Amikor nem fogyni akarsz: Így hízz egészségesen

Amikor nem fogyni akarsz: Így hízz egészségesen

Címlap / Életmód / Amikor nem fogyni akarsz: Így hízz egészségesen / 2. oldal

Lehet ezt egészségesen is csinálni!

A testtömeg növelése nem egyenlő azzal, hogy zsírt eszünk zsírral, tésztát krumplival. Nem lehet elmenni amellett, hogy igencsak nagy fába vágja a fejszéjét az, aki egészségesen szeretne hozzájutni pár extra kilóhoz. Ahhoz, hogy hízni tudj, és könnyebben juss el a célodig, fontos, hogy legyen elegendő energiád, amiből a szervezeted képes felépíteni a plusz kilókat. Olyan élelmiszereket kell hát választanod, amelyek sok energiát adnak akkor is, ha nem eszel belőlük sokat. 

Íme, a top 5 energiagazdag ételféle

  1. húsfélék
  2. aszalt gyümölcsök és olajos magvak
  3. magas zsírtartalmú tejtermékek
  4. gabonák
  5. zsírok

Ezekből pedig annyit kell fogyasztanod, hogy az egész nap felhasznált energiamennyiség ne legyen több a bevitt energiánál. Úgy számolj, hogy legyen kb. 500 kCal különbség a felhasznált és a bevitt mennyiség közt (pl. ha napi 2000 kCal körüli energiát használsz fel, akkor a hízáshoz kb. 2500 kCal-t kell elfogyasztanod).

Ezért jó, ha szakember segítségét kéred a megfelelő cél kitűzéséhez, és a számodra leginkább megfelelő étrend kialakításához. Sok-sok tényező járul hozzá ahhoz, hogy sikeres legyél: az, hogy mennyit és mit eszel jelenleg, az, hogy hova szeretnél eljutni, milyenek a jelenlegi étkezési szokásaid, milyen az általános egészségi állapotod, sportolsz-e, vagy nem.

Jó, ha naponta többször eszel, azaz a három főétkezés mellé két mellékétkezést is érdemes bevezetni. Ezek a kis köztes étkezések is legyenek energiadúsak. A joghurtok, az olajos magvak például jó szolgálatot tesznek ilyenkor. A főétkezéseknél figyelni kell a fehérjebevitelre. A fehérjék segítik az izmok épülését, fejlődését. Ugyanakkor a szénhidrátok fogyasztása is nagyon fontos, hiszen ezek bevitele járul hozzá a fehérjék beépüléséhez, hasznosulásához.

Mizina/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»