Megváltozhat az életed transzban: erre jó a hipnózis és az alvás

Megváltozhat az életed transzban: erre jó a hipnózis és az alvás

Címlap / Életmód / Egészség / Megváltozhat az életed transzban: erre jó a hipnózis és az alvás

Cikkünkhöz Rüdiger Dahlke Az alvás mint ősi energiaforrás (Édesvíz Kiadó 2006) című könyvéből a Transz: ébrenlét és alvás közt fejezetet használtuk fel.

A sámán varázslata

Az embereket elbűvöli a transz, az önkívület világa. Ez az az állapot, amikor félálomban vagyunk, közvetlenül elalvás előtt. 

A sámánizmusban jártas népek kihasználják az alváshoz hasonló transz állapotát, mert olyan tapasztalatokhoz jutnak általa, amelyeket éberen sohasem élnének át.

Hipnózis

A klasszikus hipnózis során a tudatot beszűkítik. A hipnotizált személy teljes mértékben kizárja a külvilágot, és egyetlen pontra vagy hangra koncentrál, mint amikor például a meditáló figyelmét egyetlen mantrára, gyógyító hatású szótagra összpontosítja. 

Önkívületi állapotban a tudat energiája mélyre hatol. Energiakoncentráció jön létre. Tudatodat ilyenkor mélyebb szintekre összpontosíthatod, ahol összehasonlíthatatlanul erősebb hatást fejthet ki. Így működik a lézer is, amely az energiát egyetlen fénysugárba összpontosítja, és így hihetetlen mélyre képes hatolni. 
A hipnoterápiában felismerték, hogy az ébrenlét állapotában csak nehezen lehet rögzíteni a viselkedés változásait, ezért a transzhoz fordultak.

Alvás

Az alvás még az önkívületi állapotnál is mélyebb rétegekbe vezet, ezért hatásosabb egy terápia során. Nem véletlen, hogy Sigmund Freud is az éjszakai álmok megfejtésében látta minden problémánk megoldásának kulcsát. 
Könnyebben megértheted az elalvás folyamatát, ha magad elé képzeled, mi történik figyelemösszpontosítás során, például amikor elálmosodsz olvasás közben: tudatod beszűkül, a tekinteted merevvé válik, és mivel mélyebb szintre zuhansz, egy szót sem értesz az elolvasottakból. Ezután nagyon hamar elalszol. 

Elalvás

Az elalvás folyamata az önkívületi állapothoz hasonlít. Mindnyájunkban megvan ez a képesség, már születésünk előtt, az anyaméhben is alszunk. A harmadik hónaptól kezdve becsukjuk a szemünket, és agyhullámaink működése mutatja, hogy alszunk. 

Mindennap legalább kétszer ‒ elalvás előtt és ébredés után ‒ transzállapotba kerülünk. De napközben is sokszor előfordulhat, hogy önkívületbe kerülünk, amikor egy jól begyakorolt cselekvés (pl. autóvezetés, krumplihámozás, olvasás) közben úgy elrepül az idő, mintha ott sem lettünk volna.

Transzállapotok

A transzállapotok segítségével, azaz elalváskor, ébredéskor és napközben, különböző feladatokat és problémákat oldhatsz meg, ha tisztában vagy azzal, hogy a lelki problémák csak a tudat mélyebb szintjein oldhatók meg.

A dolog nem a kellemetlenségek elnyomásáról, hanem az azokon való felülemelkedésről szól, hogy soha többé ne bukkanjanak fel az életedben.

A mély alvás

Hova utazik a tudatunk, amikor álomba zuhanunk? Tudatunk nem az agyunkban van. A hinduk és a buddhisták abból indulnak ki, hogy létezik egy mindent átfogó tudat. Minden mindennel összefügg. Aki felismeri ezt a tudatot, az megtapasztalhatja, hogy a földön minden szorosan összefügg egymással, és elválaszthatatlan. 
A meditációk során keletkező tapasztalataink és belső csúcsélményeink, amelyeket a legkülönbözőbb lelki- és hétköznapi gyakorlatokkal szerzünk, bepillantást enged legmélyebb belső állapotunkba. Ehhez az állapothoz leginkább az éjszaka mélyalvás-fázisában juthatunk. Ha ebben a fázisban is sikerülne megőrizni tudatunkat, a boldogság állapotának kellős közepén találnánk magunkat. 
A tudósok megállapították, hogy az alvásnak ebben a szakaszában termelődik a legtöbb növekedési hormon. A mélyalvás-fázis minden éjjel közelebb visz minket valódi életcélunkhoz, ezért nem szabad lebecsülni. Ezért nagyon fontos, hogy a mély alvás fázisa ne maradjon ki. A természet ezért intézte úgy, hogy az éjszaka első felére essen. Még a lelki problémák feldolgozásáért felelős REM-szakasznál is nagyobb jelentőséggel bír. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!