Nagyon-nagyon sok nő fogyókúrázik, sokan egész életükben elégedetlenek a plusz kilóikkal. Mások viszont mindent megadnának azért, ha néhány kiló felszaladna rájuk. Nekik sincs könnyű dolguk, de van egy jó hírünk. A kihívás kivitelezhető, ráadásul van egészséges módja is.
Lehet ezt egészségesen is csinálni!
A testtömeg növelése nem egyenlő azzal, hogy zsírt eszünk zsírral, tésztát krumplival. Nem lehet elmenni amellett, hogy igencsak nagy fába vágja a fejszéjét az, aki egészségesen szeretne hozzájutni pár extra kilóhoz. Ahhoz, hogy hízni tudj, és könnyebben juss el a célodig, fontos, hogy legyen elegendő energiád, amiből a szervezeted képes felépíteni a plusz kilókat. Olyan élelmiszereket kell hát választanod, amelyek sok energiát adnak akkor is, ha nem eszel belőlük sokat.
Íme, a top 5 energiagazdag ételféle
- húsfélék
- aszalt gyümölcsök és olajos magvak
- magas zsírtartalmú tejtermékek
- gabonák
- zsírok
Ezekből pedig annyit kell fogyasztanod, hogy az egész nap felhasznált energiamennyiség ne legyen több a bevitt energiánál. Úgy számolj, hogy legyen kb. 500 kCal különbség a felhasznált és a bevitt mennyiség közt (pl. ha napi 2000 kCal körüli energiát használsz fel, akkor a hízáshoz kb. 2500 kCal-t kell elfogyasztanod).
Ezért jó, ha szakember segítségét kéred a megfelelő cél kitűzéséhez, és a számodra leginkább megfelelő étrend kialakításához. Sok-sok tényező járul hozzá ahhoz, hogy sikeres legyél: az, hogy mennyit és mit eszel jelenleg, az, hogy hova szeretnél eljutni, milyenek a jelenlegi étkezési szokásaid, milyen az általános egészségi állapotod, sportolsz-e, vagy nem.
Jó, ha naponta többször eszel, azaz a három főétkezés mellé két mellékétkezést is érdemes bevezetni. Ezek a kis köztes étkezések is legyenek energiadúsak. A joghurtok, az olajos magvak például jó szolgálatot tesznek ilyenkor. A főétkezéseknél figyelni kell a fehérjebevitelre. A fehérjék segítik az izmok épülését, fejlődését. Ugyanakkor a szénhidrátok fogyasztása is nagyon fontos, hiszen ezek bevitele járul hozzá a fehérjék beépüléséhez, hasznosulásához.