatosan kapja a jeleket a környezetedből; márpedig ha rengeteg tárgy vesz körbe, egyszerre annyi minden eltereli a figyelmedet tudat alatt, hogy nem is bírsz majd koncentrálni. Úgyhogy az első lépés mindig az legyen, hogy raksz egy gyors rendet!

Otthoni munkaállomás kialakítása
IgorVetushko/depositphotos.com

Ellenőrizd a világítást

A legtöbb munkahelyen fehér, erős fény tölti meg az irodát, ennek pedig konkrét oka van! Az emberek agya ugyanis ezt az árnyalatot automatikusan a munkával, aktivitással köti össze, míg a sárga, meleg fényt, vagy akár a sötét helyiséget már a pihenéssel azonosítjuk.

Amikor otthon nem kapcsolsz lámpát, vagy annak sárgás tónusa van, azt észlelheted, hogy pár óra után kifejezetten álmos lettél. Semmi kedved dolgozni, ez pedig egyre feszültebbé is tesz. Ideje egy kicsit kivilágosítani a helyiséget, hogy véletlenül se akarj inkább aludni egyet!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»