Második nappali a teraszon – imádni fogjátok és a ház értékét is jócskán megdobja a praktikus helyiség

Második nappali a teraszon – imádni fogjátok és a ház értékét is jócskán megdobja a praktikus helyiség

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Második nappali a teraszon – imádni fogjátok és a ház értékét is jócskán megdobja a praktikus helyiség

Csak utólag, amikor elkészültünk, akkor fogtuk fel igazán, hogy a teraszunk nem más, mint egy második nappali – amikor az időjárás engedi, állandóan itt lógunk. Ezt realizálva kezdtem kicsit utánajárni a második nappali fogalmának, és világossá vált, hogy ez a praktikus lehetőség nem csak a mi családunkban ilyen népszerű, hanem manapság az egyik leginkább követett és közkedvelt irányvonal.

Vissza a természetbe!

Napjainkban egyértelműen népszerű irányvonalnak számít a lakberendezésben a természet közeliség érzése. Elég, ha a méretes, rengeteg fényt beengedő ablakokra, a rusztikus kő- és faburkolatokra, vagy éppen a növényfalakra gondolsz – ezek mind azt a vágyunkat hivatottak megmutatni, hogy ismét szeretnénk közelebb kerülni a természethez. Ezzel párhuzamosan a többség nem igazán szeretne lemondani a jól megszokott modernitásról és a kényelemről: így születtek meg a második nappaliként funkcionáló teraszok, kertrészek, illetve az egybenyitható balkonok.

Sok új, modern otthon már eleve úgy készül, hogy automatikusan helyet kap bennük ez a hasznos „helyiség”. A benti és a kinti nappali üvegből készült tolóajtókkal gond nélkül egybenyitható, így a hasznos alapterület egy mozdulattal megnövelhető. Így pedig – már, ha nem lenne elég a csábító látvány, a praktikum és a kényelem – az ingatlan optikai mérete és egyúttal ára is növekszik.

Mi kell a kültéri nappalihoz?

Először is szükséges valamilyen biztos alap, ami terasz esetében eleve adott, de szabadtéren gondoskodni kell a burkolásról, vagy legalább a kaviccsal felszórt, elkülönített területről. Egész biztosan szükséges még valamilyen ülőalkalmatosság is– általában ebben különbözik igazán a hagyományos terasz és a második nappali. Míg előbbire inkább csak étkezőasztal kerül ülőalkalmatosságokkal, addig utóbbi esetében népszerűbbek a kényelmes garnitúrák: műrattan bútorok, fedett terasz esetén benti kanapék, de a babzsákfotelek és az egyedi kialakítású megoldások is szóba jöhetnek.

A lényeg az, hogy a kényelem elsődleges szerephez jusson és a teraszra ne csak úgy tekintsetek, mint egy szabadtéri térre, ahol néha megehettek egy grillezett vacsorát.

Fontos szerepe van a textileknek is, amik szintén nem túl hangsúlyosak a teraszokon, a második nappalikban viszont alapvetőek. Azon felül, hogy a plédek, takarók és a díszpárnák nélkülözhetetlenek az ülőgarnitúrákról, a burkolatokat gyakran fedik kisebb-nagyobb szőnyegekkel is. Ezeknek természetesen nem a luxusérzet a lényege, tehát nem előnyösek a hosszú szálú változatok. Céljuk az, hogy „legyen valami a talpunk alatt”, ami tovább fokozza a kinti nappali kényelmét. Az csak hab a tortán, hogy a szőnyegek a dizájn megteremtésében is nagyon sokat számítanak!

Hangsúlyos kiegészítők

A kiegészítőket illetően itt is nagy hangsúlyt kell fektetni a kisebb-nagyobb, különösebb funkció nélküli dekorációra, de lényeges kiegészítő lehet árnyék híján a napernyő, továbbá fedett terasz esetén érdemes elgondolkozni a szúnyoghálós, függönyös lehetőségeken is.

A teljes összhang megteremtése célszerű a nappali és a második nappali bútorait, kiegészítőit, esetleg színeit összehangolni.

Ez különösen sokat dob a látványon akkor, ha valóban egymásba nyílik a két helyiség, mert ez az egyszerű praktika az összhangon túl a teret is szinte végtelenné teszi, optikailag jelentősen nagyítja.

Emellett nagyon lényegesek a növények, hiszen ahogy már említettem, a második nappali alapvető célja a természet közeliség megteremtése. Ennek megfelelően érdemes minél több növénnyel, akár kaspós, dézsás, futtatható változattal körbevenni a második nappalit.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!