Lelki egészség – mi is az valójában és hogyan is vágj bele?

Lelki egészség – mi is az valójában és hogyan is vágj bele?

Címlap / Életmód / Egészség / Lelki egészség – mi is az valójában és hogyan is vágj bele?

Sokat olvashatsz mostanában arról, hogy lelki egészség, de mivel elég általánosan hangzik, nem igazán tudod, mit kezdj vele. Ez valójában nem jelent mást, mint azt, hogy összhangban vagy magaddal, törődsz azzal, hogy hogy érzed magad, odafigyelsz és teszel azért, hogy mindig jobb legyél. Jól hangzik ugye? Lássuk, hogyan kezdj neki!

Reggelek

Bármennyire is sietősek és nehezek a reggelek, ilyenkor indul a napod, azaz itt határozod el fejben, hogy hogyan fog telni a következő 24 órád. Ez hihetetlennek tűnik, hiszen még alig keltél ki az ágyból és szuper fáradt vagy, mégis a hangulatod, az első néhány gondolatod és az, amit csinálsz, fontosak a napodra nézve.

Tipp: Próbáld ki, hogy reggel egy-két percig még átgondolod az aznapi teendőid, rendszerezed a gondolataid, nyújtózkodsz egy picit, kinyitod az ablakot, megcsodálod a környezeted, értékeled a friss levegőt, amit beszívsz, megcsinálod az ágyad, és így indítod a napod!

Egy kis gyakorlás

A gyakorlás sosem árt, főleg, ha most kezdtél el tudatosan is figyelni arra, hogy jobban érezd magad testileg és lelkileg is.

Azért, hogy ezt elérd, nincs egy bevált recept, hiszen mindenkinek másra van szüksége ahhoz, hogy megtalálja önmagát és jól érezze magát úgy, ahogy van.

Próbálj ki egy egyszerű meditációt, ami lehet egyszerűen csak az, hogy egy kicsit elkalandozol a saját gondolataidban, de egy vezetett, konkrét célra irányuló gyakorlatot is kipróbálhatsz.

Ha ez megvan, akkor mozogj egy kicsit, hiszen futás, jóga vagy bármilyen edzés közben kitisztul az agyad, és hidd el, utána sokkal jobban fogod érezni magad!

Tornáztasd!

A mai világban szinte mindig a laptopod előtt ülsz vagy van nálad mobil, így ha ki kell számolni valamit, nem jut eszedbe egy kifejezés vagy meg kell keresned egy információt, rögtön pötyögsz és már meg is van a megoldás.

Ilyenkor nem pörög az agyad és elveszíti azt a mindennapi rutint, ami éberen és mozgásban tartja.

Tipp: Gondoskodj róla, hogy minden nap tornáztasd valamivel az agyad, legyen ez egy fejszámolás, egy keresztrejtvény, egy fejtörő vagy egy jó könyv!

Rutin

Ha nincs rutin az életedben, vagy az éppen bevált struktúra túlságosan fárasztó és feszes, amiben úgy érzed magad, hogy szinte megfulladsz, akkor változtatnod kell.

A vasárnap délután egy jó alkalom arra, hogy kigondold, hogy melyik napot mivel töltsd a héten és egy kicsit előre tervezz.

A rutin apró részekből áll össze, amit úgy kombinálsz, ahogy neked a legjobb.

Ez struktúrát, stabilitást és kiszámíthatóságot visz az életedbe, amitől sokkal rendezettebb és nyugodtabb leszel.

Csináld azt, amiben jól érzed magad

Egyszerűen hangzik, mégis sokan panaszkodnak arról, hogy utálják a munkájukat, nem szeretik a lakásukat és valahogy nem érzik jól magukat a bőrükben.

Ahhoz, hogy megtaláld önmagad, fontos, hogy megfigyeld, hogy mik azok a dolgok, amik boldoggá tesznek, majd törekedj arra, hogy ezekből egyre több legyen az életedben.

Főzés, lakberendezés, edzés, vezetés, családi vagy baráti összejövetelek, utazás, olvasás?

Bármi is az, találd meg és csináld gyakrabban! Ne keress kifogásokat, keress egy új hobbit és érezd nagyon jól magad!

Fontos a környezeted

A lelki egészségedet számos tényező befolyásolja, azaz szerecsére sok-sok oldalról javíthatsz is rajta. Nem is gondolnád, hogy a saját környezeted – azaz a lakásod bútorai, a hálószobád elrendezése, a környék, ahol laksz, a munkahelyi asztalod, a kollégáid, a barátaid vagy a mindennapi rutinod mennyire befolyásolják azt, hogy hogyan érzed magad.

Tipp: Szánj időt arra, hogy megfigyeld azokat a kis apróságokat a környezetedben, amik boldoggá tesznek és azokat is, amik idegesítenek vagy rosszul érzed magad tőlük. Ha sikerül ezeket jól megfigyelni, akkor már könnyen tehetsz azért, hogy jobb legyen a környezeted.

Negatívat pozitívan

Ezt is biztosan sokszor hallottad már, de ebből a sorból nem maradhat ki, hiszen a lelki egészséged szempontjából az egyik legfontosabb a gondolataid ereje. Érdekes, hogy egy-egy apró gondolattal mekkora teremtő vagy romboló energiát tudsz létrehozni, így nagyon izgalmas, amikor erre elkezdesz tudatosan figyelni és irányítani azt.

Tipp: Ha valami rossz dolog történik veled vagy negatív emberekkel találkozol, próbáld meg pozitívra átfordítani, hiszen mindennek megvan a napos oldala!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást