A 7 legrosszabb szakma 2013-ban

A 7 legrosszabb szakma 2013-ban

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A 7 legrosszabb szakma 2013-ban

Ha azt gondolod, hogy a tiéd a világ legrosszabb állása, vess egy pillantást a most következő listára! Az amerikai CareerCast.com portál összeállította, hogy munkakörnyezet, fizetés, kilátások és stressz szempontjából melyek a legcsapnivalóbb hivatások mostanság.

Légiutas-kísérő

A magyar lányok számára sokszor álomhivatásnak tűnik, a tengerentúlon viszont kifejezetten nyűgnek tartják. Az ottani fizetésekhez képest aránytalanul kicsi az az összeg, amiért szinte otthontalanul kell repkedni a kontinensek között.
Arról nem is beszélve, hogy az olykor rettegő vagy kiállhatatlan utasok extra feszültségforrást jelentenek. A korai kiégés szindróma esélye miatt került tehát a stewardess-lét a dobogó legfelső fokára.

Ács

Alacsony fizetés és balesetveszély? Ennyi elég is ahhoz, hogy az ács szakma ezüstérmesként landoljon a felsorolásban.
A 12 órás műszakok, az időjárás jelentette mostoha körülmények és az állandó fizikai veszély idő előtt elhasználja a testet és a lelket egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy az építőiparban a válság kirobbanása óta sajnos kiszámíthatatlanok az anyagiak.

Postás

Mindennap ugyanazt az útvonalat ugyanúgy végigjárni, ugyanazért a csekély összegért – nem éppen vonzó perspektíva.
Bár sok gyerek vágyik arra, hogy postásként a levéltitkok tudója legyen, miután rájön, hogy a bontogatással törvénysértést követne el, inkább más álomszakma után néz. Arról nem is beszélve, hogy az e-mail korában a „csigaposta” a múlt viccesen nehézkes hozadékának tűnik.

Óraleolvasó

Minden házba becsöngetni, rögzíteni a gáz-, a víz- vagy a villanyóra állását, elköszönni, aztán kezdeni az egészet elölről… Mindennap, mindig, tökugyanúgy.
Néha megharap egy kutya, néha elküldenek a francba, mindezt nevetségesen alacsony bérért. Ilyen az óraleolvasók élete. Valószínűleg senkit sem vonz igazából ez a hivatás, de a kényszer nagy úr, ha pénzről van szó.

Filmszínész

Ez most meglepett, igaz? Pedig a színészek élete nemcsak abból áll, hogy a kamerák előtt illegetik magukat. A legtöbben egyidejűleg többféle munkát is végeznek a megélhetésért.
Hiszen csak a legnagyobb hollywoodi sztárok élnek meg abból, hogy időnként leforgatnak egy-két filmet. A többieknek aprópénz üti a markát, ami talán még a lakbérre meg a rezsire sem elég.

Hivatásos katona

A lista utánközlői gyakran magyarázkodni kezdtek a lista ezen pontján, hiszen a hazájukat szolgáló férfiakat és nőket tisztelet övezi.
Ez azonban mit sem változtat a tényen, hogy az elképesztő stresszel – sőt, életveszéllyel – járó munka gyakorlatilag nem tűri meg maga mellett a magánéletet, teljes önfeláldozást kíván, és az esetek többségében nem járul arányos fizetés mindehhez.

Újságíró

A tudósító-riporter munkakörben dolgozó újságírók élete sem fenékig tejföl, hiszen olykor több oldalról támadják őket. Minden szavukkal vigyázni kell, hiszen felelősséggel tartoznak a szerkesztőség jó hírnevéért, miközben nem fogalmazhatnak meg vitatható állítást az anyag tárgyáról, illetve muszáj hitelesen tájékoztatniuk a közönséget.
E három kritérium önmagában is stresszbombát jelent – hát még, ha figyelembe vesszük, milyen alacsony fizetés társul mindehhez!
Amennyiben a te hivatásod is a listán szerepelt, de imádod, még véletlenül se hagyd, hogy a felsorolás ellenérzést keltsen benned! Ismered a mondást: ízlések és pofonok különbözőek – bár a tengerentúli szakértők tényleg törekedtek rá, hogy objektívek legyenek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást