Az európai ország, amely a nőket a „tenyerén hordozza” – Itt a legjobb lakni egy nőnek!

Az európai ország, amely a nőket a „tenyerén hordozza” – Itt a legjobb lakni egy nőnek!

Címlap / Életmód / Lélek / Az európai ország, amely a nőket a „tenyerén hordozza” – Itt a legjobb lakni egy nőnek!

Svédországban, amelynek egyébként 9 milló a lakossága (kevesebb mint Magyarországnak) hosszú története van a nő-barát politikának. A női egyenlő tulajdonjog már 1845-ben létezett, 1901-ben pedig ez volt az első ország, ahol bevezették az első hivatalos szülési-szabadság programot.

1958-ben a svéd lutheránus egyház megváltoztatta doktrínáját. Lehetővé tette, hogy a nők is papok lehessenek. Jelenleg a parlament mintegy felét női politikusok teszik ki.

Az egyenlőség-tudat már az óvodában kezdődik, ahol a kisfiúkat ösztönzik, hogy babákkal is játszanak, míg a lányok traktorokkal játszanak.

Az iskolában mindkét nem számára kötelező a főzés, varrás, fémipar, fafeldolgozás. Minden oktatási intézményben a lányok jobban teljesítenek, mint a fiúk. Mindez rugalmasabbá teszi a későbbi nemi szerepeket. Ahogy az egyik svéd website mondja: Hazánkban a nők vezetik a buszokat és a férfiak tolják a babakocsikat.” Azért a svéd nők mégsem kell feladják a nőiességüket, ugyanúgy sminkelnek, hordanak rózsaszín ruhát, hasonlóan cipő és táska-megszállottak. Lehetnek egyszerre okosak és nőiesek.

Sőt, a legtöbb nő Svédországban könnyen hangoztatja is a feminista eszméket. Egy stockholmi rendőrfőkapitány-nő például a bűnözés ellen vette fel a harcot, 4600 tisztiveselő tartozik az ő beosztása alá. A magas szőke rendőrnő pszichológiával és tárgyalásokkal oldja meg a legtöbb esetet, ugyanakkor nem fél erőszakot is alkalmazni.

A nőkből azért válik nagyszerű rendőr, mert kevésbé én-központúak és konfrontatívak, mint a férfiak. Majdnem minden harmadik rendőr Stockholmban nő.

Egyre több nő vállalja be ezt a szakmát, mert nem félnek, hogy férfiasan kell viselkedjenek, egyszerűen maradhatnak önmaguk.

Tehát Svédország valóban a paradicsom a nők számára?

A magas adó miatt a nők évente átlagban 4,25 millió forintot keresnek, ami 354.000 forintot jelent havonta. Az árak viszont majdnem négyszeresei a magyarországi áraknak, így nehezebb dolguk van a nőknek vásárláskor.

A másik hátrány, hogy a férfiak sokkal kevésbé gálánsak, mint nálunk. Nagyon ritka az a férfi, aki fizeti a nő vacsoráját. Ráadásul a svéd férfiak nagyon ritkán teszik meg az első romantikus lépést, leginkább barátként kezelik a nőket. Így tehát a nők kell átvegyék a kezdeményezés szerepét is. Mindezek ellenére ennek is meg vannak az előnyei: társadalmi rosszallás nélkül randizhatnak három-négy férfival is, így teljes mértékben él a szexuális szabadság. Nehéz elképzelni egy olyan országot, ahol ennél lazábbak lennének a szokások.

Bár a legtöbb svéd nő dolgozik, európai viszonylatban az országban a legnagyobb a születési arány, hála a nagylelkű svéd törvénynek. A svéd párok -nők és férfiak- 13 hónap fizetett szabadságban részesülnek és további 3 hónap fix összeg jár nekik. Ebből 60 napot az anya kell kivegyen, 60-at az apa, a maradék időt pedig úgy osztják, ahogy akarják.

A rendszer elgördít minden anyagi nehézséget a párok elől, a munkahely pedig megvár utána.

Ez az egyenlőség elv kiterjed számos más területre is. A női sportok ugyanannyi műsoridőt kapnak a tévében, mint a férfi sportok, néha a magasabb minősítésűek – pl. 4 millió svéd figyelte a 2003-as női labdarugó világbajnokság döntőjét.

A bevásárlóközpontokban gyakran unisex alkalmazásúak a WC-k, így elkerülik a hírhedten hosszú sorokat a női mosdók előtt (hátrány: a férfiak ott is úgy hagyják a wc ülőkét).

2004-ben például külön autót gyártotott a Volvo a svéd nőknek. Az autó tele van női funkciókkal: az ülés automatatikusan felveszi a női test alakját, a fejtámlán süllyedés van a lófarok miatt, pedálok elhelyezése magassarkú cipőhöz igazítva.

Tehát valóban Svédország a nők mennyországa?

A válasz természetesen relatív: a japán nők tovább élnek, az amerikai nők jobban keresnek, a görög nőknél kisebb a mellrák előfordulása, az olasz férfiak pedig jobban csókolnak. Összességében úgy tünik, hogy a svéd nők elégedettek a sorsukkal. Számukra sehol sem jobb élni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

 • Kamupipőke
  2022.06.12., 12:33

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_orsz%C3%A1gok_%C3%A1tlagfizet%C3%A9s_alapj%C3%A1n

  A nettó átlagkereset a fentiek alapján Svédországban 2 802 €, Magyarországon 813.
  Tehát az alábbi két mondat:

  “A magas adó miatt a nők évente átlagban 4,25 millió forintot keresnek, ami 354.000 forintot jelent havonta. Az árak viszont majdnem négyszeresei a magyarországi áraknak, így nehezebb dolguk van a nőknek vásárláskor.”

  vagy egyszerű tudatlanság, vagy egyszerű tudatos hazudozás!
  Tessék választani!

  Válasz

Írj egy hozzászólást