Ha mindig lelapul a hajad, lehet, hogy lerakódás van a fejbőrödön

Ha mindig lelapul a hajad, lehet, hogy lerakódás van a fejbőrödön

Címlap / Stílus / Haj / Ha mindig lelapul a hajad, lehet, hogy lerakódás van a fejbőrödön

Milyen jelek utalnak arra, hogy lerakódás alakult ki?

A fejbőrön lévő lerakódásra utalhat, ha nagyon lelapul a hajad Norbi szerint. Ugyanígy a korpásodás és a viszketés is jellemző lehet. Hozzátette viszont, hogy ha nem távolítod el a bőrről a rajta maradt terméket és szennyeződéseket, akkor idővel megjelenik a korpa is, hiszen nem tud megfelelően lélegezni a fejbőr. Később pedig a gyulladás miatt hajhullás is kialakulhat, ezért is érdemes alkalmanként mélytisztítást végezned.

Mi okozza a lerakódást?

A lerakódásnak több alkotóeleme van a fodrász szerint. Ilyenek például a bőr természetes olajai, az elhalt hámsejtek, ugyanakkor a nem megfelelően kiöblített formázó termékek, a por, de még a levegő szennyezettségének mértéke is szerepet játszik a kialakulásában. „Vannak bizonyos bőrproblémák, amik növelik a lerakódások létrejöttének esélyét, ilyen például, ha alapvetően korpás a hajad, vagy szeborreás dermatitisszel küzdesz.” – teszi hozzá Norbi. Ha viszont nem kezeled, nem csak kellemetlen érzést okozhat, de lelapulhat és idővel a szokottnál jobban hullhat a hajad.

AndreyPopov/istockphoto.com

Mik segíthetnek a kezelésben?

Érdemes olyan samponokat vásárolnod, melyek mélytisztító hatásúak, illetve gyulladáscsökkentőek. Az alapanyagok közül érdemes kiemelni az ásványi sókat, szelént, cinket, antioxidánsokat, illetve Norbi azt tanácsolja, hogy szulfát-, és parabénmentes hajápolási termékeket válassz. A szalicilsav is hatásos, azonban ezzel érdemes óvatosan bánnod, mert bőrirritációt is okozhat.

Vannak kifejezetten fejbőrradírok is, amik még intenzívebben tisztítanak, ezek általában magnéziumból, káliumból és különböző mikroelemekből állnak össze. „Ezeknek a termékeknek a használata során figyelj arra, hogy a mélytisztítást ne közvetlenül a hajfestés napjára ” – teszi hozzá Norbi. Ebben az esetben ugyanis a sampon leszedheti a festéket.

Hogyan előzheted meg a fejbőrön lévő lerakódás kialakulását?

Érdemes kevés hajápolási terméket használnod, minél többféle kerül a hajadra, annál nagyobb az esély arra, hogy a fejbőrödön marad. A szakember szerint érdemes alaposan átmasszíroznod a fejbőrt is hajmosásnál, illetve a sampont inkább a hajtőre és a bőrre vidd fel, ne pedig a hajvégekre. Ha nagyon vészes a helyzet, kétszer mosd meg a hajadat egymás után. Szintén hasznos, ha pár percig a fejbőrödön hagyod a sampont, mielőtt leöblítenéd.

A különféle pakolásokat, kondicionálókat, finish termékeket és olajokat tényleg csak a tincseid végére vidd fel, hiszen így nem képeznek majd lerakódást. Jó ötlet, ha megfigyeled, hogy könnyebben zsírosodik-e a hajad, vagy viszket-e a fejbőröd, ezekben az esetekben ugyanis alaposabb mélytisztításra lehet szükség.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!