Kikapcsolódás / Utazás

Az 5 legviccesebb nevű magyar település. A tied rajta van a listán?

Táska

Táska község a Dél-Dunántúli régióban, Somogy megye nyugati részén a Balatontól délre helyezkedik el. Saját weboldala azt írja, a környék lápos, mocsaras, bokros- ligetes része kedvelt tartózkodási helye az apróvadaknak, a közeli erdőben pedig szarvasok, őzek és dámvadak tanyáznak.

A település a mai templomdomb köré épült, a községet először 1121-ben említik, mikor is a község mellett halászó helyeket kap a Balatonalmádi monostor.

A Balaton közelsége miatt az ökoturizmus, a horgászat, vadászat és lovaglás szerelmeseinek is érdemes felkeresnie a környéket.

A Szent Márton templom a nemzetközi Szent Márton zarándok útvonal egyik megállója, Öreghegy, Boróca és Aligvárom pedig egy-egy nevezetes pincesor Táskán, melyek szintén megérik a látogatást.

Pókaszepetk

A Zala folyó partján fekvő települést először 1262-ben említik, a mellette fekvő, nem kevésbé mókás nevű Pacsa, Tötös, Hazugd és Kerecseny falvakkal együtt honfoglaláskori települések.

Neve onnan származik, hogy Pókafát és Szepetket 1943-ban egyesítették.

Az apró kis település egyik érdekessége egy bioméhészet, ahol kiváló minőségű mézet kapni, de a környék a Balaton közelsége, a természeti adottságok és a jó borok miatt is vonzza a belföldön kirándulókat.

Gergelyiugornya

Gergelyiugornya 1969 óta Vásárosnaményhoz tartozó egykori község, mely 1939-ben keletkezett Gergelyi és Ugornya egyesítésével.

Szabolcs megyében, a Tisza jobb partján, a Szamos torkolatával szemben fekszik.

A Tisza és a Szamos összefolyása tökéletes kirándulóterepet kínál a víz szerelmeseinek, és a környék legfőbb vonzerejét is maga a vízközel jelenti.

A legtöbben a tiszai szabadstrand vagy az Atlantika Vízividámpark miatt keresik fel a települést.

Makkoshotyka

Makkoshotyka község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Sárospataki járásban.

Miskolctól közúton kb. 80 km-re északkeletre, a tokaj-hegyaljai borvidéken található.

A dimbes-dombos táj, a hangulatos kis utcácskák, a bűbájos tájház és persze a jó borok mellett a település egyik legfőbb vonzereje a Meczner kastély, ami ma erdei iskolaként működik.

Innen kiváló lehetőség nyílik természeti sétára, madárlesre, az erdőben élő vadak és a helyi gyógynövények megismerésére, így a környéket gyakran keresik fel iskolás csoportok is.

Vindornyalak

Vindornyalak község Zala megyében, a Keszthelyi járásban. A Tátika-csoportban, a Vindornya kelet-nyugati völgyében fekszik, a Zalaszántó és Vindornyaszőlős közötti mellékúton félúton, zsáktelepülésként. Minden várostól viszonylag messze esik, a tömegközlekedés sem kimondottan jó, de sokakat éppen ez a csend és nyugalom az, ami vonz a környéken.

Olvastad már?  5 dolog, amit jobb, ha nem mondasz el a pasidnak — A szakértők szerint

A település egyik legfőbb látnivalója a Hertelendy kúria, amit Hertelendy család 1870-ben építtetett késő barokk stílusban, szomszédságában jókora templomot is emeltek – szintén késő barokk építészeti jegyekkel ellátva – a korai templom helyén. A kúria ma gyönyörűen felújított, és már az önkormányzat tulajdonában van.

A történelmi, vallási érdekességek kedvelői felkereshetik a település kőkeresztjeit, a természetkedvelők a Vindornya-láp egyedülálló, természeti értékekben bővelkedő területében gyönyörködhetnek. Itt magasodik az ország egyik legnagyobb és legkülönösebb nyárfája is, amit „Égigérő fa” vagy „1000 éves fa” néven ismernek. Fafaja feketenyár, a törzs kerülete 10,35 méter, amely oly üregessé vált, hogy sátorként nyújt védelmet nagy eső esetén – ha erre jártok, semmi esetre sem szabad kihagyni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást