Család / Életmód

Megdöbbentő! Ezek a legveszélyesebb allergének a gyerekszobában

Megdöbbentő! Ezek a legveszélyesebb allergének a gyerekszobában

Amikor berendezed a gyerekszobát, kellemes, barátságos, mégis inspiráló környezetet próbálsz teremteni, ahol a gyerek nyugodtan játszhat és fejlődhet. Sajnos azonban az egyre gyakoribb allergia és asztma miatt nem árt arra is odafigyelni, hogy nehogy allergének is kerüljenek abba a szobába, ahol a kicsi az egész éjszakát és a nappal jelentős részét tölti. Az alábbiaktól érdemes óvakodni, ha a gyerek sokat köhög, vagy gyakran van megfázva.

Növények

A legkisebbek szobájába értelemszerűen nem kerül, hiszen sok szobanövény mérgező, de később is érdemes átgondolni, megéri-e a szép látvány a kockázatot. A virágzó növények pollenjére ugyanis elképzelhető, hogy a gyerek allergiás, de a virágföldben is lehetnek olyan anyagok, amelyek irritációt válthatnak ki.
Ha van a szobában növény, akkor a földjét fedd le erre a célra kapható díszgolyókkal, amelyek a vizet átengedik, de a por nem száll fel alóluk.

Tapéta

A jópofa mintás tapéták sok gyerekszobában képezik a dekoráció részét, és ezzel nincs is baj, feltéve, hogy a gyereknek nincs például porallergiája, ebben az esetben ugyanis a tapéta a rajta megtapadó por miatt nem a legszerencsésebb választás.
Arra is érdemes figyelni, hogy milyen ragasztót használtok a tapéta felrakásához. Tapétázás után legalább 24 óráig szellőztessetek!

Plüss állatok

Szinte minden gyerekszobában ott a helyük, de sajnos a könnyen piszkolódó játékok nem kedveznek az allergiásoknak.
Kegyetlenség lenne a gyereket megfosztani a kedvenc mackójától, de kompromisszum lehet, ha a szívéhez legközelebb álló két-három játékot rendszeresen mossátok, a többieket pedig egy zárható dobozban tartjátok. Ügyelj arra, hogy a gyerek kezébe csak jó minőségű játék kerüljön, ami nem hullajtja a szőrét és nem mérgező vagy allergizáló anyaggal van töltve.

Szőnyeg

Mivel a gyerekek szívesen játszanak a földön, egy puha, meleg szőnyeg jó megoldásnak tűnhet, de például a porallergia esetében ezt is érdemes átgondolni.
Ha a szőnyeg mellett döntötök, mindenképpen rövid szálú, könnyen tisztítható típust válasszatok a gyerekszobába. Ha a gyerek hajlamos a légúti betegségekre, azt is érdemes ellenőrizni, hogy a szőnyeg színezéséhez milyen festéket használtak.

Tollpárna

Ma már kevésbé népszerű, de a családi relikviák közül a gyerek is örökölhetett egy puha tollpárnát, ami kényelmesnek ugyan valóban kényelmes, de nehezen tisztítható, és nagyon sokaknál allergiát okoz.
Ha a gyerek sokat köhög, és a rohamok főként esténként, lefekvés után jelentkeznek, érdemes antiallergénre cserélni az ágynyeműt.

Falfesték

Még az olyan ártatlannak látszó dolgok, mint a falfesték is okozhatnak légúti panaszokat az arra érzékenyeknek. A kicsi szobájába érdemes olyan falfestéket választani, ami könnyen tisztható, engedi lélegezni a falat és meggátolja a gombák, baktériumok megtelepedését, továbbá oldószer- és szagmentes.
Ma már szerencsére kaphatóak speciális, az egészségre nem káros falfestékek, így sem a szobában tartózkodva nem lengik körül a káros anyagok a gyereket.

Pára

A száraz levegő köhögésre ingerel, de az sem jó, ha a helyiségnek túl magas a páratartalma. Az ablakon és a falakon lecsapódó nedvességben ugyanis hamar kialakul a penész, a gombák spórái pedig komoly allergiát válthatnak ki.
A túl száraz levegőt párologtatással, a túl párásat pedig páraelszívóval, vagy akár egy lapos tányérba öntött, ablakpárkányra helyezett sóval is korrigálhatod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást