Milyen tisztítószerekre van szükséged otthon?

Milyen tisztítószerekre van szükséged otthon?

Címlap / Otthon / Háztartás / Milyen tisztítószerekre van szükséged otthon?

Akár a természetes, akár a mesterséges tisztítószerek mellett teszed le a voksodat, elkerülhetetlen, hogy legyen otthon egy teljes készleted. Főleg a kezdő háziasszonyoknak okozhat gondot, hogy összeszedjék az alapfelszerelés tagjait, de a dolgos anyukák is időnként elgondolkoznak, miként tudnának spórolni.

Konyhai higiénia

A konyhában nagyon fontos a higiénia, hiszen itt készítjük az élelmiszereket, amik helytelen tárolása, elkészítése során akár az egész családot ledönthetjük a lábáról. 
Persze, ritkán lesz ilyen szörnyű a helyzet, de az biztos, hogy mosogatószerre szükséged lesz és az sem utolsó, ha rendszeresen cseréled a szivacsokat. Ügyelj rá, hogy a törölgető rongyok ugyancsak tiszták legyen, igyekezd őket magas hőfokon kimosni!
Sokan a felmosáshoz is a mosogatószert használják, ami egyáltalán nem elvetendő ötlet, hiszen az illatuk legtöbbször kellemes, a hatékonyságban pedig bízhatunk, mivel az evőeszközeinket, étkészleteinket is segítségükkel tisztítjuk. (Ha mosogatógéppel mosogatsz, akkor más a helyzet, ekkor természetesen a számodra szimpatikus tablettákat kell beszerezned.)

Apropó, felmosás

Míg egyesek szerint elengedhetetlen, hogy naponta felmossuk a lakást, mások szerint bőven elég ezt főzés után, vagy hetente megejteni. Bármelyik oldalon is teszed le a voksodat, érdemes beszerezned egy kellemes illatú, de fertőtlenítő hatással bíró felmosószert. 
A kapszulánként adagolható megoldás, vagy az agyonreklámozott termék a legtöbbször csak humbug, már csak azért is, mert mindenkinek más jön be. 
Ha még a kezdetek kezdetén vagy, akkor mindenképpen kísérletezgetned kell, míg megtalálod a számodra legideálisabbat, de próbálj a médiától eltekintve, a saját igényeidre koncentrálni (pl.
környezet- babarát termék, magas fokú fertőtlenítés stb.)

Rend és tisztaság a fürdőszobában

A konyha után talán a fürdőszoba az, ami némi extra gondoskodást igényel, hiszen itt a párás, meleg környezetben könnyen megtelepedhetnek a baktériumok. 
Az alapvető felszerelés része egy fürdőszobai tisztítószer, ami a fertőtlenítés mellett nem árt, ha vízkőoldó hatással is bír, mivel hazánk igen jelentős részében kemény a víz. Érdemes otthon tartani egy penészeltávolító szert is, mert még a legszárazabb lakásokban is van olyan nedves hely, ahol megtelepedhet, s jó, ha minél előbb megszabadulunk tőle. 
Az illemhelyiség tisztításra szintén célszerű kellő figyelmet fordítani, a szokásos vécétisztítón felül ajánlatos beszerezni egy öblítő tablettát, és bizony az sem gond, ha a kellemetlen szagok elűzésére kéznél van egy illatosító. 

A szobai rendhez

A szobában kicsit árnyaltabb a helyzet, itt többféle tisztítószert be kell vetned. Ha van parketta a lakásban, akkor érdemes időnként – ha nem is az összes takarítás alkalmával, de – áttörölni parkettaápolóval a ragyogás érdekében. 
A szekrényeket, polcokat jó, ha bútorápolóval tisztítod, hiszen ezek többségükben a port is taszítják. A szőnyegeket évente egyszer célszerű szőnyegtisztítóval kezelni, illetve ha nagyon kényesek, ajánlatos otthon folttisztítót tartanod. 

A mosás sem maradhat ki

A házimunka igen jelentős részét a mosás és a vele járó procedúra teszi ki, márpedig ehhez szükség van egy mosószerre, egy öblítőre és sok esetben folttisztítóra. 
Egyesek rendszeresen használnak vízkőmentesítő termékeket, mások megmaradnak a házi praktikáknál a gép életének meghosszabbítása érdekében – válaszd azt, ami szimpatikusabb és kényelmesebb számodra. 
Egyéni igény a vasalás során használt desztillált víz is, ahogy az, beszerezel-e fehérítőt, vagy hányféle mosószert tartasz otthon a különféle színű ruhák tisztításának céljából.

Mi kell még?

A tükröket gyakrabban, az ablakokat ritkábban kell tisztítani, az mindenesetre szerencsés, ha van otthon egy hatékony ablaktisztító, amit egyébként könnyen helyettesíthetsz ecettel. 
Bár nem tisztítószer, ha csodás növényeid vannak, akkor szükséged lesz tápoldatra, amit ugyancsak tárolhatsz gondosan lezárva a vegyszerekkel egy dobozban. Vásárolhatsz zsíroldót a könnyedebb konyhai takarításhoz, de a legtöbb esetben ezt a problémát orvosolhatod a mosogatószereddel is.
Ugyancsak egyéni igény kérdése, hogy egyből beszerzel-e lefolyótisztítót, rovarirtót, a legtöbben ezeket a termékeket akkor veszik meg, ha szükségük van rá, majd a többi holmi társaságában tárolják a következő alkalomig.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást