Otthon / Dekor

Legyen saját szobája a babának? Minden, amit a bébi altatásáról tudnod kell

A babát váró családoknál általában igencsak nagy fejtörést okoz a ,,Hol aludjon a gyerek?” téma, mely ráadásul további kérdéseket is felvet. Vannak, akik a hálószobájukban alakítanak ki egy babasarkot, vannak, akik már a kezdetektől külön szobában altatják a kicsit, illetve az is előfordul, hogy a nagyobb testvér kuckójában kap helyet az újszülött – bár ez viszonylag ritka. De milyen érvek és ellenérvek szólnak a különböző megoldások mellett a lakás adottságait szem előtt tartva, és mik azok a tippek, amiket mindenképp érdemes bevetni a kényelmes altatásért?

Hálószobában

Kis lakásokban többnyire nincs arra lehetőség, hogy külön szobát kapjon a baba. Ilyenkor szoktak egy babasarkot kialakítani a hálóban, melyet egy kis fantáziával klasszul meg lehet oldani. Az efféle 2 in 1 projekthez ideálisak a különböző térelválasztó polcrendszerek vagy akár az egyszerűbb paravánok is jó szolgálatot tehetnek.

A közös szobában alvás előnye, hogy közel van a gyermek, így minden rezdülését hallhatjuk, és nem utolsó sorban rendkívül kényelmes, hogy nem kell nagy távolságot megtenni az éjszaka közepén, ha például szoptatni vagy visszaaltatni szeretnénk. Ugyanakkor az a hátránya, hogy a gyerek zavarhat is az alvásban, például az apukát, ami konfliktusforrás lehet.

Külön szobában

Ha van rá lehetősége a szülőknek, akkor többnyire a külön szoba mellett szoktak döntetni. Illetve az is jó köztes megoldás lehet, hogy a kezdeti időszakban egy pótágyat teszünk a kicsi szobájába, ahol az anyukája ledőlhet éjszakánként, amíg be nem áll egy megszokott éjszakai forgatókönyv. Ám hogyha ágyat nem is, de egy hintaszéket vagy egy fotelt azért mindenféleképpen érdemes betenni a gyerekszobába – ezekkel sok vesződségtől megkímélhetjük magunkat.

Olvastad már?  Eldugott zugok a lakásban: egyedi megoldások a sarkok kihasználására

Nagyon fontos, hogy ha külön légtérben vagyunk a babától, akkor használjunk bébiőrt/légzésfigyelőt. Ennek segítségével bárhol meghallhatjuk a kicsi sírását, nyöszörgését, ami mindenkinek hasznos lesz.

9 tipp babaváróknak

Bármelyik variáció mellett döntünk is azonban, az alábbi 9 tippet érdemes megfogadni:

 1. A baba érkezése előtt mindenképpen iktassunk be egy tisztasági festést. Legalább ott, ahol aludni fog.
   
 2. Ellenőrizzük le, hogy a kiságy környékén nem recseg-e a parketta. Hogyha igen, akkor javíttassuk meg, mert a baba érkezése után nem fog jól esni, hogyha a nehéz altatás után a recsegő parketta felébreszti a kicsit.
   
 3. Lehetőség szerint válasszunk minkét oldalon leereszthető ráccsal rendelkező ágyat, illetve kiváltképp praktikus, hogyha úgynevezett ágyneműtartó résszel is rendelkezik. A leengedhető rácsok miatt kényelmesebb lesz a baba kiemelése, a tárolóba pedig elsüllyeszthetjük majd a kinőtt babaruhákat vagy ágynemű és pelenka tárolására is bevethetjük.
   
 4. Az ágy rácsai közötti távolság nagyon fontos: ne legyen 6 centiméternél nagyobb, mert a baba feje könnyen beszorulhat az ágyrácsok közé.
   
 5. Praktikus, ha a kinézett kiságy fekvőfelülete több szintben állítható, mert ha már nagyobb lesz a gyerek, és fel tud már állni, akkor könnyen kieshet az ágyból, ha túl magasan van a fekvőhely.
   
 6. A matracot is érdemes nagy odafigyeléssel kiválasztani, hiszen kisbabánk rengeteg időt fog rajta eltölteni. Részesítsük előnyben a természetes és antiallergén alapanyagokból készült változatokat.
   
 7. A  kiságyat ne tegyük ablak alá, külső falhoz vagy radiátor mellé.
   
 8. A baba érkezése után a kiságyat már ne helyezzük át, mert ha a gyerkőc már megszokta a helyét, akkor ez a változás gondot okozhat, akár egy pár napos babánál is. Az állandóság ugyanis nagyon lényeges a kicsik életében!
   
 9. Párnát, plédet, játékot és ilyen-olyan mütyüröket ne tegyünk a kiságyba, mert ezek mind a kicsi biztonságát veszélyeztetik.