Egészség / Életmód

Letesztelt és bevált házi praktikák horkolás ellen – nem, a füldugó nincs köztük!

Letesztelt és bevált házi praktikák horkolás ellen – nem, a füldugó nincs köztük!

Aki tapasztalta már az tudja, hogy milyen zavaró lehet, ha éjszaka nem tudunk a mellettünk fekvő horkolásától aludni. Mindez először csupán apró kellemetlenségnek tűnik, ám hosszú távon egy párkapcsolatban akár külön hálószobához is vezethet. Mivel a horkolás komoly egészségügyi kockázatokat rejthet, ezért minden esetben érdemes kivizsgáltatni a problémát. Mindemellett néhány egyszerű életmódbeli változtatással enyhítheted a „tüneteket”!

Vegyél egy forró zuhanyt!

Horkolás idézhet elő, vagy súlyosbíthatja a már meglévő problémát, ha az orrjáratok beszűkülnek, netán eltömődnek, tehát valami megakadályozza bennük a természetes levegőáramlást.

Az orrmelléküreg tisztításával és a levegőáramlás javításával azonban enyhítetheted a kellemetlen tüneteket!

A legjobb, amit tehetsz, ha lefekvés előtt veszel egy forró zuhanyt, majd sós vízzel kiöblíted az orrjáratokat!

Mindez segít nyitva tartani az orrjáratokat, ebből kifolyólag pedig éjszaka nyugodtabb alvást eredményezhet.

Változtass alvópózt!

A háton fekvés hatására a nyelv izmai elernyednek, melynek következtében az hátracsúszik a felső légútba, mely horkoláshoz vezethet. Azzal, hogy az oldaladra fordulsz, megelőzheted a problémát.

A testpárna (egy teljes test hosszúságú extra nagy párna) megtámasztja a testet és így lehetővé teszi, hogy fenntartsd az előbb említett pozíciót alvás közben is.

Az is jó megoldás lehet, ha egy teniszlabdát rögzítesz a pizsama felsőd hátsó részére, így megelőzheted, hogy hátadra feküdj éjszaka.

Ha a horkolás az oldalt fekvéstől sem szűnik meg, érdemes felkeresni egy orvost, mert a tüneteket akár alvási apnoe is előidézheti, mely során légzésszünetek alakulnak ki.

Fogyassz több folyadékot!

A dehidratáltság hatására a szájpadlásunkon és az orrunkban is több váladék keletkezhet, amely erőteljesebb horkolást eredményezhet.

Az Institute of Medicine nevű szervezet szerint míg a nőknek 11, a férfiaknak pedig körülbelül 16 csésze folyadékra van szükségük naponta.

A megfelelő belső hidratálás nem csak a horkolás megelőzése miatt fontos, de egyúttal segít a fogyást, és az emésztést is, emellett pedig megelőzi a fáradékonyságot, egészséges megjelenésűvé, illetve ragyogóvá varázsolja a bőrt.

Kerüld az alkoholfogyasztást éjszaka!

Bár az alkohol segíthet ellazulni és kikapcsolódni, ha horkolástól szenvedsz, este, lefekvés előtt, jobb, ha inkább kerülöd!

Az alkoholos italok csökkentik a torokizmok működését, ezáltal csak még inkább súlyosbítják a problémát.

Sőt!

Azoknál is horkolást eredményezhet, akik egyébként normál esetben nem szoktak horkolni.

Lehetőség szerint tehát kerüld a bor és sörfogyasztást lefekvés előtt 4-5 órával!

Szerezz be egy párásítót!

A szoba meleg, száraz levegője csak még tovább ronthat az orrduguláson illetve az allergiás tüneteken, melyek hatására a horkolás is erőteljesebbé válhat.

A probléma mérsékléséhez érdemes beszerezned egy párásító készüléket, melyet aztán elhelyezhetsz a hálószobádban is.

Ezek a készülékek segíthetnek fenntartani a lakás optimális páratartalmát, megelőzve ezzel a száraz levegő miatt kialakuló egészségügyi problémákat.

Cserélj párnát!

A hálószobában és a párnádon található allergének szintén hozzájárulhatnak a horkoláshoz.

Amennyiben nem cseréled megfelelő időközönként a huzatokat, és nem tisztítód meg rendesen az ágyneműdet, a poratkák felhalmozódhatnak a párnádon, és allergiás reakciót válthatnak ki, felerősítve ezzel a kellemetlen tüneteket.

Ugyanígy akár az ágyadban lévő állatszőr is ronthat a horkoláson, ezért ha teheted, inkább tartsd távol kis kedvenceidet a hálószobádtól!

Ne csak a huzatokat tisztítsd meg, hanem magukat a párnákat is mosd ki néhány hetente!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást