A 8 legnépszerűbb belsőépítészeti stílus – Melyik a te világod?

A 8 legnépszerűbb belsőépítészeti stílus – Melyik a te világod?

Címlap / Otthon / Dekor / A 8 legnépszerűbb belsőépítészeti stílus – Melyik a te világod?

Nem vagy benne biztos, mi illik hozzád és melyik a kedvenc belsőépítészeti stílusod? Segítünk. Ma már a lakberendezők előszeretettel keverik enteriőrön belül a stílusokat, de fontos, hogy tisztában legyünk az alap-tematikával. Több stílus létezik, mint nyolc, de mi most a jelenleg trendi, modern vonal variációit mutatjuk be.

Mid-Century modern, azaz a századközepi stílus

Az 1900-as évek közepe olyan ikonikus tárgyakat eredményezett, melyek a mai modern dizájn szerves részei is. Főbb ismertetőjegyei a finom vonalak, minimalista sziluettek és természetes formák. Olyan új anyagokkal is dolgozott, mint a hajlított műanyag, furnér és alumínium. Egy mid-century modern tárgy vagy bútor minden más lakberendezési stílusban remekül mutat. 

 

 

 

Indusztriális, azaz ipari

Az ipari stílus a régi, klasszikus gyárépületekre emlékeztet. Főbb ismertetőjegyei a nyers téglafal, a betonfelületek, látható csövek, vezetékek és kopottas fa felületek, melyek rusztikus, viseltes hangulatot keltenek. Az ipari stílus nagyon jól áll a nagy, tágas helységeknek és loft lakásoknak, a lakberendezők pedig előszeretettel keverik a skandináv stílussal.

 

 

 

Nautical, azaz tengerészeti

Nyugtató, kellemes hangulat – Amerikában „coastal”, azaz tengerparti stílusként is emlegetik – ami egy óceán partján álló házikó belső tereit hozza el otthonunkba. Alapszíne a fehér, melyet homokszín és a tengerkék árnyalat egészít ki. A tengerészeti lakberendezés előszeretettel használja a hajópadlót, az uszadékfára emlékeztető anyagú bútorokat, vitrolavászon-szerű textileket és a sodrott kötelet. Dekoráció gyanánt kerülhet a falra régi típusú mentőöv, evező és tengerészeti térkép a polcokon sorakozhat iránytű, vitorláshajó makett és tengeri kagyló.

 

 

 

 

Skandináv

Ez a barátságos és élhető, mégis elég minimalista stílus hosszú évek óta töretlenül népszerű. Fehér falak, szürke árnyalatok, puha textilek és sok-sok fa jellemzi a skandináv – vagy nordic – lakberendezést, amit gyakorlatilag bármilyen más stílussal (bohém, art deco, ipari, századközepi) keverhetünk, mert tökéletes semleges alap. Elmaradhatatlan kiegészítőei a hideg északi éjszakákat ellensúlyozó meleg takarók, párnák, gyertyák és mécsesek.

 

 

 

Bohém

Az avantgárd életsítus, a spirituális, természetközeli beállítottság és a szabad szellem stílusa a bohém, melyet kreatív, gazdag minták és élénk színek jellemeznek. Egy bohém enteriőr mindig laza, könnyed, sőt, egyenesen egy kicsit össze-vissza, bútorai pedig etno és nomád hangulatúak. A bohém sokoldalú és stíluson belül is sokrétű, hiszen több fajtája van: a marokkói, arabos bohém, az amerikai western bohém és a törzsi elemekben bővelkedő indián bohém. Előszeretettel használ dekorációként kristályt, mandalát vagy álomcsapdát.

 

 

 

Farmhouse, azaz a tanyasi stílus

A meleg barátságos, vidéki hangulatú otthon kedvelt stílusa a farmhouse, ami napjainkban elsősorban egy modern tanyát jelent. Esztétikájában mintha egy provanszi házikót idézne meg, öreg fa bútorokkal, bádogkaspókkal és szárított levendulacsokrokkal. Színvilága is tradicionális, így semleges, általában fehér és földszínek uralják.

 

 

 

Urban modern 

A városi modern lakberendezés sok más stílus 21. századi, kozmopolita vegyülete. Letisztult vonalvezetésű, nagyméretű bútorok és geometrikus motívumok jellemzik. Elegáns, vintage elemeket, kortárs absztrakt festményeket és tükröket vonultat fel dekoráció gyanánt.

 

 

 

Shabby chic

A „kopottasan sikkes” stílust úgy kell elképzelni, mintha otthonunkat egy minőségi bolhapiacon talált régi vintage és antik tárgyakkal rendeznénk be. Festett fa szekrény, melyről szépen lepereg a szín, kopott virágminták és természetes szövetek jellemzik, melyek a fehér mellett a halvány pasztellszínek minden árnyalatában tetszelegnek. 

 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást