Május 25. – Eltűnt gyerekek világnapja

Május 25. – Eltűnt gyerekek világnapja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Május 25. – Eltűnt gyerekek világnapja

Kezdhetném közhelyekkel, ám én inkább ezzel kezdeném: Ezer Lámpás Éjszakája. Kárász Róbert, az ötletgazda ezt mondta: ,,Ha nem tudod megmenteni az emberiséget, ments meg egy gyereket.” A statisztika szerint, ma Magyarországon 90-100 gyerek tűnik el nyomtalanul(!) évente.

Miért május 25.-e?

1979. május 25.-én rejtélyes körülmények között New York-ban eltűnt a 6 éves Etan Patz. Szülei az ő emlékére kezdeményezték az ENSZ-nél, hogy ezt a napot nyilvánítsák az Eltűnt Gyerekek Világnapjává.
Etan Pats először indult egyedül iskolába, ám nem érkezett meg. Országszerte keresték, ő volt az első gyerek, akinek fotóját a tejes dobozokra nyomtatták. Holttestét, sem az esetleges gyerekrablót az óta sem találták meg, így 2001-ben holttá nyilvánították.

Név: Baksi Enikő
Eltűnés időpontja: 2011.január 12.
Eltűnés időpontjában az életkora: 16 éves

Az összefogás

1983-ban, az USA-ban emlékeztek meg először az eltűnt gyerekekről, Reagan elnök kezdeményezésére. 2001-ben alakult meg az Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció, és 2002-ben már több Európai országban is felhívták a figyelmet az eltűnt gyerekekre.
A legfontosabb dolog az országok közötti együttműködés, ám még fontosabb a megelőzés. Magyarországon évente több mint 6000 gyerek tűnik el, akiknek fele 48 órán belül meg is kerül, negyedük akár egy hetet is távol marad. A rendőrség 90 nap után lezárja az ügyet, de 20 évig szerepelnek az adatbázisban.

Név: Gödöllei Dominika
Eltűnés időpontja: 2008
Eltűnés időpontjában az életkora: 8 éves

Az okok

Gyakori ok a tanulmányi eredmények miatti felelősségre vonás előli menekülés, ez 40-50(!) százalékot tesz ki, így a bizonyítvány osztás idején az átlagnál több gyerek távozik ismeretlen helyre. Sok gyerek szökik meg a nevelőintézetekből, gyerekotthonokból, amiért többnyire az intézeti körülmények a felelősek.
Ezek a fiatalok fokozottan ki vannak téve annak, hogy – jövedelem híján – gyermekprostitúció vagy egyéb bűncselekmény áldozatai legyenek. 2008. június 1-jén elsőként Magyarország vezette be az Unióban az egységes segélykérő telefonszámot, mely ma már 15 európai országban él.

Név: Lévai Alexandra
Eltűnés időpontja: 2011.január
Eltűnés időpontjában az életkora: 15 éves

A valódi ok

A gyerek és a szülő között nincs bizalom, nincs érdemi kommunikáció – kiemelten kellene kezelni a család fontosságát, ám többnyire annak fogalmával sincsenek tisztában sem a szülők, sem a gyerekek, sem a pedagógusok.
Az otthonról kamaszként elmenekült gyerekek nagy részét éveken keresztül bántalmazták, és itt most nem csak a fizikai, hanem az érzelmi erőszakról is fontos beszélni. Az pedig már csak a jéghegy csúcsa, hogy rossz társasághoz csapódhat ilyenkor. Itt többnyire azért marad, mert érzelmileg zsarolják, a hazatéréstől pedig retteg, mivel fél az esetleges retorziótól.

Név: Szirtesi Gyula
Eltűnés időpontja: 2012.május 
Eltűnés időpontjában az életkora: 16 éves

Gyerekrablások, szexuális visszaélések

Hazánkban évtizedek óta nem történt gyerekrablás – klasszikus értelemben. Ám jellemző, hogy egy kamaszlányt akár lelki, akár testi ráhatással ismeretlen, őrzött helyre visznek, ott prostitúcióra kényszerítik – tudatmódosítókkal, nemi erőszakkal, veréssel. Kiemelt fontosságúként kellene kezelni az iskolákban azt, hogy a gyerekek – főként a lányok – ki tudják védeni ezeket a helyzeteket.
Fontos lenne, ha arra nevelnék a gyerekeket, hogy – mivel egy kamasz a korosztályához a legőszintébb – valóban figyeljenek oda egymásra, és ha intő jelet látnak – amit fel kellene tudni ismerni – akkor szóljanak egy pedagógusnak, kompetens felnőttnek.

Név: Döbröntei Máté
Eltűnés időpontja: 2004.január 3. 
Eltűnés időpontjában az életkora: 18 éves

Termékek, melyeken eltűnt gyerekek fotói láthatók

– Alföldi Tej Kft literes tejes dobozai
– Emese ásványvíz palackjai
– Szentkirályi Ásványvizes palackok
– Bakerman pékség toast kenyereinek csomagolása
A kampány 2011-ben indult, célja, hogy beindítsák Magyarországon is az USA-ban  jól ismert ,,tejesdoboz” akciót. Az eltűnt gyerekek világnapján jótékonysági koncertekkel, egész napos programokkal próbálják felhívni az emberek figyelmét az eltűnt gyerekekre.

Név: Ackermann Dávid
Eltűnés időpontja: 2009.szeptember 11.
Eltűnés időpontjában az életkora: 18 éves 

Elérhetőségek

AZ ELTŰNT GYEREKEK EURÓPAI HÍVÓSZÁMA: 116 000
Kék Vonal Gyermek és Ifjúsági Telefonszolgálat – gyermekek segélytelefonja: 06 80 505 000; ügyelet: 061 354 1029

Név: Till Tamás
Eltűnés időpontja: 2000. május 20.
Eltűnés időpontjában az életkora: 11 éves

Felhívnám a szülők és tanárok figyelmét arra, hogy az eltűnt gyerekek európai hívószámát tanítsák meg gyerekeknek, mert nem a felnőttnek lehet rá esetlegesen szüksége.

Név: Strehó Gergő
Eltűnés időpontja: 2006. február 11.
Eltűnés időpontjában az életkora: 17 éves

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!