Miért működik banánnal is az érintőképernyő? 10 meglepő tény

Miért működik banánnal is az érintőképernyő? 10 meglepő tény

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Miért működik banánnal is az érintőképernyő? 10 meglepő tény

Naponta több órán keresztül bámuljuk a kezünkben, az alábbi tíz érdekes tényt mégis kevesen tudják az okostelefonokról.

1/10. Megváltozgatja az agyat

Egy 2017-es kutatás kimutatta, hogy a telefon- és internetfüggő fiatalok agyában két neurotranszmitter (a gamma-aminovajsav (GABA), valamint a serkentő glutamát, azaz Glx) aránya magasabbá vált.

A tudósok feltételezik, hogy ez az agykéregben végbemenő változás összefügg az esetleges kognitív és érzelmi szabályozás- és integráció-zavarral, amitől a függő tizenévesek nagy része szenved. 

2/10. A telefonod töltése meglepően olcsó

Egy 2008-as amerikai felmérés szerint az iPhone 6 töltésének évi összege kevesebb, mint 1 dollár, egészen pontosan 0,91 dollár.

Az okostelefonok töltése
Iuliia Komarova/istockphoto.com

3/10. Kémkedésre is használhatnánk

Az okostelefonok accelerométere – azaz gyorsulásmérője – érzékeli a telefonkészülék különböző elmozdulásait. A szenzor annyira pontos, hogyha laptopod mellé helyezed a készüléket gépeléskor, képes meghatározni, mely gombokat ütöd le.

Erre úgy képes, hogy a leütött gombok távolságát meghatározza a leütés intenzitásának hangja alapján. Ijesztő, de ha valaki nagyon akarná, ez alapján meg tudná mondani, mit gépelsz.

4/10. A telefont képes kiszagolni a kutya

A kutyák szaglása legendás és nemcsak a kábítószert – vagy az embert – tudják kiszagolni. Egy telefon esetében azért működik az ebek orra, mert a micro SD kártyákban található egy foszfortartalmú szerves vegyület, név szerint „trifenilfoszfin”, azaz TTPO. Ennek az anyagnak a szagát meg tudják tanítani a kutyáknak, ezért a rendőrség rendszeresen kerestet velük telefonokat. 

5/10. Miért működik a banán is az érintőképernyőn?

Mert – ahogy az ujjunk is – nagyrészt vízből áll. A kapacitív érintőképernyő technológiája esetén egy elektromostér-érzékeny háló helyezkedik el és a felület felett elektromos mező jön létre. Érintésével zavart okozunk a mezőben – mert ujjunkkal töltést vezetünk el – így a képernyő sarkaiban elhelyezkedő mérők meghatározhatják a változás helyét.

Ez a technika nem nyomásérzékelésre épül, hanem az érintésre, így nem reagál mindenre: például ezért nem működik, ha kesztyűben próbálod használni.  Egy speciális konduktív – töltés felhalmozására alkalmas – eszközre van szükség, a banán például megfelel erre.

6/10. Nem tesz jót, ha hagyod teljesen lemerülni

A régebbi telefonoknál a „rátöltés” volt egy kicsit káros, azonban az okostelefonok lítium-ion akkumulátorai esetében pont az a jó, ha – lehetőleg folyamatosan – 50 százalék felett van a töltöttség, tehát jót tesz az akksinak, ha nem hagyod teljesen lemerülni a készüléket.

Az okostelefonok akkumulátora
shisheng ling/istockphoto.com

7/10. Több arany van benne, mint gondolnád

Egy tonna kiselejtezett okostelefon-kupacban 12-szer több arany van, mint ugyanennyi – a természetben fellelhető – aranyércben. Míg utóbbi mindössze 1-2 gramm aranyat tartalmaz, addig a készülékek tonnájában akár 300 grammnyi nemesfémre lelhetünk, ezért is felettébb jövedelmező üzlet az újrahasznosítás.

8/10. A beszélgetéskor hallott háttérzaj nem véletlen

„Komfort zajnak” nevezik és azért van jelen minden telefonbeszélgetéskor, hogy érzékeljük, ha megszakad a vonal.

9/10. Rádiózhatnál is vele

Szinte mindegyik okostelefonban van FM rádió, de a gyártók nem aktiválják, mert már egyáltalán nincs rá igény. Mivel mindenki streaming applikációkat használ, ma már nem rádiózunk a telefonon, de jó tudni, hogyha nagyon szeretnénk, megtehetnénk. 

Okostelefon rádió
BartekSzewczyk/istockphoto.com

10/10. Esős időben rosszabb a „vétel”

Az eső miatt a levegőben levő vízcseppek visszaverik a rádióhullámok energiáját és hővé alakítják azt. Ez azt jelenti, hogyha sok a víz – azaz hó vagy eső – a levegőben, akkor a jelnek több időre van szüksége ahhoz, hogy a telefontól az adótoronyig jusson, ezért van, hogy rossz időben egy kicsit nehezebben kapcsolnak a hívások. 

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!