Minden szezonban aktuálisak: ilyenek az újragondolt lámpások

Minden szezonban aktuálisak: ilyenek az újragondolt lámpások

Címlap / Otthon / Dekor / Minden szezonban aktuálisak: ilyenek az újragondolt lámpások

A lámpások az elmúlt időszakban visszatértek a köztudatba, mint minden más, ami legalább részben emlékeztet a vintázs stílusra. Környezettől függetlenül rendkívül könnyű velük dekorálni az otthonunkat – mutatunk is néhány inspiráló példát.

Hagyományos funkciók

Amennyiben illik a lakás hangulatához, akár a főbb helyiségekbe, akár a házhoz vezető úton is jó ötlet lehet bevetni a lámpásokat.

Ezek a hagyományos funkciók több szinten megnyilvánulhatnak, a puritán gyertyáktól kezdve, az égőkön keresztül egészen a napelemes változatokig bármit bevethetünk a cél érdekében.

A lámpások ráadásképpen bárhol helyet kaphatnak: kijelölhetik az utat, világíthatnak a kerti asztalon, de akár a teraszt is körberakhatjuk velük.


10 ország lakberendezői stílusa


Emellett természetesen a falon szintén rögzíthetjük őket, sőt vásárolhatunk, vagy készíthetünk olyan lámpást, amit a nappali kellős közepén lógathatunk alá.

Rengeteget variálhatunk a színekkel, mintákkal és persze a méretekkel is, egészen biztos, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabb darabot.

Hangulatos tündérfények

Az alábbi tündérfények a korábbi dekorációhoz hasonló elven működnek, éppen az a lényegük, hogy beragyogják a környezetüket.

Az aprócska ledek nem világítanak olyan határozottan, mint ahogy egy funkcionális villannyá avanzsált lámpás, de nem is az a céljuk.

Szezontól függetlenül mindig megállják a helyüket ezek a hálózat nélkül, főként elemmel működő izzósorok, tehát éppúgy tökéletesek a nyárestéken, mint a tél kellős közepén.

Természetesen minél többet használunk fel belőlük, annál jelentősebb lesz a fény, amit közvetíteni tudnak, a kellően méretes lámpások izzósorokkal megtöltve akár egy komplett asztal megvilágításához is elegendőek lehetnek.

Főleg akkor, ha az egészen apró izzók közé néhány nagyobb méretűt is elrejtünk…

Virágos kompozíciók

A hagyományos feladatoktól eltekintve a lámpások messze nem csak a világításhoz ideálisak, tökéletesek a környezetük megszínesítésére.

Tavasszal otthon, de akár esküvőkön is megállják a helyüket, hiszen a virágok csodásan ellensúlyozzák a hideg fém merevségét. Persze nem csak fekete, kissé mogorvának ható lámpásokat vásárolhatunk, a kínálat a szivárvány minden színében pompázik.

Ha az üvegeket eltávolítjuk, akkor a virágok akár négy oldalon lóghatnak alá, függetlenül attól, hogy cserépbe, vagy éppen vázába állítottuk őket. A nagyobb lámpásokra akár kaspóként is tekinthetünk, tetejüket levéve, vagy oldalukat megnyitva ugyancsak alkalmasak lehetnek a célra.

Mindazonáltal az alábbi példán látható, hogy a lámpások ideiglenes virágtartóként is tökéletesen megállják a helyüket.

Tengerparti hangulat

Tavasz után jöhet a következő fontos szezon a nyár, amikor sokan gyűjtenek otthonukba szebbnél szebb emlékeket, kézzel fogható relikviákat.

A dekorálással sokan megrekednek, nem igazán tudják, mit kezdhetnének a szárított tengericsillagokkal, vagy éppen kagylókkal, csigákkal. A legkevesebb kézügyességet sem igényli az alábbi dekoráció, mégis igazán hangulatos látványt garantál.

Az egymás mellé helyezett lámpásokba kerülhetnek gyertyák, amennyiben kellően elszeparáljuk, vagy nem gyújtjuk meg őket, úgy akár a közvetlen környezetüket is kidekorálhatjuk.

Ha szeretnénk gyönyörködni a meleg fényben, akkor jobban járunk, ha a lámpások körül helyezzük el a begyűjtött tárgyakat, vagy olyan lámpást is felhasználunk a kompozícióban, ami csupán díszítő funkcióval bír.

Ősszel is imádnivalóak

Az ősz az egyik legszínesebb évszakunk, és ez bizony hatással van a dekorációkra is. Talán a legaktuálisabb szezonról beszélünk, ha a lámpások felhasználási lehetőségeit vizsgáljuk, mindezt a képen látható dekoráció is alátámasztja.

A lámpásokat színültig tölthetjük csodás őszi termésekkel, natúran hagyott, vagy festett dísztökökkel, tobozokkal, bogyókkal, levelekkel. Természetesen akár gyertyákat is tehetünk beléjük, ősszel ezek a díszítő tárgyak ugyancsak tökéletesnek bizonyulnak.

Környezetükben helyet kaphatnak a faragott tökök, de a kisebb változatokat szintén elhelyezhetjük bennük. Érdekes és különleges hatást kelthetünk, ha a lámpásokat nem egy helyre koncentráljuk, hanem néhány lépcsőfok külső oldalát töltjük meg a segítségükkel.

Tökéletes karácsonyra

Végül, de nem utolsó sorban keresve sem találhatnánk jobb szezont a lámpások feldíszítésére, mint a karácsony, ami talán még az ősznél is nagyobb közkedveltségnek örvend – legalábbis, ami a dekorációkat illeti.

A karácsonyfa tövébe, a bejárat mellé, vagy egy polcra éppúgy tökéletes választás a feldíszített lámpás, mint amennyire ideális az ünnepi asztalra.

Kívül-belül feldíszíthetjük, teletölthetjük karácsonyfadíszekkel, izzósorokkal, gyertyákkal, de akár a kisebb ajándékokat, vagy a szezonhoz passzoló plüssöket, dekor tárgyakat is elrejthetjük bennük.

Egy nyitott lámpásban utánozhatatlanul mutat a karácsony kaktusz, vagy a mikulásvirág, de akkor is csodás látványra tehetünk szert, ha a gyöngysorokkal körbekerítjük, vagy műhófal hópihéket fújunk rá.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást