Mikortól „egészségtelen” a kapcsolatfüggőséged? Ezek a jelei, ha túlzásba estél

Mikortól „egészségtelen” a kapcsolatfüggőséged? Ezek a jelei, ha túlzásba estél

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Mikortól „egészségtelen” a kapcsolatfüggőséged? Ezek a jelei, ha túlzásba estél

Óhatatlan, hogy a kapcsolatunkban legalább részben függjünk a másik féltől. Ez teljesen normális, és nincs is vele semmi gond, hiszen így lehet felépíteni egy életet: egymásra támaszkodva, a másikra számítva. Azonban előfordulhat, hogy te sokkal inkább támaszkodsz a szerelmedre, mint az kívánatos lenne, és ezzel nagyon kiszolgáltatott helyzetbe hozod magadat, ami viszont már komolyan veszélyeztetheti – többek között – a lelki békédet. Honnan tudhatod, ha te is túlzásba estél és túlságosan függeni kezdtél a kapcsolatodtól?

Nincs saját véleményed

Semmi probléma azzal, ha rendszeresen egyeztetitek, milyen terveitek vannak, akár olyan egyszerű dologra arra vonatkozóan, hogy mi lesz a hétvégi programotok.

Azonban nem igazán normális, ha semmire sem mersz igent vagy éppen nemet mondani, mindig azzal vágod ki magadat a döntések alól, hogy „ezt még meg kell beszélnetek”.

Ennél már csak az a rosszabb, ha a beszélgetéseitek során szinte folyton úgy érzed, a te véleményed vagy nem számít, vagy csak rossz lehet. Ez nem feltétlenül a te hibád, hiszen a barátodnak is lehet elnyomó személyisége. Ha ez a két probléma találkozik, abból már könnyen lehet egy mérgező párkapcsolat is.

 

Nem foglalkozol a saját jövőddel

Legalábbis nem úgy, ahogy arra szükség lenne. Akadnak olyan élethelyzetek, amikor a páros egyik tagja előtérbe kerül pl. a karrierjét illetően, de ez teljesen normális. Ha a szerelmed éppen most indít egy vállalkozást, akkor érthető, hogy aktuálisan az ő előrejutására több energia és pénz jut. A gond ott kezdődik, ha folyton csak az ő élete és munkája van a porondon, a te céljaid, vágyaid állandóan háttérbe szorulnak.

Ezzel egy hatalmas probléma járhat kézen fogva: ha a barátod nem veszi komolyan a te céljaidat és vágyaidat, akkor bizonyára a kapcsolatotokkal is hasonlóképpen bánik. Ha kicsit előre pörgetjük az időt, akkor minden esély megvan rá, hogy néhány éven belül egyedülálló leszel, mégpedig úgy, hogy az elmúlt időszakban egy fikarcnyit sem haladt előre érdemben az életed, vagy éppen a karriered. Ugye, ezt te sem szeretnéd?

 

Nem számítanak a saját gondolataid

Sokkal jobban számít, mit gondol a barátod, és ez az egész a te hangulatodat is meghatározza. Ezt a jelet a legnehezebb beazonosítani, ugyanis, ha érzelmileg nem kötődtök egymáshoz, vagy éppen nem foglalkoztok a másik hangulatával, az éppúgy rossz jel, mintha átestek a ló túloldalára. Utóbbi esetén arról van szó, hogy a jó kedved éppúgy a szerelmedtől függ, mint az önértékelésed.

El sem tudod képzelni, hogy mosolyogj egy olyan napon, amikor ő bal lábbal kelt fel? Úgy gondolod, ha nem vette észre az új frizurádat, vagy nem dicsérte meg a ruhádat, akkor egész biztosan katasztrofálisan nézel ki? Ezek a jelek mind-mind arra utalnak, hogy a barátod érzelmei, gondolatai sokkal fontosabbak, mint amik a te fejedben járnak. Hangsúlyozzuk, továbbra sem az a gond, ha vele örülsz a sikereken, vagy együtt szomorkodsz vele, ha rossz történik! Ott kezdődik a probléma, ha szinte már nincsenek saját gondolataid és érzelmeid, csak és kizárólag az határozza meg a napodat, ahogyan ő reagál a történésekre.

 

Mindent felülír az ő akarata

Szintén a túlzásba vitt függőségre utal, ha mindent felülír az, amit a barátod szeretne. Neked eszedbe sem jut, hogy igent mondj egy csajos bulira a megkérdezése nélkül, ő viszont gond nélkül megteszi ugyanezt a barátaival. Te azt gondolod, közösen kell kiválasztanotok, mit néztek meg a moziban, ő viszont már előre lefoglalja a jegyeket, és még arról sem értesít előre, mikorra tervezte ezt a programot… Mindez azért természetes nála, mert megszokta, hogy mindenben ő dönt, és te inkább a saját életedet, programjaidat szervezed át annak érdekében, hogy ne legyen köztetek nézeteltérés.

Mindenesetre fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy ez így mennyire helyes és mennyire tesz boldoggá téged? Vannak olyan emberek, akik kifejezetten jól érzik magukat egy ilyen függőségi viszonyt fenntartó kapcsolatban, legalábbis addig, amíg úgy nem adódik, hogy egyedül kell boldogulniuk. A többséget azonban nagyon zavarja ez az egyenlőtlen helyzet. Szerencsére bármikor dönthetsz úgy, hogy megváltoztatod a hozzáállásodat és a párkapcsolatodat egyaránt!

 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!