Egészség / Életmód / Lélek

Meditáció kezdőknek: 5 egyszerű, de hatékony technika

Meditáció kezdőknek: 5 egyszerű, de hatékony technika

1. Alap technikák

Egy kényelmes pózban ülünk és megpróbáljuk elcsendesíteni elménket azáltal, hogy semmire sem gondolunk. Ez első hallásra könnyűnek hangozhat, pedig közel sem az. Elménk kiürítése ugyanis gyakorlatot követel, erre pedig úgy tehetünk szert, hogy úgy gondolunk magunkra, mint „saját gondolataink megfigyelőjére”. Vedd észre a hangot a fejedben. Halld meg, amit mond, de ne válaszolj rá. Amint megfogalmazódik egy konkrét gondolat a fejedben, engedd el – tulajdonképpen ez a technika lényege.

2. Fókuszált technikák

Ez a technika arról szól, hogy tudatosan összpontosítunk valamire, de nem hagyjuk, hogy a gondolataink elkalandozzanak vele kapcsolatban. Ez lehet valami vizuális dolog, mint egy szobor, vagy audio, mint egy metronóm, vagy egy tó hullámzása.

Lehet valami belső folyamat is, mint a saját ki- és belélegzésünk, vagy egy egyszerű gondolat vagy idea is, mint például „feltétel nélküli szeretet”.

Egyesek számára könnyebb egyszerűen a semmire gondolni, de a lényeg ugyanaz: a jelenben lenni és eljutni a tudatosság új szintjére.

3. Aktivitás-orientált technikák

Ennek a technikának az a lényege, hogy az általad élvezettel űzött cselekvéseket kombinálja újakkal, melyek segítenek neked tudatosan a jelenre, a pillanatra koncentrálni. Ez a meditáció egy repetitív mozdulatsor segítségével juttat el abba az állapotba, melyben elméd elhalkul és eljutsz a „zónába”. Ilyen segítő aktivitás lehet a kertészkedés, festés, a séta, a tánc vagy a jóga, de tulajdonképpen bármilyen tevékenység megfelel, ami neked örömet okoz.

4. Mindfulness technikák

A mindfulness a jelenben létezés, miközben tudatában vagyunk környezetünknek, másnéven éber, vagy tudatos jelenlét. Ez a technika abban hasonlít az aktivitás-orientáltakhoz, hogy kívülről szemlélve egyáltalán nem tűnik meditációnak, pedig működik.

Testünkre összpontosítani és érzékelni minden benyomást remek módja annak, hogy elkapjuk a „flow”-t, azaz az áramlást.

Fókuszálj az érzelmeidre is, de ne analizáld, csak tapasztald meg őket. Ezt elérni szintén nehezebb, mint amilyennek hangzik, mert minden külső behatást ki kell zárni tudatunkból.

5. Spirituális meditáció

Ennek a meditációnak nem kell semmilyen specifikus valláshoz tartoznia, hiszen bármelyikhez kapcsolható, mint spirituális élmény. Az ima tekinthető a meditáció egyik fajtájának, hiszen a belső hang, amit sokan hallanak, Istennek, vagy bármely más felsőbb erőnek tulajdonítható. A belső csend által sokan kapnak „iránymutatást” és „bölcsességet” meditációs imádkozás közben. Ugyan egyesek azt mondják, nehéz „gondolkodó aggyal” meditálni, de sokaknak működik az a technika, hogy feltesznek egyetlen kérdés és azt ismételgetik, míg meg nem kapják a választ. Egy másik módszer az, amikor elménket teljesen megtisztítjuk és befogadóként várjuk, bármilyen iránymutatást kapunk.

Kép forrása: patronestaff/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást