Az 5 legnagyobb mítosz a napozásról, amit jobb, ha elfelejtesz – az egészséged érdekében

Az 5 legnagyobb mítosz a napozásról, amit jobb, ha elfelejtesz – az egészséged érdekében

Címlap / Életmód / Egészség / Az 5 legnagyobb mítosz a napozásról, amit jobb, ha elfelejtesz – az egészséged érdekében

Nyáron szinte megállás nélkül érnek minket a napsugarak, nyaraláskor pedig szinte elmaradhatatlan, hogy legalább néhány órára kifeküdjünk a partra barnulni.

Azonban az elmúlt években rengeteg mítosz terjedt el a napozással kapcsolatban, az egészséged érdekében pedig fontos tudnod, ezekből mennyi igaz!

“Sötétebb bőröm van, nekem nem lehet bajom a naptól”

Sokan gondolják azt, hogy csak a világosabb bőrű embereknek kell a leégéstől és ennek következményeitől tartaniuk, pedig igazából ennek semmiféle valóságalapja nincs.

A bőrrák kialakulásának esélye náluk is ugyanúgy fenn áll, attól függetlenül, hogy mennyi napon töltött idő után kezdenek el leégni.

Sőt, sajnos gyakran gondolják azt, hogy sötétebb bőrük miatt nem alakulhat ki náluk bőrrák, így sokszor később is mennek el orvoshoz a tünetekkel.

 

“A 15 faktoros naptej bőven elég”

Ma már a boltok polcain akár 50 faktoros naptejet is találhatsz, sokan viszont úgy gondolják, 15 is bőven elég, hiszen ez megvédi őket az UV-sugárzástól.

Azonban szakértők szerint az emberek többsége nem megfelelően alkalmazza a naptejet: sokan túl keveset kennek magukra első körben, vagy pedig nem ismétlik meg ezt elég gyakran (ha a medencében vagy a parton ülsz egész nap, legkésőbb 3 órán belül újra be kéne kenned magad).

Emiatt az 50 faktoros naptej olyan hatással van a bőrödre, mintha mindössze egy 20 faktorosat használtál volna!

 

“Szükségem van a napra, hogy megfelelő legyen a D-vitamin szintem”

A napfény hatására valóban D-vitamin termelődik a szervezetedben, ami többek között az egészséges csontozatért, energikusságért és az immunrendszer erősítéséért felel.

Azonban sokan tévesen azt hiszik, hogy minél inkább lebarnulnak a napon, annál több lesz a testünkben a D-vitamin is.

A helyzet viszont az, hogy ha ennek szintje ettől függene, nagyon hamar mérgezés alakulna ki.

Már azzal is épp elegendő D-vitamin jut a szervezetedbe nyáron, ha a szabadban vagy, és megfelelően étkezel – de ne feledkezz meg a naptejről, hiszen ennek használatával is bejut a testedbe a vitamin.

 

“Naptej csak a magas UV-sugárzás során kell”

Valóban igaz, hogy délelőtt 10 és délután 2 között a legnagyobb az UV-sugárzás, és ilyenkor sokkal jobban le is éghetsz, mint a nap többi szakaszában!

Azonban azt téves volna hinni, hogy 3 órától kezdve már nyugodtan kifeküdhetsz naptej nélkül, mert nem lesz semmi bajod.

Ugyanis a napból nem csak UVB-sugarak, hanem UVA-sugarak is érkeznek hozzánk, utóbbi pedig amellett, hogy bőrégést okoz, a bőröregedésről és a rák kialakulásáról is tehet.

Ennek pedig a nappal bármely szakában ki vagyunk téve, még akkor is, ha felhős az égbolt!

 

“Ha egy kicsit lebarnulok a nyár elején, az megvéd a leégéstől”

Sokan csinálják azt, hogy a nyári szezon előtt elmennek egyszer-kétszer szoláriumba, hogy felkészítsék a bőrüket a napozásra.

Azonban az, hogy egy kicsit barnább vagy a megszokottnál, egyáltalán nem garantálja, hogy nem fogsz leégni az első adandó alkalommal!

A barnaság ugyanis a tested reakciója az UV-sugarakra: amikor a sejtjeid ennek közvetlenül ki vannak téve, több melanint termelnek, amitől sötétebb árnyalatúvá válik a bőröd.

Ettől még ugyanúgy le fogsz égni a nyáron, a megelőlegező barnaság kábé annyit ér, mintha egy 4 faktoros naptejjel kented volna be magad napozás előtt.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást