Életmód / Egészség

Mindig felébredsz az éjszaka közepén? Ez lehet az oka

Túl meleg a szoba

Nyáron persze – hacsak nincs légkondicionáló – ez ellen nem sokat lehet tenni, de még a fűtési időszakban is sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl melegen tartják a hálószobájukat. Az ideális pihenéshez az a jobb, ha kicsit hűvösebb a környezetted: az amerikai National Sleep Foundation szakértői szerint az ideális hőmérséklet 18-19 Celsius-fok körül van, bár mindenkinek mások az egyéni igényei, így természetesen néhány fokkal eltérhet az, hogy te hogyan érzed jól magad. Tapasztald ki, hogy mi a legkényelmesebb a számodra, de ha rosszul alszol, próbálj a hűvösebb oldalon maradni.

Alvási apnoéd van (és talán nem is tudsz róla)

Az alvási apnoé egy alvás idején jelentkező légzészavar: lényegében azt jelenti, hogy amíg alszol, a légzésed időnként ki-kimarad, majd újraindul. Az akadályt az összetapadó garat okozza, ami aztán egy horkantás során válik szét, és a légzés újraindul, miközben a beteg mindezt talán észre sem veszi. Egy-egy horkantást persze bárki hallathat alvás közben, de ha a hálótársad az éjszaka során gyakran hallja tőled ezt a hangot, te pedig időről időre kimerülten, összetörve ébredsz, érdemes kivizsgáltatni magadat, mert a kezeletlen apnoénak akár súlyos következményei is lehetnek.

Stressz

Amennyire elcsépelt, éppen annyira gyakori jelenség is: a feszültség bizony tönkreteszi a pihenést. Akár a munka, akár a pénzügyek, akár bármi más miatt érzel szorongást, a pihentető, nyugodt alvás szinte teljesen esélytelen. A lefekvés előtti meditáció éppen úgy segíthet, mint egy kis testmozgás: felmérések szerint akár már egy 10 perces séta a vacsora után is képes jelentős különbséget eredményezni.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW