7 lenyűgöző érdekesség az emberi testről

7 lenyűgöző érdekesség az emberi testről

Címlap / Életmód / Egészség / 7 lenyűgöző érdekesség az emberi testről

Az emberi test csodálatos találmány, ezt biztosan sokszor hallotta mindenki, viszont van egy sereg olyan tény, melyet csak ritkán mondanak el nekünk a saját testünkről, pedig megdöbbentőek, és sokszor elgondolkodtatóak. Lássunk ezekből néhányat.

Agy

Az ember agya a felvett oxigénmennyiség egyötödét használja fel, ami meglepő adat, tekintve hogy a súlyunknak csupán 2%-át teszi ki. Ez a szervünk dolgoz fel minden fájdalomérzetet, ami csak a testünket éri, de maga a központ nem tartalmaz érzőidegeket.
Kapacitását tekintve, attól függően, hogy mennyit használjuk, 3 és 1000 terabyte adat tárolására képes, miközben akkora energiát termel, mely gond nélkül működtet egy 10 wattos izzót. Ráadásul mindezt úgy hajtja végre, hogy 80% nem más, mint víz.

Nyelv

Azon túl, hogy a nyelvünk az egyetlen olyan izom a testünkben, amelynek csak eredése van, de nem tapad sehol, a formája és a lenyomata legalább annyira egyedi, mint az ujjlenyomat.
Ráadásul az egyik leggyakrabban igénybe vett izom, így nem csoda, hogy arányaiban a legerősebb is.

Gyomor

Az emésztést sav segíti elő, amely megfelelő védelem nélkül feloldaná magát a gyomrot is, hiszen pH-ja 1 körüli, ami azt jelenti, hogy gond nélkül oldja a cinket is. Ahhoz, hogy a szerv mégis egyben maradjon, az azt védő nyálkahártya háromnaponta teljesen megújul.
Ráadásul a gyomor nem szükséges az életben maradáshoz, több belső szervvel együtt eltávolítható anélkül, hogy az ember belehalna.

Erek

Egy felnőtt ember teljes érhálózata, a hajszálerekkel együtt több, mint 96000 km. Ezekben az erekben néhol akkora a nyomás, hogy a vért akár 9 méter távolságba is kispriccelik.

Tüdő

Ahhoz, hogy a testet megfelelő mennyiségű oxigénnel legyen képes ellátni, a tüdő óriási felülettel rendelkezik. A bordák mögötti területbe szorítva elhelyezkedő szerv, ha minden hörgőcskét kihajtogatnánk, egy egész teniszpályányi felületet fedne le. Igaz ez annak ellenére is, hogy a bal tüdő kisebb, mint a jobb.
Ennek oka nagyon egyszerű, mivel ha nem így lenne, a szív nem férne el a testünkben. Maga a tüdő nem rendelkezik izmokkal, a kilégzésért a rekesz, a belégzésért a bordaközi izmok a felelősek, „egyhelyben” pedig egyfajta folyadékkal képezett vakummal marad, mely a mellkas belső feléhez rögzíti.
Ezek az izmok olyan hatékonyan működtetik a tüdőt, hogy megdöbbentő gyorsasággal képes belőle kiáramlani a levegő. Egy köhögés alkalmával közel 100 km/h, egy tüsszentésnél több, mint 160 km/h a kiszabaduló levegő sebessége.

Szem

Nem véletlen, hogy a kisbabáknak akkora szemük van, ugyanis az orral vagy a füllel ellentétben, a látószervünk adott méretű. Csak a fejünk növekszik az évek során, így csupán az arányok változnak.
Hogy védekezzen az esetleges fertőzések ellen nem csak könnyet termel, hanem abban egy olyan anyagot is, mely a legtöbb kórokozó sejthártyáját oldja. Mindemellett az ember az egyetlen olyan lény, mely a könnyeit érzelmi kifejezésére is használja, így akaratlagosan is képes tőlük megszabadulni.

Férfiak és nők

Egyetlen férfi egy nap alatt annyi spermiumot termel, amennyivel fél év alatt benépesíthetné a földet, feltéve, ha mindegyik célba ér. Ez a cél pedig nem más, mint az emberi szervezet legnagyobb sejtje, a pete (ellenben a spermium pedig a legkisebb).
És végre kiderül az igazság: a férfiak fogyókúrái eredményesebbek, mert sokkal gyorsabban égetik a zsírt, mint a nők.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást