Az anyák háromnegyede jobban szereti egyik gyermekét

Az anyák háromnegyede jobban szereti egyik gyermekét

Címlap / Életmód / Család / Az anyák háromnegyede jobban szereti egyik gyermekét

Alapvetően mindenki azt gondolja, hogy ha feltennének egy ilyen kérdést, akkor felháborodva elutasítanánk a válaszadást, mondván, hogy „mindegyik gyermekünket egyformán szeretjük”. Készült azonban néhány kutatás, amik éppen ennek ellenkezőjére mutatnak rá: úgy tűnik, az anyák 75%-a tud választani a gyermekei között a szeretetet tekintve…

Mégsem a kicsik a „kedvencek”?

Az emberek a nagy átlagot tekintve úgy vélik, a legkisebb gyermek lehet a „kedvenc”, hiszen sok esetben ő a „bónusz”, egyfajta ajándék a nagytesók után. Mégis úgy tűnik, hogy ennek a gondolatmenetnek éppen az ellentettje igaz. Legalábbis a gyermekek részéről: a Journal of Family Psychology-ban publikált, kaliforniai kutatás eredménye alapján az elsőszülöttek azok, akik úgy érzik, megkülönböztetett figyelemben részesülnek szüleik által. Ezzel szemben a legkisebb gyerekek sokszor számoltak be hátrányos megkülönböztetésről. A kutatásból sajnos nem derült ki, a szülők melyik gyermeküket sorolták előre a képzeletbeli listán, de valószínűleg nem véletlenül érezték a fiatal és az idős gyerkőcök azt, amit.

A 384 család tanulmányozása során a legidősebb gyermekek úgy vélték, hogy eredményeik nagyobb jelentőséggel bírnak szüleik szemében, mint testvéreik esetében. Ezt azzal magyarázták a kutatók, hogy a legtöbb családban az első gyermekek azok, akiknél a szülők életükben először tapasztalnak vizsga-, vagy éppen sporteseményen elért eredményeket. Ezek elsőként mindig „nagyobb számnak” bizonyulnak, mint sokadszorra – ezzel magyarázható, hogy a kicsik kitűnő bizonyítványa nem nyomott akkorát a latban, mint anno az elsőszülötté.

És te melyik gyerekedet szereted jobban? Az anyák háromnegyede tud válaszolni erre a kérdésre...

A kutatást vezető professzor maga is úgy nyilatkozott, hogy meglepődött, ugyanis a hipotézise éppen ezzel ellentétes volt. Úgy vélte, hogy a korábban született gyermekek éppen hátrányba kerültek, negatív irányban észlelték a megváltozott bánásmódot, amit a kisebb testvérek érkezése okozott. Ehhez képest a kutatásból azt derült ki, hogy pontosak a kicsik kerültek hátrányba.

2009-ben egyébként egy nagyobb volumenű felmérés is készült a témát érintően, akkor 14 000 angol családot kérdeztek meg. Ebből szintén az derült ki, hogy a szülők a legtöbbet első szülött gyermekükkel foglalkoztak, és a gyermekekre szánt időtartam fokozatosan csökkent, ahogy jöttek a testvérek.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»