A legszebb újkeletű babanevek – 30 éve még nem ismertük ezeket!

A legszebb újkeletű babanevek – 30 éve még nem ismertük ezeket!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A legszebb újkeletű babanevek – 30 éve még nem ismertük ezeket!

Hogy éppen milyen keresztnevet tartanak a legtöbben szépnek, vagy választanak valamilyen indíttatásból a gyermeküknek, az általában generációról generációra változik. Így lehet, hogy míg sok, korábban nagyon gyakori keresztnév mára szinte teljesen eltűnt a szülőszobákról, sok baba kap ma olyan nevet, amiről egy emberöltővel ez előtt nem is hallottak, vagy ha igen, szinte biztosan nem volt sokaknak ilyen nevű ismerőse.

Jázmin

Újabb keletű névalkotás a Jasminum növénynemzetség nevéből. Nem tudjuk, hogy az Aladdin hatására-e, de a Jázmin az utóbbi években a top nevek közé került, éveken át volt és van atombiztos helye a top 10 újszülötteknek adott női név között, de az össznépesség körében az MTA utónévkeresőjének adatai szerint még mindig „elég ritka”, ami nem is csoda, hiszen hiába kapja mostanában rengeteg kislány ezt a nevet, a játszótéren talán sok a Jázmin, a felnőttek között azonban alig-alig találni.

Csenge

A Csenge némileg kakukktojás ezen a listán, hiszen ismeretlen eredetű, régi magyar névről van szó, azaz valószínűleg sok-sok évvel előttünk már léteztek Csenge nevű lányok és nők, ám a név utána hosszú időre szinte teljesen eltűnt, vagy csak néhány viselője akadt – ez magyarázza, hogy az össznépesség körében az MTA szerint „elég ritka”.

Ugyanakkor pár éve a szülők ismét felfedezték maguknak a dallamos nevet, azóta újszülöttek körében a top 10 leggyakrabban választott női név között szerepel. Rokon neve, a Csönge viszont mind az össznépesség, mind az újszülöttek körében csupán „néhány előfordulást” számlál.

Zoé

A görög eredetű név jelentése élet. Sokáig szinte teljesen ismeretlen volt idehaza, ennek is köszönhető, hogy az össznépesség körében még mindig elég ritka, újszülöttek körében viszont az MTA adatai szerint nagyon gyakori, a magyarnevek.hu szerint pedig 2018-ban ez volt a második leggyakrabban választott név leány újszülötteknek.

Mira

A Míra alakváltozata, jelentése: csodálatos. Az Alízhoz hasonlóan az össznépesség körében nagyon ritka, újszülöttek körében viszont nagyon gyakori, és a tendencia fölfelé ível.

Még rokon neve, a minden korosztályban népszerű Annával párosított Annamira gyakorisága is fölfelé ível, bár ez így is csak néhány előfordulással bír az össznépesség körében, és újszülöttek között is „rendkívül ritka”.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»