Egészség / Életmód / Lélek

10 lépés, hogy igazán optimistává válj

10 lépés, hogy igazán optimistává válj

Van, aki pozitív hozzáállással születik, és egyszerűen a génjeiben van az, hogy mindig az élet napos oldalát látja – na, ez a cikk nem neki szól, hanem annak, aki ugyan nem szokott hozzá, hogy optimista legyen, de nagyon szeretne azzá válni. Az alábbi 10 lépéssel közelebb kerülhet hozzá!

1. Vedd körbe magad pozitív emberekkel!

Az ember többnyire úgy viselkedik, ahogy azok az emberek, akik nap mint nap körbeveszik – ha negatív emberekkel zárod össze magad, akkor át fogod venni az ő stílusukat, viszont ha pozitív és optimista barátaid vannak, akkor előbb-utóbb te is rájuk fogsz hasonlítani.

Találkozz kevesebbet azokkal az ismerősökkel, akik lehúznak és pesszimisták, és többet azokkal, akiknek a társaságában jól érzed magad.

2. Vállalj felelősséget a tetteidért!

A legrosszabb, amit egy problémás helyzetben tehetsz, hogy az áldozatot játszod. Ha felismered, mi a te felelősséged, és tanulsz belőle, már nem katasztrófaként vagy egy tőled kívülálló dologként fogod fel a helyzetet, hanem egy olyan történésként, amitől fejlődhetsz – és megláthatod a pozitívumot a negatív körülményekben is.

3. Tegyél hozzá a közösségedhez!

Manapság nagyon elszigetelten élünk, sokan a szomszédokat sem ismerik, pláne a kicsit tágabb közösséget. A legjobb módszer arra, hogy jobban érezd magad a bőrödben, ha segítesz. Adj vissza egy kicsit a körülötted élőknek, ahogy tudsz: önkénteskedéssel vagy adományokkal is segíthetsz.

4. Olvass és nézz olyat, ami inspirál!

Ha úgy érzed, hogy megakadtál egy pesszimista felfogásban, és nem tudsz belőle kimászni, akkor olvass vagy nézz olyan történeteket, idézeteket, könyveket, filmeket, sorozatokat, amik inspirálnak, és amiktől rögtön tettre késznek, jókedvűnek érzed magad. Ha nincs ilyen, akkor keress – mindenkinek kell egy kis inspiráció néha!

5. Vedd észre a negatív gondolatokat!

Nagyon könnyű belekerülni egy spirálba, de ha észreveszed magadon, hogy elkezdesz negatívan gondolkodni mindenféle ok nélkül, akkor már félsikert értél el, és vissza tudod fordítani a folyamatot. 

Gondolkodj el azon, honnan jönnek ezek a rossz érzések, és próbáld meg tudatosan helyettesíteni őket jobbakkal.

6. Legyenek céljaid!

Egyszerűbb pozitívan állni mindenhez, ha megvannak előre a céljaid és az akcióterved is hozzájuk. Ilyenkor a kisebb visszalépéseket is csak egy apró buktatónak éled majd meg az úton, nem pedig végzetes hibának, amin aztán napokig, hetekig pörögsz. Tudd, hogy hova tartasz, mert akkor van miért dolgozni!

7. Gondolkodj el a negatív hozzáállás következményein!

Ha tudod, hogy igazából semmit nem nyersz a pesszimizmussal a stresszen és a rosszkedven kívül, akkor könnyebb elengedni. Ha logikusan gondolsz bele, az ilyen hozzáállás semmiben nem segíti az életedet, sőt, inkább hátráltatja.

A stressz nagyon káros a szervezetre, és hosszú távon fizikai problémákat is okozhat a testedben.

8. Dicsérj másokat!

Ha másnak mosolyt csalsz az arcára, attól neked is jobb kedved lesz – ez bizonyított tény, örömet okozni mindig jó. Ráadásul így mások is egy csupaszív, kedves embernek fognak látni, amitől te is jobban fogod szeretni saját magadat, ez pedig jó út az optimizmus felé.

9. Csinálj listát arról, hogy miért vagy hálás!

De minden nap – ilyenkor rájössz, hogy bár nőtt a kedvenc péksütid ára, és nem volt ülőhely a buszon, de azért egy olyan életet élsz, amiért a legtöbb ember összetenné a két kezét. Általában az olyan dolgok miatt bosszankodunk a legtöbbet, amik hosszú távon egyáltalán nem fognak számítani. Ezen segít a hálanapló: így azokra koncentrálsz, amelyek tényleg nyomnak valamit a latban.

10. Kényeztesd magad!

Néha jutalmazd meg saját magad csak úgy – vegyél egy szép ruhát, feküdj be egy forró, habos vízzel teli kádba, vagy adj egy órát magadnak, hogy csak azt csináld, amit szeretsz, még a rohanó hétköznapokon is. Ilyenkor már ösztönösen szebbnek fogod látni a világot, és pozitívabban állsz hozzá mindenhez.

Kép forrása: vasiliybudarin/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást