Meddig jó egy cserépkályha? Mi a jobb, a régi vagy az új?

Meddig jó egy cserépkályha? Mi a jobb, a régi vagy az új?

Címlap / Otthon / Dekor / Meddig jó egy cserépkályha? Mi a jobb, a régi vagy az új?

Új reneszánszát éli hazánkban a fafűtés, aminek több oka is van. A kályhában lobogó tűz varázslatos látványa a meleggel együtt óriási vonzerőt gyakorol, a praktikusan gondolkodók pedig megbízható és kellemes alternatívát látnak benne, amellyel csökkenthető az energiaszolgáltatóktól való függés. A cserépkályha szerepe rövid háttérbe vonulása után újra növekedni látszik, ezért ha te is emellett a fűtési mód mellett döntesz, érdemes képbe kerülnöd azzal kapcsolatban, hogy milyen kályhát válassz. (x)

A cserépkályha komfortja

A cserépkályha fával táplált fűtési eszköz, amely a nevét a külsejét borító mázas cserepekről kapta. Számtalan formája létezik, az alapszériát jelentő egyszerű téglalap formáktól a különféle ülőrésszel ellátott formákig, városi lakásokban pedig gyakran találkozhatunk a keskenyebb és magasabb, vagy a henger formájú változatokkal. A cserépkályha működésének alapja, hogy a tűztérben elégetett fából keletkező füstöt a kályha belsejében samott téglákból kialakított járotokon átvezetik, így a samott felveszi a füst hőjét. A samott téglák a felvett hőt órákig tárolják és csak lassan, fokozatosan adják le, így biztosítva tartós és kellemes meleget a helyiségben.

A használatához hozzáértés szükséges

A cserépkályhában kizárólag több éves, teljesen száraz tűzifát szabad használni, mert a gőzzel telített füstből a korom könnyen lerakódik a füstjáratokban, rontva ezzel a samott hőfelvevő képességét. Egyszerre a tűztér kétharmadát kitevő famennyiséget égethetsz el egy begyújtás alatt, a teljes égéshez szükséges bőséges oxigénfelvétel mellett, de arra is ügyelni kell, hogy az égés ne legyen túl gyors, a hőleadás ne legyen robbanásszerű, mert az hosszabb távon károkat okozhat a kályha szerkezetében. A tűz utólagos táplálása sem javasolt, mert a kályhát alkotó agyag és fugaanyagok kipergését okozza.

Mitől használódik el a cserépkályha?

Ha az előbb felsorolt szabályokat nem tartod be, az a kályha idő előtt elöregedéséhez vezethet (a szakemberek úgy hívják, hogy „kiégeted a kályhát”). A kiégés jelei, hogy a fuga kipereg, az agyag részek is szétrepedeznek és kiperegnek, akár olyan mértékben, hogy “fals” levegő kerülhet a kályha belsejébe vagy éppen füst kerülhet a szoba légterébe a füstjáratokból. A túlzott hevítés következtében a csempék is károsodhatnak, megrepedhetnek, a nem egyenletes melegedés miatt pedig elmozdulhatnak, eltörhetnek.

Mennyi ideig jó egy cserépkályha?

Helyes használat mellett a szakemberek 10-15 évenként való újrarakást javasolnak. A cserépkályha élettartamát meghosszabbítja, ha folyamatos használatban van az eszköz. Ennek oka az, hogy ha úgy fűtjük fel újra, hogy nem hagyjuk teljesen kihűlni, azzal csökkentjük az alkotóelemeit elöregítő és felmorzsoló hőmozgások számát és méretét.

Ha nagyon hektikusan használjuk, és ugyanakkor türelmetlenül, túl gyorsan és erőteljesen fűtjük fel, vagy ha nedves fával rakjuk meg, a cserépkályha élettartama lerövidül.

Régi vagy új kályha?

Többféle élethelyzet létezhet, amikor arról kell döntened, hogy új kályhát rakass-e az otthonodba vagy sem. Ha vásárolsz egy házat, amelyben már működő, esetleg antik cserépkályha van, mindenképpen nézesd meg szakemberrel ‒ ne csak a kályhát, hanem a kéményt is). Ha új fűtési eszközként telepítenél cserépkályhát az otthonodba, vagy éppen elbontatnád a régit, és helyette rakatnál másikat, akkor érdemes azt meggondolnod, hogy bontott vagy új alkatrészeket használnál az építéshez.

Ha mindenképpen újra kell rakni a kályhát, két lehetőség közül választhatsz, az egyik, hogy bontott cserépkályha elemekből, a másik ha teljesen újonnan gyártott alkatrészek felhasználásával dolgoztatod a kiválasztott mesterembert. A bontott elemek többnyire a cserepek és a különféle fém alkatrészek lehetnek (ajtók, szellőzők, rácsok stb.), a samott és agyag, a téglák és cserepek minden esetben újak lesznek. Illetve a mester dönti el, hogy bontott téglából és cserépből dolgozik-e majd.

Mivel a fontos részek, a hőfelvevő tömeget jelentő és a kályha legnagyobb tömegét kitevő samott mindenképpen új lesz egy kályha építésnél (legyen az újrarakás vagy új rakás), ezért a döntés főleg abban áll, hogy hagyományos vagy új cserép felhasználásához ragaszkodsz-e. A kályha hatékonysága és használhatósága pedig a tervezésen és a magas színvonalú kivitelezésen múlik elsősorban.

Új cserép, jó cserép?

A cserépkályha-cserepek élettartama jóval hosszabb a kályhát alkotó többi eleménél. Ha megfelelően kezelik őket, akár több kályha teljes élettartamát gond nélkül kiszolgálják. Bár a cserépgyártás kezdete óta a technológiák rengeteget fejlődtek, ez a fejlődés csak akkor számít, ha formailag vagy esztétikailag olyan különlegességet szeretnél a kályhádon látni, amit a régi mesterek még nem tudtak megvalósítani.

Az sem mindegy, hogy az új cserepek ára két-háromszorosa is lehet a bontott cserepek árának (dizájn cserepek esetében még több). Ezt a különbséget mindenképpen érdemes figyelembe venni a döntés során, hogy mennyire ragaszkodsz az új gyártású termékekhez. Érdemes cserépkályha építése előtt szétnézni az interneten, például a Vaterán több jó állapotú használt cserépkályha közül válogathatunk.

Azok számára, akik szeretik a hagyományos dolgokat, az antik csempék a régi korok, stílusok szellemét is hordozzák, így szemükben egy-egy különleges régi kályha bontott állapotban is óriási értéket képviselhet.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!