Mikortól kardió, mikortól aerob? Ismerd meg az intenzitás különbségeit

Mikortól kardió, mikortól aerob? Ismerd meg az intenzitás különbségeit

Címlap / Életmód / Egészség / Mikortól kardió, mikortól aerob? Ismerd meg az intenzitás különbségeit

Legutóbbi cikkemben azt mutattam be, a kardiózás intenzitása milyen lehet, de nézzük, a mozgás milyen ütemtől számít aerob mozgásnak. A gyaloglás példáján keresztül bemutatom, mi is a három intenzitás közötti különbség!

Séta vagy gyaloglás?

A kényelmes séta, illetve a valamivel lendületesebb gyaloglás normál esetben alacsony intenzitásnak felel meg, azaz tevékenységed ritmusa szinte bármeddig fenntartható. Nincs is mindenkinél a szó szoros értelmében vett kardióhatás!

A tartós módszernél egy egészséges ember esetében a javasolt intenzitási szint a következő: az edzési pulzusnak a maximális pulzus (220 mínusz az életkor) minimum 65-70%-át kell elérnie ahhoz, hogy kedvező és kimutatható élettani változások jöjjenek létre a szervezetben. Ez az intenzitási szint a gyakorlatban nagyjából azt jelenti, hogy edzés közben lihegés nélkül, rövid mondatokban még tudunk beszélni, de hosszan már nem. Pulzusmérő órát is használhatsz a fenti intenzitási szintnek a pontosabb meghatározásához. Ezt a tartományt elérve kell majd a későbbiekben fokozni az intenzitást.

Közepes intenzitás esetén olyan állapotban vagy, amikor „beszélni még tudsz, de énekelni már nem”, vagyis a szívedet és a keringési rendszeredet fokozottabb munkára kényszeríted. Ez az állapot egy edzett embernél kb. 3-4 órán keresztül tartható fent.

Végül a magas intenzitás esetén már beszélni sem vagy képes – ez az állapot maximum 30-45 percig bírható.

Alacsony intenzitás: a szervezet zsírt éget

Alacsony intenzitásúnak nevezzük a maximális pulzusunk (220 mínusz az életkor) legfeljebb 65-70%-ával végzett edzést. Például egy 40 éves ember esetében kb. 180 x 0,65-0,70 = 117-126 ütés/perc.

A zsírégetés már alacsony intenzitás mellett is megtörténik, ugyanis a zsírt a szervezet csak megfelelő mennyiségű oxigén jelenlétében képes felhasználni; vagyis akár ülve, pihenő állapotban is égetsz zsírt. Ilyenkor alig használsz fel energiát, kevés kalóriát égetsz el, de a szervezet már ekkor is inkább a zsírraktárait próbálja igénybe venni, nem pedig a hirtelen, nagy erőkifejtéshez energiát biztosító szénhidrátraktárakat.

Közepes intenzitás: ekkor ég a legtöbb zsír!

Tanulmányok igazolják, hogy közepes intenzitás mellett égeted a legtöbb zsírt. A zsírokat egyébként csakis szénhidrátokkal együtt használja fel a szervezet, így a legjobb esetben is maximum 60% lesz a zsírégetés és 40% a szénhidrát-felhasználás.

Tehát a maximális pulzusod (220 mínusz az életkor) legfeljebb 75%-ával végzett edzés folyamán használod fel a legtöbb zsírt. Ez egy 40 éves ember esetében kb. 180 x 0,75 = 145 ütés/perc.

Az elégetett zsír mennyisége megközelítőleg 0,5-1 gramm lehet percenként, ideális esetben is. Az alacsony intenzitású programok a közepes intenzitású edzésre jellemző érték körülbelül 60%-ának felelnek meg. Tehát ez utóbbi tekinthető a klasszikus zsírégető programnak.

Magas intenzitás: csökkent zsírégető képesség

A magas intenzitású programok esetében a zsírégető képesség lecsökken. Ennek oka, hogy a szervezet csak elegendő mennyiségű oxigén jelenlétében képes a felhalmozott zsírt elégetni.

A maximális pulzusod (220 mínusz az életkor) legfeljebb 85%-ával végzett edzést tekintjük magas intenzitású mozgásnak. Egy 40 éves ember esetében ez kb. 180 x 0,85 = 153 ütés/perc.

A magasabb intenzitású programok során a szervezet – a gyorsabb és nagyobb erőkifejtés miatt – elsősorban a májban és az izmokban található cukorraktárakból merít, amelyek tárolási kapacitása korlátozott. Amikor ezek a raktárak kimerülnek, az izom elfárad. Az ilyen jellegű és intenzitású kardió edzés egy közepes intenzitású edzésprogramnál közel kétszer több kalória felhasználását is kikényszerítheti.

Extrém magas kardióterhelés

A jelentős oxigénadóssággal járó anaerob kardió edzés jobban gyorsítja az anyagcserét, mint az aerob, de ennek az anaerob edzésnek is van felső korlátja. Bizonyos intenzitás fölött már feleslegesen terheled a szívedet és a keringési rendszert. Az úgynevezett anaerob küszöböt 5%-kal meghaladó pulzusszámnál már nem leszel edzettebb, viszont túlterhelheted magadat!

A maximális pulzusszám 90%-ával anaerob körülmények között történő edzés tehát nem célszerű, és normál körülmények között nem igazán valósítható meg, illetve csupán percekig, és akkor is általában teljesítményfokozók segítségével. A 100%-os intenzitást pedig majdhogynem képtelenség elérni, esetleg csak nagyon extrém esetben közelíthető meg.

Melyik neked a legjobb?

Mi tehát a célravezetőbb? Hosszabb időtartam és alacsonyabb intenzitás, vagy rövidebb időtartam és nagyobb intenzitás?

Kutatások kimutatták, hogy egy átlagos, inaktív életmódot folytató személynél a szív- és érrendszer fejlesztéséhez szükséges intenzitás nagy valószínűséggel strukturális túlterheléshez, sérülésekhez vezet. Vagyis a kezdők, erősen túlsúlyosak, esetleg keringési vagy egyéb betegségben szenvedők eleinte mindenképpen az alacsony, majd a későbbiekben a közepes intenzitású edzést részesítsék előnyben.

Az alacsonyabb intenzitású edzések kímélik az ízületeket, és megerősítik mind a keringési és légzőrendszert, mind az izom-ízületi rendszert. Először tehát az edzés mennyiségi mutatóit próbáld növelni – vagyis az időtartamát –, de maradjunk az alacsonyabb, majd később a közepes intenzitási szintnél. Ilyenek a klasszikus zsírégető programok. Itt is érvényesüljön a fokozatosság, és a saját állapotodhoz mérve alakítsd ki az edzésterhelést.

Kardió edzés, ahol a testsúlycsökkentés a legfőbb cél

A testsúly szabályozásában fontos szerepet játszhat, de talán kissé túlértékelt és túlhangsúlyozott módszer manapság a zsírégető kardió. A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a zsírégető edzés nem feltétlenül azt jelenti, hogy az adott módszerrel lehet a legsikeresebben megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól, sőt!

Egy hosszabb ideje sportoló és terhelhető ember teljesítményét természetesen visszafogja, ha alacsony vagy közepes intenzitással kell mozognia, hogy ezáltal egy meghatározott zsírégető pulzustartományban végezzen kardió edzést.

Magasabb kalóriaégetés és kalóriafelhasználás

A magasabb intenzitású edzések igénylik a legtöbb kalóriát, ami fontosabb szempont, mint az, hogy az összes kalóriafelhasználáshoz viszonyítva mennyi zsírtól szabadulsz meg! A zsírégető edzésről, amint lehet, térj át a magasabb intenzitású kardiózásra – természetesen a fokozatossági szempontokat szigorúan betartva. Így nem csak a testsúlyt szabályozhatjuk, és a testösszetételt javíthatjuk, de az állóképességet is fejlesztjük. Az intenzitás folyamatos növelése lenne tehát a legcélravezetőbb megoldás!

Biokémia: a hormonok hatása

Bizonyos hormonok – mint például a növekedési hormon és a tesztoszteron – egy erőteljesebb kardió edzés hatására nagyobb mennyiségben választódnak ki a szervezetben. Ez a mennyiségi változás pedig hozzájárul az anyagcsere felgyorsulásához, valamint fokozottabb zsírfelhasználást eredményez.

Ráadásul az anyagcsere egy erőteljesebb edzés hatására hosszabb időn keresztül működik megemelkedett szinten. Kellően intenzív edzés következményeként a megnőtt anyagcsereszint akár 1-2 napon keresztül is fennmaradhat! Minél edzettebb vagy, annál inkább próbálja a szervezet kímélni a szénhidrátraktárakat, ez pedig egyúttal azt jelenti, hogy a zsírraktárakat használja fel.

Biztos recept: testsúlycsökkentő kardióedzés súlyzós edzéssel és étkezési programmal kiegészítve

Második helyen a kardió edzés szerepel, és általában a harmadik helyre szorul az erősítő edzés. A legtöbb diétás programra jellemző izomtömeg-veszteséget viszont ellensúlyozni kell; ráadásul egy nem elég körültekintően összeállított étrend, valamint egy rosszul felépített kardió edzés – ez utóbbi számos pozitív hatása ellenére – akár fokozhatja is a problémákat!

E tekintetben bizony a kardió edzés, és főképpen a zsírégető kardió eredményességét a múltban jelentősen túlértékelték és túlhangsúlyozták. Tehát a testsúlycsökkentés terén egy komplett erősítő program és egy megfelelően intenzív kardió program kombinációja, valamint az ehhez okosan társított diéta hozza meg a legjobb eredményt.

Ha fogyni szeretnél, vagy pont, hogy izmot növelni, esetleg egy sérülés vagy rendellenesség miatt speciális eset vagy, akkor mindenképp egyeztess edzővel, dietetikussal, mielőtt teljesen új edzéstervbe kezdenél! Vagy ha még többet szeretnél olvasni a sportolásról, vagy megtalálni a neked megfelelő mozgásformát, szeretettel ajánlom Formáld magad! – Változtass! Segítek neked című könyvemet, amelyben még több fontos infót és hasznos tanácsot olvashatsz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást