Szerelem / Párkapcsolat / Szex

9 meghökkentő dolog, ami befolyásolhatja a libidódat

Vannak olyan időszakok, amikor az ember egyszerűen csak nem kívánja a szexet – ha viszont arra gyanakodsz, hogy neked túl gyakran, vagy túl hosszú ideig jelentkezik ilyen, akkor érdemes utánajárni, hátha valamilyen konkrét oka van, hogy a libidód a béka feneke alatt marad. Ez az alábbi 9 dolog például befolyásolhatja, mennyire szívesen bújsz ágyba valakivel.

1. Az étrended

Ha hirtelen diétázni kezdtél, vagy épp ellenkezőleg, kicsit elkezdesz rosszabbul enni, az megváltoztathatja a szexuális étvágyadat. Ha nincs elég energiája a szervezetednek, akkor a legkevésbé szükséges dolgokat fogja megvonni a túlélés érdekében, és ebbe a szex is beletartozik.

Figyelj oda, hogy ne egyél se túl keveset, se nagyon rossz kajákat, mindegyik befolyásolhatja ugyanis a libidódat.

2. Más a beosztásod a partnereddel

Mindegy, hogy csak szexpartnerről, a barátodról vagy a férjedről van szó, ha ritkán vagytok egy időben otthon, vagy legalább egy helyen, az rányomhatja a bélyegét a szexre. Nehéz ugyanis óramű pontossággal beállítani, hogy mikor kívánd meg a másikat, ha pedig kevés időt töltötök együtt, erre muszáj rászokni.

3. Mérges vagy a másikra

Mindegy, hogy valami apróság miatt, vagy komoly konfliktusotok van, egy nő gyakran nem tudja elengedni magát ilyenkor, és a szexuális életére is kihat a vita. Ha magadban tartasz valamilyen problémát, amiről nem beszélsz a párodnak, az csökkentheti a libidódat, hiszen folyton ezen kattog az agyad.

Olvastad már?  A fogamzásgátló tabletta 5 negatív hatása a szervezetedre

4. Túl sokat néztek képernyőket

A túl sok tévézés, laptopozás, a közösségi média görgetése a telefonodon mind-mind befolyásolhatják, milyen gyakran kívánod meg a szexet. Ilyenkor ugyanis nem a partneredre és nem magadra figyelsz, hanem elvonatkoztatsz, és nehezebb utána visszatérni a valóságba.

Próbáljátok meg kicsit redukálni a képernyő előtt töltött időt, ha többet akartok szexelni!

5. Gyógyszerek és hormonális fogamzásgátlók

Meglepődnél, hány gyógyszer, és hány hormonális szer szól bele abba, mennyire gyakran kívánod meg a szexet. Ha úgy érzed, egy-egy gyógyszer szedésével változás állt be az étvágyadban, vagy kipróbálnád, hogy a fogamzásgátló nélkül mennyire kívánod a másikat, konzultálj az orvosoddal a lehetőségekről!

6. Depresszió

Az emberek gyakran nem veszik észre, ha rájuk tör a depresszió, nagyon nehéz magadban diagnosztizálni, hogy egyszerű rosszkedvről, vagy valami komolyabbról van szó. Ha gyanítod, hogy a nem múló fásultság és kiábrándultság inkább valami komoly lehet, akkor biztos lehetsz benne, hogy ez befolyásolja a libidódat is.

7. A pajzsmirigyed és hormonális változások

Ahogy öregszel, a hormonháztartásod úgy változik, nem csoda, hogy előbb-utóbb természetes módon is csökken a libidód. De fiatalabb korodban is jelentkezhet ilyesmi, ilyenkor lehet, hogy a pajzsmirigyeddel van probléma, vagy valamilyen oknál fogva felborult a hormonegyensúlyod.

Érdemes orvost felkeresni, ha erre gyanakodsz.

8. A meghittségtől való félelem

A szex alapvetően egy nagyon személyes, nagyon meghitt dolog két ember között, és vannak olyan emberek, akik ettől egy kicsit tartanak, és nehezen engednek be másokat a személyes világukba. Könnyen lehet, hogy egy új kapcsolat kezdetén ezért nem érzed annyira, hogy az egekben van a libidód.

9. Túledzed magad

Nem meglepő, hogy ha túl sokat edzel, nem marad energiád a szexre. Ugyanaz a helyzet, mint amikor rossz étrendet követsz: a szervezeted nem arra koncentrálja az energiáit, amire te szeretnéd, hanem arra, amire a legszükségesebb. A túledzésnek rengeteg más tünete is van, figyelj oda a tested jelzéseire!

Képek forrása: elnariz/Depositphotos.comluckybusiness/Depositphotos.com