Divat / Stílus

Mihez kezdj a megunt ruhákkal? 5 tipp, hogy ne legyen tele a szekrényed

Mihez kezdj a megunt ruhákkal? 5 tipp, hogy ne legyen tele a szekrényed

Rengetegen járunk hasonló cipőben – pontosabban nem járunk benne, pedig megvettük, de otthon rájöttünk: a boltban átélt heuréka-élménnyel ellentétben mégsem ez életünk lábbelije. Ugyanez nadrággal, felsővel, kabáttal, pulóverrel és gyakorlatilag bármilyen ruhadarabbal vagy kiegészítővel megtörténhet. A következő módszerek segítségével úrrá lehetsz a gardróbod jelentette csatatéren!

Cserebere

Nincs kedved egyenként leméregetni, lefotózni és licitre bocsátani a cuccaidat, pedig kecsegtet a lehetőség, hogy pénzt, és ezen keresztül új holmikat kaphass értük?

A folyamatot szerencsére a töredékére rövidítik a csereberés klubok, illetve rendezvények, amelyeken néhány óra leforgása alatt vadonatúj szerzeményekkel térhetsz haza – ráadásul a minimális belépődíjon egy fillér elköltése nélkül, hiszen csak a meglévőket adtad oda értük cserébe.

A dolog előnye, hogy kifogástalan állapotú darabokra tehetsz így szert: némelyiken talán még a címke is ott díszeleg!

Ennek fejében egy pillanatig sem kell sajnálnod, ha te is hasonló passzban lévőket adsz oda a többieknek.

Ki tudja, kinek a szekrényében árválkodik hordatlanul a leendő kedvenced, és te kinek a leendő favoritját rejtegeted éppen?

Adományozás

Az adakozás mindig nagyszerű gesztus – olyannyira, hogy bár anyagi értelemben megrövidít valamelyest, sokkal értékesebb dolgot kapsz érte cserébe.

A tudatot, hogy tettél valamit azokért, akiknek a legnagyobb szükségük van az effajta törődésre.

Alapítványok százai várják, hogy felajánld, amire már nincs szükséged, és magukra vállalják a megfelelő kiosztás jelentette feladatot, így ezzel vesződnöd sem kell.

Az ünnepek közeledtével különösen előtérbe kerül az adományozás témaköre, mivel ez a szeretet kifejezésének egyik módja, ráadásul talán a legegyszerűbb is egyben.

Az egyetlen alapszabály, hogy olyan állapotban lévő ruhákat és kiegészítőket adj tovább ingyen, amelyek jó állapotban vannak, tehát még bárki felveheti őket.

Az adományozás természetesen nemcsak alapítványon keresztül, hanem akár családon vagy közösségen belül is történhet.

Átszabás

A próbafülkében még jól állt a holmi, de otthon már úgy látod, hogy valami nem stimmel vele? Itt lóg, ott eláll, amott meg egy kicsit feszes?

Vedd szemügyre alaposan, hogy mekkora a baj – mert a nagy méretkülönbséget kivéve nincs olyan probléma, amin egy ügyes kezű varrónő ne segíthetne!

Sőt, akár te magad is a kezedbe veheted az ügyet, ha jártas vagy a szabás-varrásban, vagy éppen lelkes amatőrként éppen most vágnál bele.

Ne feledd, hogy a lehetőségek tárháza végtelen: hosszú nadrágból akár rövidet is gyárthatsz, és a felsőd ujját is megkurtíthatod – fordítva ugyan már összetettebb a dolog, de egy másik, „áldozatnak” megfelelő cucc bevonásával ezeket is megoldhatod.

A végén még új hobbira lelsz, és a kreativitásodat is kamatoztathatod!

Újrahasznosítás

Farmernadrágból táska, frottírtörölközőből papucs, leggings-ből fejpánt, vagy bármiből szobai dekoráció?

Hiszen tényleg szó szerint akármilyen anyagból készülhet például párna vagy patchwork takaró!

Az újrahasznosítás az imént említett kreativitás kamatoztatásának magasiskolája, hiszen itt nemcsak a szabásvonalon kell módosítanod, hanem egy teljesen új produktumot létrehoznod. Persze, a neten bőven találsz inspirációt.

A módszer hatalmas előnye, hogy egyedi és utánozhatatlan eredményekre tehetsz szert, és olyan tárgyakkal veheted körül magad, amelyek tényleg rád jellemzőek.

A hátrány, hogy muszáj valamennyi időt és energiát szánnod a projektre, ám olyan ötletek is léteznek, amelyek csupán félórát vagy annál kevesebbet igényelnek.

Ha eddig kétbalkezesnek tartottad magad, ideje leszámolni ezzel a tévhittel!

Eladás

Ha a felsorolt alternatívák egyike sem tetszik neked, mégis szeretnél megszabadulni a ruháktól és kiegészítőktől, amelyek fölöslegesen foglalják a helyet a szekrényedben, még mindig nyitva áll előtted az eladás lehetősége.

Ez történhet személyesen, valamilyen vásárprogramon vagy az interneten keresztül, utóbbi esetben pedig a közösségi médiában, apróhirdetéssel, esetleg licittel. Előny, hogy az így befolyt összeget tetszőleges célra költheted, ha tehát például megszorultál anyagilag, rengeteget segíthet neked.

Hátrány, hogy több darab esetén már elképesztő mennyiségű adminisztrációval kell számolnod, és nem feledkezhetsz meg a csomagolás és a szállítás jelentette plusz időráfordításról.

Nem árt, ha van némi értékesítői vénád, hiszen csábító leírást és képeket kell készítened a portékáról.

Neked melyik módszer a kedvenced? Láthatod, ennyi lehetőség mellett nincs kifogás, hogy miért foglalják el hordhatatlan cuccok a fél szekrényed!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást