Ha jártál már a Szépasszony-völgyben, jól tudhatod, hogy Eger ezen területe egészen különleges, varázslatos hangulattal büszkélkedhet, amelynek az alappillérei az itt található remek pincék.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Az egyik legértékesebb gyöngyszem pedig minden kétséget kizáróan egy családi vállalkozás, a Nap-völgy borászat és Élménybirtok, ahol sokkal többet kaphatunk, mint minőségi borokat: többek közt az igazi odafigyelés, vendégszeretet és a finom ételek sem maradnak el. Történetükről, jelenükről és felemelő jövőbeli terveikről Kovács Zsófia ügyvezető mesél.
Hogyan kezdődött a kapcsolatotok a szőlőműveléssel és a borkészítéssel?
Ha nagyon visszatekintek az időben, mondhatnám azt, hogy a nagyszüleim nagy hódolói voltak a borkészítésnek – és ezzel nem is ferdíteném el a valóságot –, viszont az egy egészen más minőségben végzett borászkodás volt. Fogalmazhatunk úgy, hogy a szőlő és a vidék ízének házasítása került a palackba.
A valós gyökereket leginkább egy balatoni borban keresem; az volt az, ami Márai Sándorhoz hasonlóan Édesapámban is elindított egy gondolatot a borászat felépítése felé. Ebből az álmodozásból teremtettek valóságot Édesanyámmal 2015-ben, amikor megvásárolták az első zsebkendőnyi telket Egerben.
Milyen út vezetett odáig, hogy eldöntöttétek, saját borászatot alapítotok?
Semmiképp sem egyenes, igazából tele volt az út elágazókkal. Az alapgondolat, hogy létrehozzunk egy családi borászatot már az első pillanattól megformálódott, ugyanakkor – a családi szóba kapaszkodva – az volt a vízió, hogy a láncolat minden egyes pontja nálunk kezdődjön és érjen véget; a klasszikus vendéglátás, mint működési forma, fel sem merült.
Ki milyen feladatot lát el a családi vállalkozásotokban?
A Borászat megálmodása és felépítése a szüleim érdeme, és hozzájuk tartozik a borászati szakág is. A koncepció, a PR és az operatív irányítás pedig az én vállamon pihen. Mind más területről íveltünk át ebbe a világba, és azt gondolom, eleinte nagy is volt ránk az a bizonyos kabát – rám legalábbis biztosan. Friss jogosítvánnyal került a kezembe a kormány, és nehéz volt rátérni a főútra, mostanra viszont már pontosan tudjuk, merre vegyünk az irányt.
Mi szerintetek a minőségi bor titka?
A borászunk, Gromon Tamás egyszer azt mondta, hogy alapvetően jó bor az, amiben benne vannak az ideális paraméterek, megfelelő a beltartalma, az alkoholja és kiegyenlítettek a savai. De ahogyan fogalmazott, ezek csupán alaptulajdonságok és egy lehetőség; ettől önmagában még nem lesz elég jó a bor. A lényeg, hogy az íz harmonikus legyen, ne lógjon ki belőle semmi, és kellemes, hosszú élményt adjon. Ha megnézem, megillatozom, megkóstolom, és utána is ad egy jó érzést, amit nem felejtek el, akkor jó a bor.
Mindemellett hiszünk abban, hogy a minőségi bor nem csupán a pincében születik. Törekszünk arra, hogy hagyjuk érvényesülni a fajta és terroir jellegzetességeit, fokozott figyelmet fordítunk a talajművelésre, a megfelelő tápanyagellátásra.
A cikk folytatódik, lapozz!