A magyar borászat, ahol igazi élményeket szerezhetsz – interjú a Nap-völgy Borászat és Élménybirtok ügyvezetőjével

A magyar borászat, ahol igazi élményeket szerezhetsz – interjú a Nap-völgy Borászat és Élménybirtok ügyvezetőjével

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A magyar borászat, ahol igazi élményeket szerezhetsz – interjú a Nap-völgy Borászat és Élménybirtok ügyvezetőjével

Ha jártál már a Szépasszony-völgyben, jól tudhatod, hogy Eger ezen területe egészen különleges, varázslatos hangulattal büszkélkedhet, amelynek az alappillérei az itt található remek pincék.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Az egyik legértékesebb gyöngyszem pedig minden kétséget kizáróan egy családi vállalkozás, a Nap-völgy borászat és Élménybirtok, ahol sokkal többet kaphatunk, mint minőségi borokat: többek közt az igazi odafigyelés, vendégszeretet és a finom ételek sem maradnak el. Történetükről, jelenükről és felemelő jövőbeli terveikről Kovács Zsófia ügyvezető mesél.

Hogyan kezdődött a kapcsolatotok a szőlőműveléssel és a borkészítéssel?

Ha nagyon visszatekintek az időben, mondhatnám azt, hogy a nagyszüleim nagy hódolói voltak a borkészítésnek – és ezzel nem is ferdíteném el a valóságot –, viszont az egy egészen más minőségben végzett borászkodás volt. Fogalmazhatunk úgy, hogy a szőlő és a vidék ízének házasítása került a palackba.

A valós gyökereket leginkább egy balatoni borban keresem; az volt az, ami Márai Sándorhoz hasonlóan Édesapámban is elindított egy gondolatot a borászat felépítése felé. Ebből az álmodozásból teremtettek valóságot Édesanyámmal 2015-ben, amikor megvásárolták az első zsebkendőnyi telket Egerben. 

Fotó: Nap-völgy Borászat és Élménybirtok

Milyen út vezetett odáig, hogy eldöntöttétek, saját borászatot alapítotok?

Semmiképp sem egyenes, igazából tele volt az út elágazókkal. Az alapgondolat, hogy létrehozzunk egy családi borászatot már az első pillanattól megformálódott, ugyanakkor – a családi szóba kapaszkodva – az volt a vízió, hogy a láncolat minden egyes pontja nálunk kezdődjön és érjen véget; a klasszikus vendéglátás, mint működési forma, fel sem merült.

Egy ponton azonban beláttuk, hogy a pincében pihenő bor mennyisége semmiképp sem egészséges kizárólag családi fogyasztásra, ráadásul az ötletek is olyan ütemben és volumenben követték egymást, hogy ráébredtünk, azt a nyugalmat és hangulatot, amit nekünk jelent és ad a Nap-völgy, mással is meg kell osztanunk. Mára pedig ez lett az egyik legfontosabb missziónk. 

Fotó: Nap-völgy Borászat és Élménybirtok

Ki milyen feladatot lát el a családi vállalkozásotokban?

A Borászat megálmodása és felépítése a szüleim érdeme, és hozzájuk tartozik a borászati szakág is. A koncepció, a PR és az operatív irányítás pedig az én vállamon pihen. Mind más területről íveltünk át ebbe a világba, és azt gondolom, eleinte nagy is volt ránk az a bizonyos kabát – rám legalábbis biztosan. Friss jogosítvánnyal került a kezembe a kormány, és nehéz volt rátérni a főútra, mostanra viszont már pontosan tudjuk, merre vegyünk az irányt.

Fotó: Nap-völgy Borászat és Élménybirtok

Mi szerintetek a minőségi bor titka?

A borászunk, Gromon Tamás egyszer azt mondta, hogy alapvetően jó bor az, amiben benne vannak az ideális paraméterek, megfelelő a beltartalma, az alkoholja és kiegyenlítettek a savai. De ahogyan fogalmazott, ezek csupán alaptulajdonságok és egy lehetőség; ettől önmagában még nem lesz elég jó a bor. A lényeg, hogy az íz harmonikus legyen, ne lógjon ki belőle semmi, és kellemes, hosszú élményt adjon. Ha megnézem, megillatozom, megkóstolom, és utána is ad egy jó érzést, amit nem felejtek el, akkor jó a bor.

Mindemellett hiszünk abban, hogy a minőségi bor nem csupán a pincében születik. Törekszünk arra, hogy hagyjuk érvényesülni a fajta és terroir jellegzetességeit, fokozott figyelmet fordítunk a talajművelésre, a megfelelő tápanyagellátásra.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!