Milyen az énképed? Ez az út a boldogság felé

Milyen az énképed? Ez az út a boldogság felé

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen az énképed? Ez az út a boldogság felé

Boldog az az ember, aki ismeri saját magát, helyes önképe van, és olyan ideálja, amelyet el tud érni. Ez az egyik legnehezebb dolog a világon, mert mindent meghatároz. A jelent, abban a kudarcokat és sikereket, és a jövőt, ami lehetőségeket hordoz magában.

Az önismeret

Ez a szó jelenti azt, hogy ismerjük magunkat. Tisztában vagyunk adottságainkkal, képességeinkkel, vannak céljaink és vágyaink, melyeknek – egyenlőre – hiányosságaink szabhatnak határt. A cél az, hogy hiányosságainkat kiküszöbölve elérjük célunkat, és egy jobb önképet tudjunk kialakítani magunkról.
Ez csak abban az esetben lehetséges, ha olyan célokat tűzünk ki magunk elé, melyek ésszerűek, azaz megvalósíthatók. Hiába akarok magas lenni, ha tudom, hogy már nem növök tovább. Alulértékelés esetén vannak olyan célok, melyek elérhetőek lennének, de nem hisszük, hogy képesek vagyunk meglévő képességeinkkel elérni azt, így nem is tűzzük ki célként. Ez is nagy hiba.

A negatív énkép

Ebben az esetben alul értékeljük magunkat. Ez meggátol minket abban, hogy reálisan elérhető célokat tűzzünk ki magunk elé, tehát sikerélményhez jussunk. Így nem lépünk előre. A negativitás egy komoly gátló tényező. Nem csak a jövőt illetően, hanem a jelen hétköznapjait nézve is.
A sikerélmények hiánya miatt nincs örömérzetünk, és tartósan boldogtalanná, depresszióssá válhatunk. A negatív énkép úgy is kialakulhat, hogy elérhetetlen célokat tűzünk ki, és mivel elérhetetlenek, ugyan úgy nincs sikerélmény. A végén pedig elhisszük, hogy valóban nem vagyunk semmire sem jók.

A pozitív énkép

A pozitív énkép mindig reális önismeretet feltételez, tehát sem alul, sem túl nem értékeljük magunkat. Tisztában vagyunk képességeinkkel, reálisak a céljaink, van tervünk arra, hogy hogyan érjük el őket. A pozitív énkép elérése maga a boldogsághoz vezető út. Tehát soha nem késő helyes irányban változtatni.
Ez komoly idő- és energia befektetés, egy küzdelem, amiben vannak kudarcok, de megéri. A szemlélet az, hogy a pozitív dolgokra, képességekre és a sikerekre nagyobb figyelmet kell fordítani, mint a negatívakra. A környezetünkben is igyekezni kell a jót meglátni – ez bizony önmegfigyelés és önkontroll kérdése, ugyanis észre kell venni a negatív gondolatot, melyet be kell helyettesíteni egy pozitívval.

Az egészséges önbecsülés

Aki ezzel rendelkezik, elfogadja és szereti önmagát, előnyeivel és hátrányaival együtt. Emiatt bármilyen helyzetet biztosan kezel, mivel tudja magáról, hogy kicsoda és mire képes – nem esik pánikba, hanem cselekszik.
Az ideális énkép, a jó önbecsülés meghatároz minket, a környezethez fűződő viszonyunkat, így motivál minket arra, hogy lépésről lépésre előrébb haladjunk céljaink felé.

A pozitív gondolkodás egy tanulási folyamat

Hiba nélkül nincs semmi és senki, tehát mi is hibázhatunk. Ne szidjuk, ítéljük el magunkat mindig, és főleg ne mantrázzunk olyan szavakat, hogy ,,hülye vagyok”, mert a végén elhisszük, hogy így van, és környezetünk is könnyebben mondja majd ki ezt.
Ne hibáztassuk magunkat olyan dolgok miatt, melyeket nem tudunk befolyásolni, inkább emlékezzünk olyan esetekre, melyekből küzdelmeink árán, győztesen jöttünk ki. Tanuljuk meg elfelejteni a rossz dolgokat, tanuljunk meg megbocsájtani és hálát adni.

Szeresd meg önmagad!

A célok kitűzését át kell gondolni. Ehhez fel kell tenni bizonyos kérdéseket magunknak. Ilyen például a ,,mire van időm, és mire nincs”, a ,,mi az, ami boldoggá tesz, tehát előrébb visz”.
Ne változtasd meg folyamatosan a célt, és az oda vezető utat is csak indokolt esetben – csak ha leegyszerűsíti azt. De mindezek előtt szeresd önmagad. Oscar Wilde erről ezt mondta: ,,Megszeretni önmagunkat egy életre szóló románc kezdete.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást