Miért egyre gyakoribb az allergia? Testi és lelki okai után kutattunk

Miért egyre gyakoribb az allergia? Testi és lelki okai után kutattunk

Címlap / Életmód / Egészség / Miért egyre gyakoribb az allergia? Testi és lelki okai után kutattunk

Azt gondolnánk, hogy az allergia korunk betegsége, pedig már az ókorban is létezett. Otthon és a külvilágban egyaránt veszélyeztetett helyen vagyunk, ha hajlamosak vagyunk allergiával reagálni életünk szereplőire.

Régen is volt allergia

Azt gondolnánk, hogy az allergia modern kori betegség, de ez nem így van. A fennmaradt bizonyítékok szerint már időszámításunk előtt is előfordult. Például Claudius római császár fiának, Britannicusnak lószőrallergiája volt. 

Szeme könnyezni kezdett, bőrén kiütések jelentek meg, valahányszor lovak közelébe ment. Gyakori betegeskedése miatt erősebb mostohatestvérét, Nérót választották meg apjuk után császárnak.

Judy, a spániel

Az allergiakutatásban jelentős szerepe volt Judynak, egy zsemle színű cocker spánielnek.
Általa jött létre az a felfedezés, hogy a hízósejtek növelik az allergia kialakulásának esélyét. 
Az ételallergia a gyerekeknek 5-10 százalékát érinti, a leggyakoribb a laktózérzékenység.
Ahogy az emésztőszervrendszer fejlődik és a szervezet ellenállóbbá válik, a gyerekek többsége kinövi az allergiás hajlamot.

Kialakulásának testi oka

A hajlam a génekben van, de külső tényezőktől függ, hogy megjelenik-e az allergiás reakció. Az atópiás ‒ allergiára hajlamos ‒ gyerekeknél a betegségek követhetik egymást. Ha valakinek csecsemőkorában száraz, viszkető a bőre, később más allergiát is kaphat. 
Nem érdemes túlzott tisztaságigénnyel védekezni, mert a sterilizált körülmények nem gátolják, inkább kedveznek a kialakulásának. Ilyen tényező például a légszennyezettség vagy a stressz.
A stressz egyébként is szinte minden betegség kialakulásáért felelőssé tehető. 
Természetes gyógymódok, például meditációs technikák alkalmazásával csökkenthető a testet és a lelket uraló feszültség. 

Lelki okok

Az okok kutatásakor figyelembe kell venni a lelki hátteret is: kire, mire„allergiás”, milyen hétköznapi helyzetekben ad valaki allergiás reakciót? Ha például náthás tünetei vannak, akkor az életben mivel van tele „az orra”. 
Tejcukor-érzékenység esetén az édesanyjával való korai kapcsolatán, a szoptatás és az elválasztás módján kellene elgondolkoznia, vagy azt kellene tisztáznia, hogy a születése után nem tartották-e távol az édesanyjától, aki táplálhatta volna. 
Amikor valakinek az egész testét beborítják az allergia jelei, olyankor talán a mások által kimondott gondolatokra reagál így, mert félreértelmezi azokat. De sokszor ennek a gyökerei is a gyermekkorba nyúlnak vissza.

A halálos anafilaxiás sokk

Az allergiás rohamok jelentkezésekor mindig számítani kell az anafilaxia kockázatára. Ezért ha allergiás tünetet észlelsz magadon, azonnal jelentkezz allergiatesztelésre! 
Az anafilaxiás sokk az allergiás reakciók legsúlyosabb formája. Ritkán fordul elő, de óvatosnak kell lenni. Méh- vagy darázscsípés, valamint élelmiszer vagy gyógyszer egyaránt okozhatja. A figyelmeztető tünetek néhány perc múlva már jelentkeznek. Az arc hirtelen felpüffed, a légzés nehézkessé válik, a végtagok elzsibbadnak, a vérnyomás lecsökken, keringési zavar, csalánkiütés alakulhat ki. 
Ez az állapot halálos kimenetelű lehet ‒ a légzés leállhat, a keringés összeomolhat ‒ ezért ilyenkor haladéktalanul ki kell hívni a mentőket! Aki már átélt ilyen sokkot, hord magával gyógyszert, de ellenőrző vizsgálatra ismétlődő sokknál is szükség van.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást