Miért működik banánnal is az érintőképernyő? 10 meglepő tény

Miért működik banánnal is az érintőképernyő? 10 meglepő tény

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Miért működik banánnal is az érintőképernyő? 10 meglepő tény

1/10. Megváltozgatja az agyat

Egy 2017-es kutatás kimutatta, hogy a telefon- és internetfüggő fiatalok agyában két neurotranszmitter (a gamma-aminovajsav (GABA), valamint a serkentő glutamát, azaz Glx) aránya magasabbá vált.

A tudósok feltételezik, hogy ez az agykéregben végbemenő változás összefügg az esetleges kognitív és érzelmi szabályozás- és integráció-zavarral, amitől a függő tizenévesek nagy része szenved. 

2/10. A telefonod töltése meglepően olcsó

Egy 2008-as amerikai felmérés szerint az iPhone 6 töltésének évi összege kevesebb, mint 1 dollár, egészen pontosan 0,91 dollár.

Az okostelefonok töltése
Iuliia Komarova/istockphoto.com

3/10. Kémkedésre is használhatnánk

Az okostelefonok accelerométere – azaz gyorsulásmérője – érzékeli a telefonkészülék különböző elmozdulásait. A szenzor annyira pontos, hogyha laptopod mellé helyezed a készüléket gépeléskor, képes meghatározni, mely gombokat ütöd le.

Erre úgy képes, hogy a leütött gombok távolságát meghatározza a leütés intenzitásának hangja alapján. Ijesztő, de ha valaki nagyon akarná, ez alapján meg tudná mondani, mit gépelsz.

4/10. A telefont képes kiszagolni a kutya

A kutyák szaglása legendás és nemcsak a kábítószert – vagy az embert – tudják kiszagolni. Egy telefon esetében azért működik az ebek orra, mert a micro SD kártyákban található egy foszfortartalmú szerves vegyület, név szerint „trifenilfoszfin”, azaz TTPO. Ennek az anyagnak a szagát meg tudják tanítani a kutyáknak, ezért a rendőrség rendszeresen kerestet velük telefonokat. 

5/10. Miért működik a banán is az érintőképernyőn?

Mert – ahogy az ujjunk is – nagyrészt vízből áll. A kapacitív érintőképernyő technológiája esetén egy elektromostér-érzékeny háló helyezkedik el és a felület felett elektromos mező jön létre. Érintésével zavart okozunk a mezőben – mert ujjunkkal töltést vezetünk el – így a képernyő sarkaiban elhelyezkedő mérők meghatározhatják a változás helyét.

Ez a technika nem nyomásérzékelésre épül, hanem az érintésre, így nem reagál mindenre: például ezért nem működik, ha kesztyűben próbálod használni.  Egy speciális konduktív – töltés felhalmozására alkalmas – eszközre van szükség, a banán például megfelel erre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást