Melyik Agatha Christie legnépszerűbb könyve? Most kiderül a válasz!

Melyik Agatha Christie legnépszerűbb könyve? Most kiderül a válasz!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Melyik Agatha Christie legnépszerűbb könyve? Most kiderül a válasz!

Ha azt mondjuk, nevezz egy krimiírót, jó eséllyel az Agatha Christie lesz a válasz. Az egyetlen női író, akinek munkája minden idők 5 legtöbbet eladott könyve között szerepel. Egy író, aki külön világot alkotott, és akinek a hősei olyan híresek lettek, mint saját maga. Az Európa Könyvkiadó Agatha Christie előtt tiszteleg.

Ápolóból világhírű író lett

125 évvel ezelőtt, 1890. szeptember 15-én Torquay-ben született meg Agatha Mary Clarissa Miller, egy angol-amerikai házaspár harmadik gyermekeként. Nem jutott neki különösebben egyszerű élet, apja korán meghalt, a korábban jó módban élő családja pedig elszegényedett.

Agatha az első világháború idején ápolóként dolgozott, majd egy gyógyszerlaborban kapott munkát. Itt üvegcsék, mérgek és titokzatos vegyületek közepette jutott eszébe első regényének gondolata, melyben a gyilkosságot méreggel követhetnék el.

Kép forrása: biography.com

1920-ban jelent meg első írása A titokzatos stylesi eset címen, amiben bemutatkozott a bajszos belga nyomozó, a kiváló Hercule Poirot, aki Sherlock Holmes mellett talán a legismertebb irodalmi detektív.

Másik világhírű karakterét, Miss Marple-t állítólag a saját nagymamájáról, és régi barátnőiről formálta – csak elképzelni tudjuk, milyen fantasztikus társaságokba járhatott Christie, ha ilyen inspirációt kapott ott.

Agatha számára a siker gyorsan jött, tapasztalatlan íróként azonban kiadója akkor még könnyen használta ki a fiatal szerzőt. Szinte hihetetlen, de a legelső regényéért mindössze 25 fontot kapott, és a következő 5 könyvével sem keresett sokkal többet.

Életében is szerette a rejtélyt

Nem mindenki tudja, de Agatha Christie-től életében sem állt távol a dráma és a rejtély. Amikor első férje bejelentette, hogy szeretője kedvéért el akarja hagyni, Agatha egy levelet hátrahagyva eltűnt az otthonukból, és a szó szoros értelemben felszívódott.

Az ekkorra már ismert írónőt egy egész ország kereste, de csak 11 nappal később került elő a Swan Hydropathic Hotelben. Az orvosok amnéziát állapítottak meg nála, és Agatha állította, semmire nem emlékszik, és nem tudja, hogyan került a hotelba, bár később nyilvánvalóvá vált, hogy eltűnését alaposan megszervezte, és csak a férjén akart bosszút állni vele. Hát így jár az, aki egy krimiírót készül elhagyni…

Inspiráció mindenhol

Agatha élete unalmasnak cseppet sem mondható, második házasságát egy fiatal régésszel kötötte, akit gyakran kísért el ásatásokra, és persze a poros leletek és kődarabok között ő ismét inspirációt talált. Többek között egy ásatás alkalmával született meg fejében a Gyilkosság Mezopotámiában és a Halál a Níluson ötlete is.

Kép forrása: electricliterature.com

Agatha Christie regényeinek sikere sokak szerint abban rejlik, hogy az olvasó minden részletet megismer, ugyanolyan esélye van összerakni a mozaikkockákat, mint maguknak a történetbeli nyomozóknak, mégis a regény végégig képes fenntartani a feszültséget.

Christie Tíz kicsi néger című regénye szerepel minden idők legtöbbször eladott könyveinek listáján, de ha azt kérdeznénk, melyik a valaha volt legnépszerűbb története, valószínűleg parázs vita alakulna ki rajongói között.

Agatha Christie angol kiadója a világ kedvenc Christie-kötetét keresve hirdetett szavazást, melyre augusztus 31-ig te is voksolhatsz, ha ide kattintasz.

Az első három helyezettet szeptemberben, Agatha Christie 125. születésnapján teszi közzé az Európa Könyvkiadó, amit a három mű különleges kiadása követ majd.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást