Mennyire számítasz gonosznak? Ez a 4 legsötétebb vonásunk

Mennyire számítasz gonosznak? Ez a 4 legsötétebb vonásunk

Címlap / Életmód / Lélek / Mennyire számítasz gonosznak? Ez a 4 legsötétebb vonásunk

Azonban Del Paulhus nevéhez olyan megkerülhetetlen témák tartoznak, amik kivédhetetlenek, ha az egyensúlyban levő személyiségeket vizsgáljuk. Sötétség nélkül ugyanis nincs fény. Ahhoz, hogy tudjuk, milyen személyiségvonások felelnek a boldogságért és azért, hogy „jó embernek” számítsunk, azzal is tisztában kell lennünk, milyen tulajdonságok okolhatóak személyiségünk „sötét oldaláért”.

Paulhus és munkatársai négy különféle önközpontú és társadalmilag sértő embert soroltak fel, akikkel a legtöbben a mindennapi életünk során találkozunk: ők a nárciszták, a machiavellisták, a nem klinikai pszichopaták és mindennapi szadisták.

Ezek a tulajdonságok mindenkiben ott lapulnak, tehát senki sem kizárólag jó, vagy éppen rossz. Az elemzés során a hangsúly tehát azon van, hogy akiben sokkal több a rossz, mint a jó, az alapvetően gonosz embernek fog számítani. Attól, hogy a alábbiakban felismersz néhány rád jellemző vonást, még nem leszel gonosz, mert mindenki talál olyan negatív tulajdonságot, amivel részben, vagy egészben azonosulni tud. 

Kívülállók számára nehezíti a felismerést, hogy azok az emberek, akikre jellemzőek ezek a negatív tulajdonságok, kiválóan leplezik magukat.

Általában extrovertáltak, nyitottak, kedvelik a társaságot és minden esély megvan arra, hogy jó benyomást keltenek. Ez szükséges ahhoz, hogy az embereket saját céljaiknak megfelelően irányíthassák, kihasználhassák.

Ha valakiről messziről ordítana, hogy gonosz, az valószínűleg nem tudná olyan mértékben irányítása alá vonni a környezetét, mint az, aki ezt tökéletesen leplezi, és csak a háttérben, saját igényeinek és céljainak megfelelően irányít.

Ezek az emberek szociálisan sokszor kiemelkedően fejlettek, gyakran megnyerőbbek is, mint mások. Ők jutnak magasabb beosztáshoz a munkahelyükön, magabiztosnak tűnnek, hiszen nem szoronganak mások véleménye miatt. Könnyebben bemutatják erősségeiket akár idegenek előtt is, hiszen sokkal többet hisznek magukról, mint amit a tapasztalat mutat.

Ugyanakkor akadnak olyan feltűnő vonásaik, amik segíthetnek felismerni őket:

1/4. Mi jellemző a nárcisztákra?

Ők amolyan igazi önreklámozók, akik folyamatosan vágynak a figyelemre és arra, hogy központi szerephez jussanak, mindenki rájuk figyeljen. A legtöbb embert kifejezetten bosszantja az ilyen szintű önimádat és el is ítélik a nárcisztákat, ugyanakkor sokakat meg tudnak téveszteni és irányítani. Számos előadóművész nárciszta, és éppen ennek a tulajdonságuknak köszönhetik, hogy adott esetben világhírnévre tesznek szert. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást