Ahol a hazai konyhaművészet és a magyar kultúra remekei találkoznak – ismerd meg az Urban Betyárt

Ahol a hazai konyhaművészet és a magyar kultúra remekei találkoznak – ismerd meg az Urban Betyárt

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ahol a hazai konyhaművészet és a magyar kultúra remekei találkoznak – ismerd meg az Urban Betyárt

Nem másról, mint az Október 6. utca 16-18. alatt található Urban Betyárról van szó, amely jóval több egy minőségi étteremnél. Persze önmagában az is nagyszerű élmény tud lenni, ha egy olyan étterembe térünk be, ahol valóban ízletes ételek várnak minket szép környezetben, itt azonban ez csupán a kezdet. Tulajdonosai, a Leidal család ugyanis egy gyönyörű néprajzi gyűjteménynek is otthont ad itt, ezáltal pedig egy csapásra egy olyan élményközpontba cseppenhetünk, amely egyedi módon örökíti meg a magyar kultúra remekeit.

Mindig is vonzott titeket a vendéglátóipar világa?

Igen, nagyon szívesen okozunk örömöt másoknak azzal, hogy vendégül látjuk. A lehető legtöbbet szeretnénk megmutatni mindabból az életérzésből, amit egy színvonalas étteremben eltöltött idő alatt megtapasztalhatunk.

Hogyan kezdődött az Urban Betyár története?

A minőségre, az újra és a különlegesre mindig van igény. Az étterem tematikája, a Betyár romantika városi köntösben újszerű, de mégis hagyománytisztelő. Az ötlet, a kezdet mindenképpen egy véletlennek köszönhető.  Egy csodálatos magán néprajzi gyűjteménybe botlottunk, aminek jövője kérdéses volt, mivel az akkori tulajdonos idős kora miatt nem tudta folytatni gondozását.

Mi azonnal beleszerettünk az ott látott kincsekbe és tudtuk, nálunk jó helyük lesz, csak akkor még nem igazán láttuk, hol mutathatjuk meg minél szélesebb körben.

A magyar kultúra mely rejtelmeibe nyerhetünk betekintést nálatok?

Az éttermünknek otthont adó épület a szecessziós építészetet dicséri. Ez a művészettörténeti korszak éppen egybevág a népi értékek megmutatásával is, így a betyárok párhuzam már csak egy kis gondolatugrás volt, hiszen hírhedt ténykedéseik éppen a szecesszió korával esnek egybe.

Az étterem tematikusan mutatja be a magyar népművészet sokszínűségét interaktív technika segítségével, belecsempészve egy kis betyár romantikát.

Kiknek a munkáját dicsérik, és hogyan születtek meg az épület csodálatos belsőépítészeti megoldásai?

Ha az ember igazán szereti ezt a szakmát, itt kiélheti a kreativitását is. Közös ötletelésből és egy csupa szív kreatív belsőépítészeti kivitelező szakember segítségével alakult ki a hangulat. A bútorozáshoz, dekoráláshoz felhasznált elemek, anyagok mind-mind valódiak. Régi épületekből, elhanyagolt udvarokból kerültek hozzánk és lettek felújítva. Ezekhez a hiteles darabokhoz pedig kizárólag természetes anyagok illettek a kárpitosmunkáknál és burkolatok kiválasztásánál.

Fotó: Socially/Molnár Dani

Milyen jellegű fogásokat kínáltok az étteremben?

Tekintettel arra, hogy Budapest belvárosában, annak is a szívében leltük meg a legalkalmasabb helyet, hogy alázattal, de ugyanakkor büszkén mutassuk meg a hazai és a világ minden tájáról idelátogató vendégeknek a gyűjteményt, ehhez igazodik ételeink, italaink választéka. Igényesen, néha újragondolva tesszük a vendégek asztalára az ismert magyar ételeket, de konyhafőnökünk időről időre meglepi törzsvendégeinket kreatív fogásokkal is.

Fotó: Socially/Molnár Dani

Honnan és milyen elvek alapján szerzitek be az alapanyagokat?

A gasztronómia is folyamatos fejlődésben van, s a vendégek egyre inkább a minőséget keresik. A beszerzés kemény munka, örökös figyelmet igényel. Szívesen választjuk a hazai termelők alapanyagait, de jó néhány kiegészítő hozzávaló csak importból oldható meg. 

Fotó: Socially/Molnár Dani

Hogyan jelenik meg nálatok a fenntarthatóság?

Célunk, hogy évről évre fenntarthatóbbá tegyük az éttermünket, ebben elsődleges szempont nálunk a digitalizáció. Eszközeinknél törekszünk az újrahasznosított termékek kiválasztására, beszállítóinknál pedig a hazait preferáljuk az import helyett. Modern energiahatékony berendezésekkel üzemelünk, folyamatosan keressük, hogy mit lehet még fejleszteni.

Fotó: Socially/Molnár Dani

Mely eddig kapott visszajelzésekre emlékeztek vissza a legszívesebben?

A legtöbbször hallott visszajelzés az, hogy az utcáról nézve valójában el sem tudták képzelni milyen csodálatos világ rejtőzködik az üvegfalak mögött. Továbbá a hozzánk látogató magyar vendégeket is áthatja az a büszkeség, ami minket, miszerint ilyen értékes néprajzi értékeink vannak és az első gondolataik között van, hogy „na ezt aztán meg kell mutatni XY Magyarországra látogató vendégemnek, üzlettársamnak majd egy finom ebéd vagy vacsora mellett”.

Fotó: Socially/Molnár Dani

Hogyan élitek meg a vendéglátóipar jelenlegi helyzetét, az inflációt és az egyre növekvő energiaárakat?

Nehéz idők mindig voltak és lesznek is. Nem könnyű a problémákat menedzselni, de ha kellő körültekintéssel, kitartással és elszántsággal állunk a dolgokhoz, a siker nem maradhat el.

Fotó: Socially/Molnár Dani

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Egy vállalkozást felépíteni nem könnyű, sőt néha embert próbáló feladat. Amikor végül sikerül és eredményesen működik az nagy öröm és a jól végzett munka elégedettségével tölti el az alkotóját, de mindezt megtartani, sőt tovább emelni még nagyobb kihívás. Szeretnénk ennek megfelelni.

Fotók: Socially/Molnár Dani

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást