Miért éri meg az energiakorszerűsítés?

Miért éri meg az energiakorszerűsítés?

Címlap / Otthon / Miért éri meg az energiakorszerűsítés?

Miért éri meg energiakorszerűsítésbe fogni?

Manapság sokkal több energiát használunk fel, mint a történelem során bármikor is. Ebbe az ingatlanok esetén beletartozik a fűtés és az elektromos áramfogyasztás is. Ez pedig nemcsak a pénztárcánkat terheli meg (egyre jobban), hanem bolygónk erőforrásait is. Egyszerű a képlet: kevesebb energiát kellene használnunk, és mindenkinek jobb lenne. Ehhez azonban nemcsak az egyéni szinten meghozott apró döntésekre van szükség, hanem olyan épületekre, amelyek kevesebb energiával is beérik. 

Mit jelent az energiahatékonyság? Végső soron azt, hogy egy épület például kevesebb gáz felhasználásával is felfűthető ugyanarra a hőfokra, mint egy rosszabb paraméterekkel bíró másik ingatlan. De hogyan is érdemes nekifogni egy energetikai korszerűsítésnek?

Energetikai tanúsítvány: egy remek kiindulópont

Az energetikai tanúsítvány egy erre jogosult, szakemberek és cégek által elkészített okirat, ami ma már kötelező az ingatlanok eladásához és az 1 éven túli bérbeadáshoz egyaránt. Az ingatlanok energiahatékonyságát fejezi ki, 12 kategóriába sorolva. Ami pedig számunkra igazán lényeges, hogy a dokumentum végén a korszerűsítésre vonatkozó javaslatok összefoglalják, azaz megtudod hogyan lehet javítani ingatlanod energetikai hatékonyságát.

Energetikai tanúsítvány minta

Az energiakorszerűsítés lépései

Az energiakorszerűsítés egy idő- és pénzigényes történet. Ezzel együtt könnyű belátni, hogy amennyiben évtizedeket tervezünk eltölteni az adott ingatlanban, jócskán megtérülő befektetésről beszélünk. Milyen lépésekből áll a folyamat?

 1. Energetikai tanúsítvány elkészítése
  Az energetikai besorolás megmutatja, mennyire korszerű az épület energetikai szempontból. A javaslatok részből tisztán látszik, hogy milyen befektetésekben érdemes gondolkodni, min nyernénk a legtöbbet (falak hőszigetelése, hőhidak megszüntetése, nyílászárók cseréje, fűtési rendszer korszerűsítése stb.)
 2. A megfelelő kivitelező kiválasztása
  Talán a leginkább problematikus lépés. Az építőiparban tapasztalható szakemberhiány miatt nehéz megbízható és jó minőségben dolgozó vállalkozót találni. Érdemes időben nekiállni keresni, illetve tanácsot kérni ismerőseinktől, akik maguk is végigcsinálták ezt a folyamatot.
 3. A kivitelezés maga
  Az utolsó lépés természetesen a betervezett korszerűsítések elvégzése. Érdemes a végén letesztelni minden rendszert, hogy a megfelelő eredményt kaptuk-e, és kijavítani az esetleges kivitelezési hibákat (ezért is fontos megbízható kivitelezőt választani).

Ha nem tudod, hogy hol tudnál energetikai tanúsítványt készíteni, meleg szívvel ajánljuk az Etanust, ami egy erre szakosodott szolgáltató. A megbízhatóság mellett a rugalmasság is mellettük szól: akár egy napon belül is elkészítik ingatlanod energetikai tanúsítványát!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást