Ezért veszélyes rád a légkondicionáló!

Ezért veszélyes rád a légkondicionáló!

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért veszélyes rád a légkondicionáló!

A nyári melegben a légkondicionáló számtalan előnnyel rendelkezik, most azonban nem erről fogunk beszélni. A következő veszélyeket jó ha ismerjük és felismerjük, hogy elkerüljük az esetleges megbetegedéseket.

Száraz levegő

A légkondicionálók által erősen páramentesített levegő hatására könnyen kiszáradhat a nyálkahártyánk, ami meglehetősen kellemetlen tüneteket okozhat.

Ilyen a kiszáradt száj és torok, ami akár köhögéssé is erősödhet. A szemet ugyanúgy száríthatja a levegő, ami kipirosodáshoz, szemfáradtsághoz vezet.

Kórokozók

A kiszáradt nyálkahártya ideális terep a kórokozók számára, amit a légkondicionáló képes szétteríteni akár egy egész épületben is.

A kiszáradt nyálkahártyán megtelepedő kórokozók azonnal szaporodásnak indulnak, így könnyen megfázáshoz, torok- vagy szélsőségesebb esetben akár tüdőgyulladáshoz is vezethetnek.

Ha eleve gyakran problémád van a légutaiddal, kerüld a légkondicionált helyiségeket.

Gyulladások

A szervezetbe jutott kórokozók számtalan olyan betegséget eredményezhetnek, amelyek következtében erős gyulladások jönnek létre például az arcüregben, a szájüregben, vagy akár a fülben is.

Ha ezt tapasztaljuk, akkor érdemes kicsit módosítani a légkondicionáló hatásfokát, mivel ellenkező esetben a tünetek tovább erősödnek és komolyabb betegségeket is okozhatnak a jövőben.

Legionárius betegség

A legionárius betegség szintén a kiszáradt nyálkahártyán elszaporodott kórokozóknak köszönhető.

Néhány nap lappangás után megjelennek a tünetek, ezek a magas láz, hidegrázás, tüdőfájdalom vagy erős köhögés.

Később a betegség súlyos veseproblémákkal, illetve az idegrendszerre is kiterjedő tünetekkel járhat. A név onnan ered, hogy a ’70-es években egy olyan rendezvényen betegített meg százakat, ahol legionáriusok vettek részt.

Ízületek

Sok embernél tapasztalható, hogy ízületi problémákat okoz a légkondicionáló. Ennek kezdeti jele az, hogy az ízületek érzékenyek lesznek, melynek következtében a térdünkben, vállunkban szinte érezzük a légáramlatokat.

Ilyenkor mindenképpen érdemes kicsit odébb ülni, vagy gyengébbre állítani a légkondicionálót, vagy amennyiben ez lehetséges, úgy annak irányát megváltoztatni, hogy ne jöjjön közvetlenül ránk. Ellenkező esetben ízületeink egyre érzékenyebbek lesznek, és már a légkondicionált helységen kívül is fájdalmat fogunk érezni.

Immunrendszer

Szervezetünket nagyon megviseli, ha nagy a hőfok ingadozása. Ha valaki többször jön ki és megy be a kinti napsütésről a légkondicionált szobába, az nagyon megterhelő lehet, és hamar legyengülhet az immunrendszere.

A legyengült immunrendszer ráadásul nem lesz képes ellenállni olyan kórokozóknak, amelyik egy erős szervezetet nem lenne képes megtámadni. Ennek következtében pedig olyan betegségeket kaphatunk meg, amelyek légkondicionáló nélkül elkerülhetőek lennének.

Fokozatosság

A légkondicionálót érdemes fokozatosan módosítani, ezzel sok kellemetlenséget kerülhetünk el. Autóban például a levegő hőmérsékletét induláskor állítsuk csak egy kicsivel a kinti hőmérséklet alá, majd szükség esetén fokozatosan csökkentsük azt az út során.

Érkezés előtt ugyanezt tegyük meg visszafelé is, hogy lehetőleg ne szálljunk ki a 20 fokból a 35-be.

Ha a fokozatosságot betartjuk, és lehetőleg kerüljük azt, hogy a légáramlat útjában tartózkodjunk, akkor elkerülhetőek a problémák, és nyugodtan élvezhetjük a légkondicionáló összes pozitív hatását.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!