A legszebb újkeletű babanevek – 30 éve még nem ismertük ezeket!

A legszebb újkeletű babanevek – 30 éve még nem ismertük ezeket!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A legszebb újkeletű babanevek – 30 éve még nem ismertük ezeket!

Jázmin

Újabb keletű névalkotás a Jasminum növénynemzetség nevéből. Nem tudjuk, hogy az Aladdin hatására-e, de a Jázmin az utóbbi években a top nevek közé került, éveken át volt és van atombiztos helye a top 10 újszülötteknek adott női név között, de az össznépesség körében az MTA utónévkeresőjének adatai szerint még mindig „elég ritka”, ami nem is csoda, hiszen hiába kapja mostanában rengeteg kislány ezt a nevet, a játszótéren talán sok a Jázmin, a felnőttek között azonban alig-alig találni.

Csenge

A Csenge némileg kakukktojás ezen a listán, hiszen ismeretlen eredetű, régi magyar névről van szó, azaz valószínűleg sok-sok évvel előttünk már léteztek Csenge nevű lányok és nők, ám a név utána hosszú időre szinte teljesen eltűnt, vagy csak néhány viselője akadt – ez magyarázza, hogy az össznépesség körében az MTA szerint „elég ritka”.

Ugyanakkor pár éve a szülők ismét felfedezték maguknak a dallamos nevet, azóta újszülöttek körében a top 10 leggyakrabban választott női név között szerepel. Rokon neve, a Csönge viszont mind az össznépesség, mind az újszülöttek körében csupán „néhány előfordulást” számlál.

Zoé

A görög eredetű név jelentése élet. Sokáig szinte teljesen ismeretlen volt idehaza, ennek is köszönhető, hogy az össznépesség körében még mindig elég ritka, újszülöttek körében viszont az MTA adatai szerint nagyon gyakori, a magyarnevek.hu szerint pedig 2018-ban ez volt a második leggyakrabban választott név leány újszülötteknek.

Mira

A Míra alakváltozata, jelentése: csodálatos. Az Alízhoz hasonlóan az össznépesség körében nagyon ritka, újszülöttek körében viszont nagyon gyakori, és a tendencia fölfelé ível.

Még rokon neve, a minden korosztályban népszerű Annával párosított Annamira gyakorisága is fölfelé ível, bár ez így is csak néhány előfordulással bír az össznépesség körében, és újszülöttek között is „rendkívül ritka”.

Benett

A Benedek angol alakváltozata, jelentése: áldott. A név az össznépesség körében „elég ritka”, az újszülöttek körében viszont az MTA adatai szerint „nagyon gyakori”, és erősen növekvő népszerűségi tendenciát mutat, a magyarnevek.hu statisztikái szerint 2018-ban ez volt a 17. legtöbbször anyakönyvezett név.

Zétény

A Zete név kicsinyítő képzős változata szintén nem újabb keletű vagy idegen eredetű név, sokáig mégis szinte csak hallomásból lehetett ismerni. Az össznépesség körében az MTA szerint elég ritka, újszülöttek körében viszont nagyon gyakori, és a népszerűsége fölfelé ível: 2018-ban ez volt a fiú újszülöttek körében 29-ként leggyakrabban anyakönyvezett név.

Nimród

Bibliai név, jelentése: vadász. Szintén nem újkeletű névalkotásról van tehát szó, viszont néhány évvel ez előttig ha a nevet esetleg ismerte is valaki, nem valószínű, hogy olyanról is tudott, akit ténylegesen így hívnak. Az össznépesség körében elég ritka, újszülöttek körében viszont nagyon gyakori névválasztás, 2018-ban a 26. legnépszerűbb név volt fiú gyermekeknek.

Nikolasz

A győzelem + nép jelentésű Miklós névnek az idegen, elsősorban angol nyelvi megfelelőjéből származó Nikolasz ha nincs is a top 10 név között most sem, azért lényegesen több ilyen nevű baba születik idehaza, mint akár egy generációval korábban.

Az össznépesség körében a Nikolasz még mindig elég ritka, az újszülöttek körében viszont közepesen gyakori, a magyarnevek.hu statisztikái szerint 2018-ban a népszerűségi listán a Vencel és az Imre között, éppen a 70. helyen landolt a Nikolasz, megelőzve így például a 73. helyen álló Miklóst, a 89. helyen álló Csanádot, vagy a 90. helyen álló Szilárdot.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

4 hozzászólás

 • Csillagvirág
  2020.10.30., 16:42

  A felsoroltakból nekem a Jázmin, Mira, Benett, Nikolasz és az Annamira, ami nagyon jól hangzik, elegáns, szép név.

  Válasz
 • janika
  2020.11.14., 09:08

  a jászmin az egy ris
  a benett hüjenév
  a zétény az meg olíyan mind a csótány. kigunyolyák majd a geyereket az óvodába

  ojan kelene hogy Annahanna. az lyól hankszik

  Válasz
 • Norberto
  2020.11.17., 05:15

  Szerintem Janika, ha bármelyikük is úgy fog helyesen írni, mint Te, azért jobban fogják csúfolni, mint a felsorolt nevekért…

  Válasz
 • janika
  2021.05.28., 18:13

  lehednemék Ártánny vagy Tschimbókk

  Horváth Tschimbókk
  Hegedüs Ártánny

  szébnevekk

  küdi qa smst a csalát: mekszületet 52 cendivel és 3000 gramal a kis Tschimbókk.
  vaty hívják a kerbe: gyereide ártányka!

  delyó lene

  Válasz

Írj egy hozzászólást