Mennyire ébredtél öntudatodra?

Mennyire ébredtél öntudatodra?

Címlap / Életmód / Mennyire ébredtél öntudatodra?

Rálelni az öntudatra

Óriási különbség van az emberek között, és ezért nem csak a körülmények okolhatóak. Sőt! Azok, akik már öntudatukra ébredtek, egyszerűen nem függnek a környezetüktől, nem maguk körül keresik igényeik kielégítését, hanem odabenn. Ők képesek arra, hogy az akadályokat legyőzzék, a mérgező körülményeket, vagy éppen személyeket nemes egyszerűséggel eltávolítsák maguk mellől. A céljaik vezérlik őket és nem foglalkoznak mások véleményével – így igazán megélik a szabadságot, a függetlenséget, az önállóságot. Ahelyett, hogy vereséget szenvednének, vagy fel se vennék a kesztyűt az eléjük gördülő akadályok láttán, összeszedik minden erejüket és elhatározzák, hogy ezt is megoldják. Mondhatjuk, hogy az ilyen embereknek van egy szuperképességük: az akadályokat átalakítják úgy, hogy azok még inkább megerősítsék egyéniségüket. 

Az öntudatlan emberek törékenyek

Sean Grover pszichoterapeuta a Psychology Todaynek úgy nyilatkozott, hogy az „öntudatlan személyiségekkel” a legnehezebb együtt dolgozni. Az elmúlt 25 évben több ezer egyéni és csoportos terápiás foglalkozást tartott és tapasztalatai alapján Sean elmondta, hogy az ilyen embereket szinte teljes mértékben a múltjuk határozza meg. Öntudatlan személyeknek hívja őket: ezek az emberek nem csak azt fogadják el, hogy a múltjuk erőteljes befolyást gyakorol az életükre, hanem azt is, hogy alapvetően a bizalmatlanságra és az erőtlenségre építik fel a mindennapjaikat. Kicsit olyan, mintha felnőtt korukban is gyermekként viselkednének: félnek, szégyellősek, másoktól várják az iránymutatást, a megoldást.

Visszavonulót fújnak, ha akadállyal szembesülnek ahelyett, hogy a növekedés lehetőségét látnák a feladatban – mindezt pedig megkoronázzák azzal, hogy másokat hibáztatnak a körülményeikért, sorsukért. 

franckreporter/istockphoto.com

Az öntudatukra ébredt emberek jellemzői

Ezzel szemben az öntudatukra ébredt emberekkel kifejezetten szórakoztatónak találta Sean a közös munkát, és összegyűjtötte azokat a tulajdonságokat, amik meglátása szerint jellemzőek rájuk:

Igényük van a fejlődésre: Az öntudatukra ébredt emberek szomjazzák a lehetőségét annak, hogy fejlődjenek, tanuljanak. Az anyagi javak felhalmozása helyett több energiát fordítanak benső énjük megismerésére, fejlesztésére. Megkérdőjelezik, felfedezik magukat, kíváncsisággal és megértési vágyakkal dolgozzák fel az érzéseiket.

Hálát éreznek: Az öntudatukra ébredt emberek ahelyett, hogy morognának az élet nehézségein, még a legnehezebb pillanatokban is találnak lehetőséget arra, hogy hálát adjanak, és így felértékeljék az életüket. Sajnos a panasz a legtöbb ember számára természetesen jön, a hála viszont nem. Az öntudatukra ébredt emberek minden pillanatban, élethelyzetben képesek meglátni a szépet, a jót és a pozitív életfelfogásra törekszenek.

Mentorokat keresnek: Sean szerint azok, akik öntudatukra ébredtek, nem csak a hétköznapokban próbálnak fejlődni, igénybe veszik mentorok segítségét is. Szimbolikus szülőket keresnek, akik olyan jóváhagyást és bátorítást adnak számukra, amit esetleg gyerekkorukban nem kaptak meg. Ahelyett, hogy neveltetésüket hibáztatnák, igyekeznek megkérdőjelezni, más szemszögből nézni azokat az irányelveket, amiket a szüleiknél láttak.

Lelki gyakorlatokat végeznek: A spirituális gyakorlatok Sean szerint erősítik az emberek identitását azáltal, hogy ösztönözik őket: lépjenek túl a hétköznapokon és vegyék fontolóra a mélyebben rejlő dolgokat is. Például a halál mérlegelése nagyszerű módja annak, hogy újraértékeljük életmódunkat, és elengedjük a hétköznapi aggodalmakat

Egészséges kapcsolatokra törekszenek: A rossz kapcsolatok (vonatkozzanak azok a barátságra, szerelemre, vagy éppen a családra) a szenvedésünk egyik legnagyobb és leggyakoribb forrását képezik. Az egészségtelen kapcsolatok azonosítása és a pozitívabb emberek felé való elmozdulás elengedhetetlen az önébresztett élet felé való törekvéshez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást