Ha jártál már a Szépasszony-völgyben, jól tudhatod, hogy Eger ezen területe egészen különleges, varázslatos hangulattal büszkélkedhet, amelynek az alappillérei az itt található remek pincék.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Mi szerintetek a minőségi bor titka?
A borászunk, Gromon Tamás egyszer azt mondta, hogy alapvetően jó bor az, amiben benne vannak az ideális paraméterek, megfelelő a beltartalma, az alkoholja és kiegyenlítettek a savai. De ahogyan fogalmazott, ezek csupán alaptulajdonságok és egy lehetőség; ettől önmagában még nem lesz elég jó a bor. A lényeg, hogy az íz harmonikus legyen, ne lógjon ki belőle semmi, és kellemes, hosszú élményt adjon. Ha megnézem, megillatozom, megkóstolom, és utána is ad egy jó érzést, amit nem felejtek el, akkor jó a bor.
Mindemellett hiszünk abban, hogy a minőségi bor nem csupán a pincében születik. Törekszünk arra, hogy hagyjuk érvényesülni a fajta és terroir jellegzetességeit, fokozott figyelmet fordítunk a talajművelésre, a megfelelő tápanyagellátásra.
A szőlőt nem szakítjuk ki a környezetéből, hanem egy egészként, egyensúlyban kezeljük a közte élő rovarokkal, növényekkel és az alatta elterülő talajjal, melyből minden részlet fontos szerepet játszik a maguk körforgásában.
Így számunkra nem az a fontos, hogy a növényre a saját szükségleteinket erőltessük; helyette arra törekszünk, hogy biztosítsuk a szőlőnek a számára szükséges tápanyag ellátottságot. Így az egészséges növény gyakorlatilag megvédi önmagát – pont úgy, ahogyan egy erős emberi immunrendszer teszi.

Ti pontosan milyen borokat készítetek, és mi a specialitásotok?
Én nagyon hiszek a házasításokban, dacára annak, hogy gondolatban sokan a fajtaborokat helyezik egy lélektanilag magasabb polcra. Mindig azzal a példával élek, hogy egy szőlőfajtát meg lehet kóstolni a világ több pontján is, a terroir adottságokat ide nem értve mindig ugyanazokat az ízjegyeket hordozza majd. Egy házasításnál viszont számomra egészen más a helyzet.
Minden tétel a te saját kézjegyed, látásmódod, filozófiád tartalmazza, amely tökéletes és megismételhetetlen lenyomata, vagy ha úgy tetszik névjegykártyája a borászatnak.
A cikk folytatódik, lapozz!