Marokkó aranya, a csodálatos argánolaj

Marokkó aranya, a csodálatos argánolaj

Címlap / Stílus / Test / Marokkó aranya, a csodálatos argánolaj

A hazánkban is népszerű és jótékony hatású ricinus- és kókuszolaj után itt az ideje, hogy szót ejtsünk az argánolajról is, ami – bár nagyon egzotikus környezetből származik –, legalább annyira fantasztikus hatásokkal bír, mint korábban említett társai.

A különleges argánfa

Az argánfa az egyik legősibb fafajta Földünkön. Nagyon speciális körülményekhez alkalmazkodott, olyannyira, hogy mindösszesen egy helyen, Marokkó délnyugati részén, a Szaharához közel érzi csak igazán jól magát.

Az argánfa a legtöbb esetben nem túl nagy, legalábbis messze nem akkora, mint amit a hazai lombhullatóknál megszokhattunk. Általában csak néhány méter magasra nő, cserébe viszont kellően terebélyes.

Alakja egyértelműen a száraz, sivatagi éghajlathoz alkalmazkodott. Külső szemlélő számára megdöbbentő lehet, de az argánfán szívesen legelésznek a helyiek kecskéi: az igénytelen körülményekhez jól alkalmazkodó állatok gyakran majszolnak az alacsonyabb fákról.

Az argánfa termése

Az argánfa terméséből nyerik ki azt az értékes olajat, amit világszerte Marokkó aranyaként ismernek. A tüskés ágak között világoszöld, az olajbogyóhoz hasonlító termések nőnek, amik némileg hosszúkásabbak, mint a jól ismert olíva termései. A bogyók közepén azonban ebben az esetben nem közvetlenül a mag van, hanem az argándió, és ezen belül található az 1-3 darab kincset érő olajos magvacska.

Az argánolajban az összes olyan fontos összetevő megtalálható, ami nélkülözhetetlen a szép és egészséges bőr, valamint az erős haj és körmök számára. Többek között igen jelentős mértékben tartalmaz E-vitamint, zsírsavakat, antioxidánsokat, illetve olyan anyagokat, amik elősegítik a bőr gyógyulását. Emellett gyulladáscsökkentő hatással bír, megújítja a kötőszövetet, valamint támogatja a természetes védekezőképességet a napsugarakkal szemben.

Használd a termékeid gazdagítására

Manapság nincs nehéz dolgod, ha argánolajjal dúsított termékeket szeretnél vásárolni, hiszen jótékony hatásait a szépségipar is felfedezte. Ám ahogy a legtöbb olaj esetében, itt is a leghatékonyabb, ha koncentrált formában használod.

Persze ez nem éppen olcsó mulatság, de mégis is azt javasoljuk, hogy próbáld ki, hiszen a segítségével bármelyik szépségápolási termékedet dúsíthatod.


Növényi olajos testápoló házilag – Nézd meg, melyik illik a bőrtípusodhoz!


Akár más, jótékony hatású olajokkal is keverheted, de a test- és arcápolódat, vagy éppen a hajpakolásodat is gazdagíthatod vele (így az árát is jobban megéri). 

Hegek halványítása

Az argánolajat kiválóan bevetheted a korábbi pattanások nyomai ellen.

Ha kamaszkorodban a te életedet is megkeserítették ezek a faggyúval telt pöttyök, és bizony gyakran nyomkodtad is őket, a hátramaradó hegekkel talán most küzdesz igazán.

Ezeket az argánolajjal halványíthatod, vagy súlyosságtól függően akár el is tüntetheted.

Így alkalmazd:

Napi egy-két alkalommal egy cseppnyi olajat óvatosan masszírozz bele a hegekbe.

Bőrbetegségekre

Az argánolaj gyógyír az ekcémára és a pikkelysömörre is, hiszen vitalizálja a bőr mélyebb rétegeit, segít kezelni a kiszáradást (vagy ami még jobb, megelőzi azt), így nyugtatja a viszkető bőrt, eltünteti a sebeket, és ebben az esetben is gyógyítja a hegeket.

Így alkalmazd:

Napi egy-két alkalommal – ahogy a bőröd állapota megkívánja – óvatosan kend be vele az érintett területeket és hagyd, hogy az olaj alaposan beszívódjon.

Striákra

Sokan küszködnek a striákkal nagyobb súlyveszteség, hízás vagy várandósság következtében.

Ennek a problémának a legjobb gyógymódja a megelőzés (amire tökéletesen alkalmas az argánolaj), de bátran használhatod a már meglévő striáidra is, mert – bár eltűnni valószínűleg nem fognak – az olaj összetevői nagymértékben halványíthatják a csíkokat és gyorsíthatják a gyógyulásukat.

Így alkalmazd:

A felület nagyságától függően néhány csepp olajra lesz szükséged, amit naponta egyszer gondosan masszíroz a bőrödbe. Bár az argánolaj alapvetően hamar felszívódik, ha kicsit többet tettél magadra, természetesen tovább is kell kenned a bőrödet.

Problémás hajra

Akárcsak a népszerű ricinus- és kókuszolaj, az argánolaj is tökéletes gyógyír a hajproblémákra. Előzőekkel szemben azonban sokkal könnyebb felkenni, és nem is ragaszkodik annyira a hajhoz. Nem csak a töredezett hajvégek ellen vetheted be, érdemes kipróbálnod száraz és beteg fejbőr esetén is.

Így alkalmazd:

Pakolásként éppúgy alkalmazhatod az argánolajat, mint a ricinust. A hajtövekre felkenve és a hajvégekbe bedörzsölve fél-egy órán át hagyd hatni, majd moss hajat a megszokott módon.

Használhatod hajvégápolóként is, ekkor a hajmosás után dörzsöld be néhány cseppel a hajad és meglátod, villámgyorsan elmúlik a töredezettség. (Ebben az esetben ne öblítsd ki, viszont tényleg csak pár csepp olajat használj, különben számolnod kell a zsíros hatással.)

Körmök erősítésére

Természetesen nem maradhat ki a körömerősítés sem a sorból; az olajat a gyenge, töredezett lemezkék ellen ugyancsak bevetheted.

Így alkalmazd:

Pár csepp argánolajat és pár csepp citromlevet keverj össze, gondosan dörzsöld be vele a körmeidet és hagyd, hogy az elegy alaposan beszívódjon.

És hogy mi a végeredmény? Erős és csillogó körmök, valamint ápolt körömágy.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást