Mit tehetsz, ha szorongás miatt rosszakat álmodsz?

Mit tehetsz, ha szorongás miatt rosszakat álmodsz?

Címlap / Életmód / Egészség / Mit tehetsz, ha szorongás miatt rosszakat álmodsz?

Egyébként is igazi népbetegség a szorongás, a koronavírus-járvány pedig még jobban megnehezítette azoknak a dolgát, akik szeretnék nélküle élni a mindennapjaikat. A stresszhelyzet ráadásul rengeteg embernél furcsábbnál furcsább álmokkal is együtt járt, amelyek megakadályozták, hogy kipihenjék magukat, és így egy olyan spirálba kerültek bele, amiből nagyon nehéz kitörni. Mi azért mégis megpróbálunk segíteni.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás létszükséglet, ezt ma már tudjuk: a legtöbb embernek 7-8 órára minimum szüksége van ahhoz, hogy kipihenje magát, és teljes hatékonysággal tudja végigcsinálni a napjait. Egy eseménydús nap után a szervezetnek szüksége van a pihenésre ahhoz, hogy feldolgozza a történteket, újratöltődjön, és minden fontos funkciót a lehető legjobban indítson el reggelre. 

A szorongás azzal jár, hogy a nappalaink sokkal stresszesebbek, ezáltal kevésbé minőségi az éjszakai alvásunk, ez pedig gyakran úgynevezett „szorongó álmokkal” jár együtt. Ezek nemcsak az alvást zavarják meg, hanem már a reggelre is úgy hathatnak, hogy szorongással teli lesz, már akkor, amikor még semmi nem is történt a napodban. A szorongáshoz kapcsolható álmok gyakran rémálmok, amelyek nem érnek véget éjszaka: a szorongó, ideges, pánikszerű érzések egész nap veled maradhatnak, ami rányomja a bélyegét a munkádra, a társas kapcsolataidra, a pihenésedre is.

De hogyan lehet, hogy a szorongás ilyen rossz álmokat hoz? Az agy alvás közben nem áll le, aktív marad, és olyan fontos feladatokat lát el, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy frissen és üdén ébredj.

Ez az éjszakai agyi aktivitás egy része a napközben történteket visszavetíti, összeollóz érzéseket, történéseket, emlékeket is, így ha a napod stresszes, szorongó, esetleg félelemmel teli, akkor nagy az esélye, hogy az álmaidba is beférkőznek ezek az érzések.

Fontos tudni, hogy ezek az álmok nem jelentenek semmit, azon túl legalább is, hogy az agyad hogyan próbálja meg feldolgozni a napi történéseket. Attól azonban nem kell aggódnod, hogy valamilyen rossz elővetülését éled meg minden éjszaka.

Ahhoz, hogy minimalizáld a szorongó álmok hatását a nappalaidra, fontos, hogy minél többször aludj vissza, ha felébredsz. Ez ilyenkor nem egyszerű feladat, de segíthet például, ha iszol valami meleget és nyugtatót, nyugodt zenét hallgatsz, olvasol egy kicsit, vagy meditatív gyakorlatokat végzel. Az is kikapcsolhat egy kicsit, ha a légzésedre figyelsz. Az azonban biztosan hátrányosan érinti a helyzetet, ha a telefonodat vagy a tévét nézed, a kék fény ugyanis kifejezetten káros az alvásminőség szempontjából.

Az ideális persze az lenne, ha képes lennél megelőzni ezeket az álmokat. Szerencsére erre is van néhány tippünk, de egyik sem hibabiztos, így alapvetően neked kell kikísérletezgetned, mi az, ami beválik, és mi az, ami egyáltalán nem segít.

focuspocusltd/depositphotos.com

Legyen egy nyugtató lefekvés előtti rutinod!

Figyelj arra, hogy a napközbeni stresszfaktorokat még véletlenül se építsd ide bele, ne foglalkozz munkával, ne beszélj senki olyannal, aki miatt idegeskednél. Ehelyett az alvás előtti fél-egy órád szóljon a pihenésről, a nyugodt lefekvéshez készülődésről.

Eddz napközben!

A mozgás nagyon sok stresszt levehet a válladról, ezért nem árt, ha legalább 30 percet edzel majdnem minden nap, hogy kiadd a feszültséget. Ennek nem kell edzőtermi edzésnek lennie, ha nem szereted, a lényeg az, hogy mozogj, pörgesd fel a szívverésedet, és fáradj el egy kicsit. Lefekvés előtt egy-két órával azonban már ne mozogj intenzíven, mert pont az ellenkezőjét érheted el vele.

Beszéld ki magadból!

Segíthet, ha megosztod valakivel egyrészt a problémáidat, másrészt azt, hogy ilyen álmokkal küzdesz. Néha csak arra van szükség, hogy meghallgassák az embert, az ilyen kibeszélésnek pedig bizonyítottan stresszcsökkentő hatásai is vannak.

Forrás

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!