Mediterrán kert ötletek: 15 kreatív megoldás a kialakításához 

Mediterrán kert ötletek: 15 kreatív megoldás a kialakításához 

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Mediterrán kert ötletek: 15 kreatív megoldás a kialakításához 

Az üde gyepfelületek, a színes és tipikusan mediterrán növények, virágok, valamint a terméskő elemek és a terrakotta színvilágot idéző kerti épületek valóban hamisítatlan atmoszférát teremtenek. Az alábbiakban olyan inspiráló, kreatív fotókat találsz, amelyek nagyszerűen bemutatják a mediterrán kertek jellegzetes vonásait, tereit.

Kertészeti szakértőnk
Kálmán Kata okl. kertészmérnök, tulajdonos, kertelunk.hu

A Kertelunk.hu csapata közel 20 éve meghatározó szereplője a hazai kertépítő szakmának. Elhivatott szakembereik minden apró részletre figyelmet fordítanak, és olyan kerteket alkotnak, amelyek a legjobban kihasználják a rendelkezésre álló területet, miközben maximális élvezhetőséget biztosítanak.

Lépcső levendulákkal

A levendula hamisítatlan mediterrán növény és a rusztikus lépcsőfokokat szegélyező, termetes bokrok lenyűgöző látványt nyújtanak. A levendulák lila színükkel és jellegzetes illatukkal romantikus hangulatot kölcsönöznek a kertnek, miközben természetes útjelzőként szolgálnak.

Örökzöld magnólia

Az előkertben található, örökzöld magnólia gyönyörű, sötétzöld levelei és pompás virágai lenyűgöző képet nyújtanak az év minden szakaszában. A mediterrán szépség igazi ékkő, ráadásul a növény hosszú élettartama és minimális gondozási igénye ideális választássá teszi az elfoglalt tulajdonosok kertjébe is.

Mediterrán teraszok

A mediterrán életstílusban különleges szerep jut a teraszoknak, melyeknek nem csak esztétikai, hanem eszményi értékeik is vannak. A teraszokat a lehető legjobban ki kell használni, segítségükkel hiánytalanul visszaadható a mediterrán vidék hangulata, atmoszférája.

Harmonikus kertrészek

Ebben a kertben tökéletes harmóniában állnak egymással a kertrészek, köszönhetően az enyhén teraszos megoldásoknak. A varázslatos összhangban nem csak a vizuális vonzerő jelentős: a praktikus használatot és a mediterrán látképet is érdemes kiemelni. 

Kerti sütő macskakő alappal

Ebben a kertben a mediterrán hangulatot a macskakőből kialakított kerti sütőalap, valamint a buja növényzet biztosítja. Az árnyékot adó örökzöldek és a szőnyegként szétterülő, színes virágok mindenkit maradásra csábítanak.

Intim terek

A házfal és az azt lezáró pergola már önmagában is autentikus hangulatot áraszt, azonban a terméskőből készült kiegészítés és a mediterrán növényzet teszi igazán egyedivé az összhatást. Ez a háttér a legtöbb mediterrán tájon tipikusnak mondható és nagyszerűen visszaadja a vidék varázsát.

Kellemes árnyék

A mediterrán teraszok igazi oázisnak számítanak a jól megtervezett kertekben. A természetes anyagok, megnyugtató színek, valamint az elegáns részletek mindent biztosítanak a pihenéshez. Az árnyékban ücsörögve, szemet gyönyörködtető kilátás mellett és mediterrán növények között eszedbe se jutnak majd a nyomasztó gondolatok. 

Kerti kiülő

A kerti kiülők legalább annyira fontosak a mediterrán kertekben, mint a teraszok. Itt igazán érezheted, hogy kapcsolódsz a kereteddel, a mediterrán életérzéssel és élvezd a szabadban töltött időt, miközben együtt lehetsz a családoddal és a barátaiddal. 

Kert faházzal

Egy faházzal gazdagított kiskert a vidék nyugalmát és báját képes elhozni az otthonodba. A terasz itt is a kert egyik központi része, de mégsem veszi el a fókuszt a praktikus kisházról és a gyönyörű, mediterrán növényekről. 

Mediterrán jellegzetességek

A terméskőburkolat mediterrán jellegzetességet és izgalmas lehetőségeket tartogat nem csupán a kertben, hanem a teraszokon is. Ezek a kiegészítők karaktert adnak a háznak, harmonikusan kapcsolódnak a környezető elemekhez, amiket nagyszerűen egészítenek ki a nyíló virágok.

Mediterrán sziklakertek

A sziklakertek nem hiányozhatnak a mediterrán hangulat ihlette udvarokról, hiszen a legtöbb mediterrán országban jellegzetességnek számítanak a sziklás tájak. A szárazságtűrő, gondozást nem igénylő növények mellett az örökzöldeknek is jut itt hely.

Boltívek

A terméskő és a boltív külön-külön is árasztja magából a mediterrán látképet, de együtt verhetetlen párost alkotnak. Díszítenek és funkciójuk is jelentős, hiszen nagyszerűen takarnak, biztosítva így a valóban intim hangulatot a kertben.

Mediterrán kerthez mediterrán udvar

Látszik, mennyire fontos összhangba hozni a ház és a kert hangulatát: az avatott kezeknek ez nem okoz problémát. Ez az ütős kombináció tökéletesen illeszkedik a modern építészeti trendekhez, és általuk létrejön a lenyűgöző, egyedi környezet.

Azok a bizonyos részletek

A kertet a részletek, azok a bizonyos egyedi vonások teszik igazán különlegessé. Minden kert egyedi és minden kertben helyet kaphat néhány varázslatos, a tulajdonosnak sokat jelentő kiegészítő. Ilyen ez az idilli, romantikus kerti csap is, mely nem csupán a mediterrán világot, hanem a praktikumot is megtestesíti.

Mediterrán előkert lépcsővel

Ez a kert egyszerre vibráló és stílusos, tele van élettel. A lépcsők végigvezetik a tekintetet egészen a pálmáktól és leanderektől burjánzó teraszig. A dinamikát azonban nem csak az egyes fokok biztosítják, hanem a sziklakert is, amely a zöld gyeppel karöltve, egyensúlyt teremt a színek és a textúrák között.

Fotók: Kertelunk.hu

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást