Ha minden négyzetméter számít: modern és otthonos sarokétkezők

Ha minden négyzetméter számít: modern és otthonos sarokétkezők

Címlap / Otthon / Dekor / Ha minden négyzetméter számít: modern és otthonos sarokétkezők

Az új otthonunkban biztosak voltunk abban, hogy szeretnénk egy méretes, nyitott, amerikai stílusú nappali részt a hozzá tartozó konyhával és étkezővel. Ez olyannyira jól sikerült, hogy végül az étkezőnk nagyobb helyet tudhat a magáénak, mint a konyhánk. Nem voltunk azonban mindig ennyire szerencsés helyzetben: az albérletben alig fértünk el ketten, és bár egy sarokétkező sok problémát megoldott volna, a fix bútorok miatt nem tudtuk beépíteni. Ezek a praktikus kiegészítők számos lehetőséget kínálnak helyszűke esetén, és egyáltalán nem unalmasak, vagy éppen ódivatúak!

Egy sarok a konyhában

Sokszor annyira kicsi az alapterület a konyhában és úgy általában a lakásban, hogy nem igazán van hely egy komolyabb étkezőasztal elhelyezésének. Amennyiben a pultrész meghosszabbítása bárszékekkel nem jöhet szóba, vagy nem tudtok azonosulni vele, akkor érdemes a sarkülők kialakításán gondolkoznotok. Ha szerencsétek van, a standard sarokétkezők tökéletesek lesznek számotokra, ha nincs, akkor valószínűleg készítettnetek kell egyet, ami kicsit drágább.

Mégis érdemes teljesen kihasználni a területet, hiszen ha minden négyzetméter számít, akkor a beépített garnitúrákkal jártok a legjobban. Alternatív lehetőségként elővehetitek a kreatív éneteket, és megpróbálkozhattok egyéb lehetőségekkel: néhány egymáshoz illő ülőalkalmatosság és egy dizájnos asztal segítségével egyedi sarokülőre tehettek szert.

A további helyspórolás végett érdemes lehet könnyen mozgatható asztalokat választanotok, hiszen ezeket bármikor odébb rakhatjátok, és így is extra helyhez juthattok a konyhában. 

Képek: 1, 2, 3, 4

Székekkel kiegészítve

A sarokétkező garnitúrákhoz többnyire tartozik egy-egy szék, de külön is érdemes lehet vásárolnotok arra az esetre, ha vendégeitek érkeznének. A legtöbbször ezek a székek aprók és támla nélküliek pont azért, hogy a miniatűr konyhákban bármelyik zugban elférjenek, és akár az asztal alá is becsúsztathatóak legyenek. Természetesen jóval kényelmesebb, háttámlás székeket is vásárolhattok, ha van elegendő helyetek az étkezőben, konyhában, illetve szükség esetén félre tudjátok tenni őket. 

Képek: 1, 2, 3, 4

Külön helyiségben

Nem mindig a lakás alapterülete kicsi egy konyhai étkező kialakításához, sokszor inkább csak az elrendezés az, ami kevésbé praktikus megoldásokat tesz lehetővé. Ilyenkor érdemes lehet külön helyiségben helyet biztosítani az étkezőnek, ami ettől függetlenül még csatlakozhat a konyhához. Ehhez jó lehetőséget kínálnak a boltíves elválasztások, az ablakos átadók, illetve a részben beépített bútorok.

Különösen a vintage hangulatú lakásokban mutatnak jól a beépített ülőhelyek, amikhez vendégvárás esetén már igazíthatjátok az étkezőtöket. Az ülőhelyek alsó részét érdemes tárolásra felhasználni, tetejükre hívogató, kényelmes párnákat helyezni. A legtöbbször egyébként ezek a kiülők az ablak mellett, alatt kapnak helyet, így tökéletes olvasósarokként üzemelhetnek, vendégség esetén pedig extra ülőhellyel kínálhatjátok barátaitokat a segítségükkel. 

Képek: 1, 2

Boxszerű kialakítások 

Leginkább a különféle, egyedi hangulatú éttermekre jellemző a boxszerű kialakítás, de ezt az ötletet érdemes lehet a kisebb alapterületű lakásokban is megvalósítani. Akár két falrész közé, akár a fal és a konyhapult közé építitek be a garnitúrát, élvezhetitek, hogy kicsit különálló helyiség lehet még a konyhán belül is.

Ezek a megoldások remek alternatívákat kínálnak akkor, ha nincs annyi helyetek, hogy jól körül tudjátok járni az étkezőasztalotokat, de annál azért nagyobb területtel rendelkeztek, hogy egy aprócska sarokétkezőt kelljen bezsúfolnotok egy eldugott zugba. A boxszerű kialakítás otthonos, jól áttekinthető és nem utolsó sorban hívogatóan kényelmes – jóval kényelmesebb, mint egy klasszikus étkezőgarnitúra!

Képek: 1, 2, 3, 4

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást