Életmód / Család

Meddig strandolhat meztelenül egy gyerek?

Szintén kisgyerekes barátnőmmel nemrég a Dunakanyar egyik strandján álldogáltunk a két totyogónk mellett, akik boldogan dagasztották a sarat a víz partján. A forró nyári napon sokan fürödtek is, köztük egy család két óvodás-kisiskolás korú lányokkal. A szülők fürdőruhában, a gyerekek meztelenül. „Te meddig engednéd, hogy ruha nélkül legyen?” – súgta oda a kérdést a barátnőm. Nem tudom – feleltem – én azt hiszem, talán már most sem.

Ha abból indulunk ki, hogy lehet egy gyerek meztelen a strandon, még mindig ott van a kérdés, hogy meddig. De ezt talán könnyebb megválaszolni. Valószínűleg addig, amíg őt magát nem zavarja a meztelensége. Ha már zavarba jönne attól, hogy így találkozik egy kis osztálytársával, ha már inkább elvonul, mikor öltözködik, ha nem ő maga dobja le magáról felhőtlenül és természetesen a bugyit, akkor egyértelműen itt az ideje, hogy fürdőruhát kapjon.

Ennél jóval nehezebb kérdés, hogy egyáltalán szabad-e, hogy egy gyerek idegenek előtt meztelenül legyen. Mit gondol erről egy felelős szülő?

Nem gondolom magamat prűdnek. Voltam már nudista strandon, sőt nudista spában is, és imádtam. Hiszek benne, hogy az emberek nem csak egy darab húsként tudnak egymásra tekinteni. Egészséges felnőttként tiszteletben tudják tartani a másik privát szféráját és ehhez nem kell, hogy akármit is eltakarjunk. Nagyon szeretném, ha felnőttként a lányom is ugyanilyen békében lenne a saját testével, akár a meztelenséggel is. De mégis úgy érzem, hogy ez egy olyan döntés, amit ő majd felnőttként meghoz. Most azonban, amíg gyerek, nekem kell megvédenem őt, akár a tekintetektől is.

Az elmúlt hónapokban szinte másról sem lehetett hallani a közösségi oldalakon, mint hogy mekkora nagy a szülő felelőssége, amikor megoszt egy képet a gyerekéről az interneten. De miközben elkezdtük mérlegelni azt, hogy megmutathatunk-e egy mosolygós pofit vagy egy otthoni pillanatot a világhálón, arról jóval kevesebb szó esik, hogy mi a helyzet a valódi életben.

Pedig nagyon nehéz kérdés ez: egy kisgyerek esetében a meztelenség természetes állapot. Az igazat megvallva, valahol szégyellem magam, amikor azt gondolom, hogy ezt takargatnunk kell, hogy azt kell beleültetni a gyerekeink fejébe, hogy féltsék, kendőzzék el a testüket.

De honnan tudhatom, ki áll mellettem a strandon? Honnan tudhatom, melyik strandtáska takarásából fényképez ki valaki a mobiljával, vagy tesz úgy, mintha a tájat fotózná, miközben egy meztelen gyerektestre közelít rá?

És közben persze ott motoszkál a fejemben, hogy miért kell felülírni a gyerek ártatlanságát, a természetességet azért, miért abból kell nekem kiindulnom, hogy vannak ebben a világban, körülöttünk olyan emberek, akik képesek úgy nézni egy kisgyerekre, ahogyan soha senkinek nem szabadna néznie? Miért nekem kell tiltani valamit a gyerekemnek miattuk?

Te mit gondolsz? Rendben van, ha nyilvánosan meztelen egy gyerek? És ha igen, meddig?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW