VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
A só és a jód
A só fontos – akár tetszik, akár nem. A hozzá adott adalékok azok, amik a sónak a hatását módosítják, akár negatív, akár pozitív irányba. A sóhoz, mivel itt Magyarországon nehezen jutunk kellő mennyiségű jódhoz az ételekből, keverhetnek jódot. Ez a pajzsmirigyre van jótékony hatással.
A só jóddal való dúsításával küszöbölnek ki egy lehetséges népbetegséget. Ám csak bizonyos esetekben előnyös a jód. Pajzsmirigy túlműködés esetén – és elég sok az ilyen betegséggel rendelkező ember – nem szabad ilyen sót fogyasztani. Vesebetegségnél kimondottan káros a káliummal dúsított só bevitele.
A só és a kálium
A sót káliummal dúsítják. A kálium fontos a szervezet számára, kisebb mennyiségben. Savas íze van, emiatt a konyhasóba keverik – ez az egyik lehetséges magyarázata annak, hogy megtalálható a sóban. Ám a konyhasóban lévő a kálium mennyisége egyik emberre káros, másikra előnyös, hiszen nem működünk ugyanúgy.
Sok – vadabbnál vadabb – elmélet van arra, hogy miért van a boltban kapható konyhasónak 20 és 60 százalék közötti kálium tartalma. Emiatt sokkal egyszerűbb, ha tiszta konyhasót vásárolunk, és ha kálium hiányunk van, azt orvosi rendelvényre szedjük.
Sót, ésszel
A sóban lévő nátrium elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberi test megfelelően működjön, ezt a folyamatot nevezik só-víz háztartásnak. A megfelelő mennyiségű só és folyadék bevitel emiatt kiemelt fontosságú menstruáció, szoptatás, sportolás és kánikula esetén. A nátrium biztosítja a feltételeket az izmok és idegek működéséhez, és elősegíti a glükóz és aminosavak felszívódását.
Egy átlagos ember teste kb. 90 gramm nátriumot tartalmaz. A nátrium és kálium egyensúlya azért fontos, mert, ha eltolódik valamilyen irányba, az közvetlen, majdnem azonnali hatással van a vérnyomásra – tehát aki hajlamos a szívbetegségre, annak problémát jelenthet.
A cikk folytatódik, lapozz!